АБА: Поново нерегуларност пред полуфинале?!

Таман када се бар на трен смирила ситуација око постојања АБА лиге у будућности, нова криза је на помолу.

Кошарка 14.03.2016 | 15:40
АБА: Поново нерегуларност пред полуфинале?!

Како сазнају Прва и Б92 комесар за суђење Алеш Камникар нерегуларно је одредио делиоце правде за први меч полуфинала између Црвене звезде и Цедевите.

Комесар за судјење Алеш Камникар поново је направио преседан у избору судија, а избор је начињен на штету српских клубова. Правила АБА лиге налажу да првих 12 најбоље рангираних и оцењених судија са листе могу да деле правду у полуфиналу. Једини изузетак може да се направи ако је у питању територијална неутралност, односно ако играју српски и хрватски клуб не могу судије да буду из тих земаља па онда може да се одреди и делила правде ван најбољих 12.

Камникар је направио неколико превида. Листа најбољих судија направљена је 9. марта, а занимљиво да су судије за меч одређене дан раније.

Према одлуци Камникара, меч два Евролигаша судиће Сашо Пукл, који није споран јер је најбољи судија ван Србије и Хрватске, али и његов земљак Дамир Јавор и Црногорац Милош Кољеншић.

На потврђеној листи Испред ове двојице на Јавор је тек 15, а Кољеншић на 18. месту. Испред Словенца су чак тројица судија која по територијалном принципиу могу да суде овај меч, Босанц Обрадовић је 7, а Словенци Крејић и Петек 12. и 14. Такође, још један судија из БИХ је испред Кољеншића – Бједић.

Сукоб ФИБА - ЕЛ у позадини?

Осим позиција судија, од којих су неки већ делегирани за прве мечеве полуфинала АБА лиге, чиме се одступило од основних пропозиција Лиге и судачког одјела, „прескочене“ су судије попут Обрадовића, Крејича, Петека, па и Биједића, сви су боље рангирани и оцењени у 26 кола АБА лиге.

Са друге стране, за утакмицу Будућност – Мега Лекс делегирани су Дожаи, Болтаузер и Херцег. Да ли уопште због проблема неутралности ове утакмице могу да судије Хрвати и Цногорци у плеј-офу, пошто већ не суде судије из Србије?

Овим је практично доведена у питање регуларност лиге пре почетка плеј офа, а на Камникара су српски и поједини хрватски клубови скретали пажњу још пре почетка сезоне, чак ни словеначки клубови нису били потпуно задовољни.

Улог је ове сезоне велики јер ће шампион АБА лиге стећи право наступа у Евролиги наредне сезоне.

Међутим, из одговора првог човека Евролиге Ђордија Бертомеуа на конференцији у Београду, могло се закључити да шампион мора да испуни све услове за такмичење - Мега је далеко од тог циља, а ни Будућност није близу. То би значило да је полуфинале Црвена звезда - Цедевита, можда и финале пре финала, јер крије име Евролигаша за наредну сезону.

Оригинална ранг листа судија после 26 кола АБА лиге:

...
6. Матеј Болтаузер 3.909 Словенија
---------------------------------------------------
16. Дамир Јавор 3.767 Словенија
18. Милош Кољеншић 3.700 Црна Гора...
21. Марио Мајкић 3.656 Словенија...

Редукована ранг листа судија:

10. Матеј Болтаузер 3,850 (Словенија)
-------------------------------------------
15.Марио Мајкић 3,786 (Словенија)
16.Дамир Јавор 3,767 (Словенија)
18. Милош Кољеншић 3,70 (Црна Гора)...

Коментари / 0

Оставите коментар