Коментар: Прави избор Марије Шарапове...

У сваком поразу и паду постоје два избора. Марија Шарапова је направила прави.

Тенис 14.03.2016 | 23:45
Коментар: Прави избор Марије Шарапове...

Нисам њен навијач, њена игра није ме никада фасцинирала. Ни лепота. Свакако нема пуно лепших и згоднијих тенисерки, али мени то просто није релавантна категорија у свету спорта.

Маријин посао, како би се модерније рекло, цоре бусинесс, је тенис. Играла га је сасвим пристојно, и више од тога. Пет Грен слем титула, бар по једном на сваком турниру, још тридесет победа на турнирима, једна олимпијска медаља. За свако поштовање.

Изглед јој је донео и озбиљну зараду од маркетинга, озбиљну у озбиљним светским размерама. Од процене до процене, нека буде 300 милиона долара. Да не буде забуне, зарадила. Није украла, отела, узела на превару.

Због новца који је зарадила, ароганције за коју су је многи оптуживали, повремених испада пред новинарима, има оних који је баш не воле.

Због "словенске душе", дугих ногу и осмеха, оних који је воле. Сасвим уобичајено за велику звезду, а Шарапова јесте то.

А, како живот зна да скоцка, најзначајнији тренутак каријере, из ове перспективе, није ниједна победа, ниједна повреда, финале Фед купа прошле сезоне.

Турнир који је променио њен живот је Мелбурн, ове године. "Пала" је на допинг тесту, као највећа звезда тениса којој се нешто тако десило.

Како смо сазнали?

Најавила је конференију за медије, из њеног тима су најавили да ће саопштити нешто важно. Повлачење, после слабе сезоне? Није. Допинг јесте.

Изашла је пред људе и камере и рекла да "зна да ће сносити последице за оно што је урадила", да не жели да заврши каријеру на такав начин и да се "нада да ће добити шансу да поново заигра".

Прилично једноставно. И нимало лако.

Можда је употреба допинга, ако није било из нехата, чист безобразлук, можда је све заједно страшно и срамно, можда нема места ни разумевању ни опроштају.

Али ће се из овог случаја памтити две ствари, име лека који је користила – Мелдонијум, не на неко дуже време, таква имена дођу и прођу...

Друга ствар је важнија, и вреди је запамтити. Марија Шарапова је прва спортисткиња која ниједног тренутка и на било који начин није покушавала да објасни шта се догодило.

Могла је, сигурно је могла да нађе саветнике, лобисте, могло је дуго да се прича, нагађа, полемише. Негира и релативизује. Није то изабрала.

Изашла је и рекла да је погрешила и да јој је жао.

Што се мене тиче, довољно.

Коментари / 0

Оставите коментар