Испраћај великана уз сузе и смијех

Комеморација поводом смрти глумца Драгана Николића почела је у 12 часова на Великој сцени "Мира Траиловић" Атељеа 212, у присуству чланова породице, пријатеља, колега и сарадника.

Србија 14.03.2016 | 14:01
Испраћај великана уз сузе и смијех

У препуној сали Атељеа 212 комеморацију је отворио директор ове установе и глумац Бранимир Брстина који је за Драгана Николића рекао да је био велики човек и пријатељ.

На последњи починак глумца су испратили супруга Милена Дравић, породица и многобројне колеге: Драган Бјелогрлић, Сека Саблић, Раде Шербеџија, Жарко Лаушевић, Иван Јефтовић, Иван Бекјарев, Наташа Нинковић, Предраг Ејдус, Дејан Луткић, Зафир Хаџиманов, Радош Бајић, Атанасије Узуновић, Љубивоје Ршумовић, Пуриша Ђорђевић, Марко Живић, и многе друге колеге.

Комеморацији су присуствовали и министар културе и информисања Иван Тасовац, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, председница парламента Маја Гојковић, као и премијер Александар Вучић.

Глумица Сека Саблић је рекла да је Драган много волео људе, живот и био је срећан што је глумац. Волео је свој позив.

"Невероватно како ни у најтежим моментима, он није губио дар духовитог човека", додала је Сека.

Сека Саблић је испричала да се недавно, у једној прилици, односно, како је рекла, неприлици, Гага јако закашљао и да га је питала да ли жели да позове сестру да пљуне.

"Он је мирно, не мењајући израз лица, одговорио: "Не би било у реду да пљунем сестру". Била сам толико дирнута да сам рекла: "Ево нашег Гаге, ово је као оздрављење".

Она је тихо додала да је Драган са собом однео тајну одласка.

"Драгана више нема. Отишао је и понео ту тајну одласка, а ова два дана сећања на њега показују да је оставио неуништив траг и да је постао национална фигура", рекла је Сека.

Драган Бјелогрлић је обраћајући се Драгану поручио да је био срећан што га је познавао и имао прилике да са њим ради и да се дружи.

"Легенда о дивном човеку, лепом Гаги са Црвеног Крста, живеће дуго и биће јединствена, топла, лепршава, као што је био и он", рекао је Бјелогрлић.

Драганов колега и пријатељ, Раде Шербеџија је рекао да ће много времена проћи пре него што се опет роди овакав јунак.

"Заљубили смо се у то тамно лице које је на платну постајало бело као снег, а очи тамне. Посебно лице у игри светла и таме, које се годинама није мењало. Све улоге су имале нешто заједничко – искреност. Волео је и бескрајно се радовао животу и глуми", рекао је Шербеџија.

Глумац Воја Брајовић прочитао је песму "Амиго" и рекао да су Драган и он последњу представу заједно играли у Загребу.

"Ноћне шетње зимским градом, непомично вреде. Остају недовршене наше вечне теме. Глухо светло на раскршћу, порнографски кино, са страхом смо окусили и воду и вино. Амиго...", цитирао је Брајовић, а онда додао: "Играћемо ми на неком другом месту".

Пошто је сала Атељеа 212 препуна и у њој нема места за све присутне доста људи прелази у другу салу у којој ће се преко видео бима преносити комеморација.

Један од највећих и највољенијих глумаца са простора бивше Југославије, Драган Николић, преминуо је 11. марта у 73. години, после дуге и тешке болести, а сахрана се одржава данас у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Скуп породице и пријатеља је у 14 часова, а почетак опела у 14.30 сати.

Извор: Б92/Фото РАС Србија/ Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мики

14.03.2016 13:10

Хвала великом цовеку. Лака ти земља другар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед

14.03.2016 13:12

Непоновљиви симбол једног времена и простора. Остаће заувијек у срцима људи са ових простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

14.03.2016 13:23

Угледајмо се на овакве моралне и људске громаде. И вјерујте, бићемо срећнији и љепши. Тамо горе, међу анђелима, можеш бити спокојан јер си иза себе оставио неизбрисив траг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

14.03.2016 14:34

Легенде никад не умиру. Вјечна слава и хвала ЛЕГЕНДО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзина

14.03.2016 15:07

Хвала ти ПРЛЕ за моје срећне тренутке из дјетињства уз незаборавне ОТПИСАНЕ...Почивај у миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биги

14.03.2016 15:21

Велики,највеци...Драган Николиц Заувек цес зивети за све нас. Поцивај у миру и лака ти црна земља. БАЊА ЛУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

14.03.2016 15:42

Најшармантнији фрајер на српској позоришној и глумачкој сцени, шмекер и изврстан глумац - Драган Николић ! Бог да му душу прости и искрено саучешће његовој породици.

ОДГОВОРИТЕ