Због чега Србија има чак 108 странака?

Велика Британија има 12 регистрованих политичких странака, Шведска 75, док Србија има више партија него обе ове земље заједно. Због чега?

Србија 14.03.2016 | 20:40
Због чега Србија има чак 108 странака?

У Регистар политичких странка као 108. партија у Србији уписана је Јединствена руска странка као странка националне мањине. Иначе, она је већ четврта са епитетом "руска" у називу.

Истраживали смо зашто се оснива тако велики број странака кад на крају у парламент уђе свега неколико изборних листа.

На питање да ли се плаше да ће завршити као десетине других странака за које нико никад више није чуо Зоран Ранисављевић из Јединствене руске странке каже да се не плаше.

“Ми знамо прави податак колико је грађана Србије окренуто према братској Русији”, наводи Ранисављевић.

Док су из ове мале странке оптимисти, сличан оптимизам је био и пред изборе 2014. године код великог броја партија. Међутим, од дванаест изборних листа у парламент су ушле свега четири. Осамдесетак странака није ни прикупило потребне потписе.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да оснивање великог броја странака углавном значи жељу за буџетским новцем.

“Чини ми се да је свака власт од деведесете године наовамо охрабривала формирање тих многобројних, врло често, бесмислених политичких странака. Врло често је формирање странака и бизнис. Дакле, ви постајете преко ноћи познати, добијате такав публицитет који за свој неки бизнис који радите никад не бисте добили без огромног новца који сте уложили”, наводи Миливојевић.

Излаза ипак има. Али, само уз промену пропорционалног изборног система, где би нестале патуљци странке, и где не би свака у том тренутку владајућа странка трљала руке због партија које су испод цензуса.

“Ја мислим да је заправо решење комбиновани пропорционални систем. Дакле, листе у којима се бодује и гласање за конкретну личност, а паралелно и за политичку странку”, додаје Цвијетин Миливојевић.

Већински изборни систем је био примењен на првим вишестранацким изборима у Србији 1990. године, али је на захтев опозиције тада владајући СПС променио тај закон и увео пропорционални систем који и даље важи.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хм

15.03.2016 08:17

Зато што се ради о комплексашима и подлацима. Не може нико ни ским. Закон се не примјењује. У жаргону, гори су од ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

15.03.2016 15:30

Колико је тек партија у БИХ?

ОДГОВОРИТЕ