Ковачевић: Бата је усвојио Гагу

Душан Ковачевић о Драгану Николићу, фајтеру који се борио до последњег даха, као што је играо и улоге. Бата га је волео као свог сина и све му је дозвољавао. Без Гаге, овај град је остао пуст.

Србија 13.03.2016 | 11:34
Ковачевић: Бата је усвојио Гагу

Легендарни глумац и велики господин због кога је Београд имао духовну светлост велеграда, Драган Гага Николић, у петак, 11. марта, придружио се великанима небеског филма и позоришта.

О његовом одласку извештавају сви домаћи и регионални медији, са глумцем чије име представља уметничку и моралну институцију готово 50 година, колико је трајала његова каријера, опрашта се цела некадашња велика Југославија.

По речима Душана Ковачевића, једног од његових најбољих пријатеља с којим је деценијама сарађивао, Драган Николић један је од оних значајних и великих глумаца који су обележили југословенски и српски културни простор у другој половини 20. века.

"Прва помисао када сам чуо трагичну вест била је да је отишао вероватно један од последњих великана једне генерације Атељеа 212, из доба кад је Атеље важио за једно од значајнијих европских позоришта. Имао сам право, истинско задовољство да радим са њим, срели смо се 1972. на читајућој проби "Маратонаца", у канцеларији Мире Траиловић. Од те екипе која је тада седела и одиграла ту представу, скоро да више нико није жив. Моје осећање је да ми је отишао неко врло драг, близак, и да је један велики део овог града остао пуст. А оно што сигурно знам, то је да најтачније и најистинитије податке ко је био Драган Николић, какав је био, шта је осећао, зна само Милена Дравић, његова супруга. Он је, као и већина глумаца које сам поменуо био доста затворен човек, његово пријатељство никада није прелазило границу господства, тако да о њему као човеку и као глумцу најбоље може да исприча Милена", каже Ковачевић.

Ипак, као највеће и непоновљиво пријатељство, о коме у Београду не зна много људи, памти се однос Гаге Николића и Бате Стојковића.

"Бата је у једном тренутку усвојио Драгана, без обзира на то што није била тако велика разлика у годинама. Волео га је као сина. Драган се тако и понашао, а Бата му је дозвољавао да му каже све оно што нико други није смео. У тој њиховој игри - кад Гага уђе и каже нешто везано за неку Батину улогу у шали, неко други би у правом смислу настрадао. А Бата се смејао, сећам се да је често брисао сузе од смеха, јер би Гага испричао неку причу коју је као чуо негде. То је било велико и озбиљно пријатељство. Поновићу само да је та генерација Бате Стојковића, Боре Тодоровића, сада Драгана, и пре њих Зорана Радмиловића, Петра Краља, можемо да набрајамо још нека имена, на сву срећу остала записана у великим филмским улогама. Позориште нема ту дугу вредност у смислу трајања, али већина њих направила је веома велике и значајне улоге у филмовима, и неке будуће генерације ће их гледати. Неко ко се буде бавио тим послом учиће од њих, а неко ће само уживати гледајући их у неким будућим временима", истиче Ковачевић.

ЗВЕЗДА ПАРИЗА

Ковачевић истиче да се Драган често везује само за улоге које су блиске комедији и које су у основи обележене његовим шармом.

Не треба заборавити, кад сам већ поменуо европско позориште, да је Драган у Паризу у правом смислу био звезда. Са великим успехом две сезоне играо је у Тхеатре де лла Вилле, и да је неко други био на његовом месту, остао би у Француској и направио би велику европску каријеру. Он се, међутим, вратио у Београд, јер он и Београд су били браћа по рођењу и по одласку. А живео је јако брзо, увек сте га могли срести да негде жури. Једино је успорио кад се разболео, и мислим да га је та успореност највише болела.

Драган није био човек који се не креће, и који није у најбољем осећању кад не влада свим ситуацијама у којима се налази.

ХЕРЦЕГ НОВИ, РОСЕ

Поред Београда, највећа Гагина љубав био је Херцег Нови, Росе, где он и Милена имају кућу, и где су проводили добар део године. То је био, како је говорио, његов дуг према оцу и црногорском пореклу. Од петка, са Гагом се опрашта и Црна Гора.

- У нашим сећањима наставиће да живи, не мање него када је био међу нама - каже Бранислав Мићуновић, редитељ, амбасадор Црне Горе у Србији, и Гагин пријатељ. - А био је велики човек и глумац. Какав мајстор глуме и живота, и каква драгоцена личност! Наставиће да живи међу нама зато што ће нам недостајати. Нећемо успети да попунимо празнину коју нам је отворио. У српској глуми неће му бити замене. А Београду, Гага је ненадокнадив! Недостајаће и Црној Гори, не мање него што је она њему недостајала за живота. Био је и њен уважени држављанин. Црна Гора се с тугом и поштовањем опрашта од Драгана Николића.

МИЛОВАН ВИТЕЗОВИЋ: НЕПОНОВЉИВ

БИО је глумац на својој висини. Све улоге и оне дијаметралне биле су му по мери. Умео је да стари, и на сцени и у животу, а да се не примети. Видели смо га вечно младог, младости се заиста наносио. Био је највећи шармер нашег глумишта. Не верујем да постоји глумац који је уживао неподељене симпатије свих као он. У свему што је одиграо био је уверљив и непоновљив. Једино нас у своју смрт не може уверити, ма како да је она непоновљива.

ПЕРО ЗУБАЦ: ГОСПОДИН

МНОГО сам га волео и веома поштовао. У златној нашој младости, у култној емисији "Песничке ведрине" ТВ Београд, а у режији Здравка Шотре, играо ме је непоновљиво говорећи наизуст "Мостарске кише" у Мостару. Виђали смо се повремено, посебно сам волео његове доцније улоге где је био онакав господин какав је био у души одувек.

ЈОВАН ЈОЦА ЈОВАНОВИЋ: ВАНСЕРИЈСКИ

МАЛО је познато да сам Драгана Николића упознао на Академији, када је са Недом Спасојевић играо у мојој студентској представи, Стриндберговој "Госпођици Јулији". За представу сам добио десетку, али је важније то што сам још тада, као студент, открио Драгана и увидео могућности тог глумца који је по таленту неспорно раван највећим звездама Холивуда 20. века. Опште је мишљење, поготово међу ауторима млађе генерације, да је Николић најбољи у каријери био управо у мом филму "Млад и здрав као ружа".

Извор: Новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

лијан

13.03.2016 11:53

Цовјек који је бас господски провео зивот,родјени лаф!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

13.03.2016 11:55

Ста реци кад је вец све рецено , одрасли смо уз тебе и твоје филмове , поцивај у миру легендо

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

13.03.2016 12:33

ОН ЗА НАС НИКАД НИЈЕ УМРО ЕТО СРЕЦЕ ДА ЈЕ ОВАКВИХ ЛЕГЕНДИ У НАСЕМ НАРОДУ ЈОС ПУНО ВИСЕ.НЕКА МУ ЈЕ ЛАКА ЦРНА ЗЕМЉА.САУЦЕСЦЕ ЊЕГОВОЈ ПОРОДИЦИ.

Name

Бобан Градиска

13.03.2016 12:00

Један је Прле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

13.03.2016 12:33

Последњи београдски господин... После њега крај... Нема више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

13.03.2016 13:07

Има их јос,али јако мало,назалост!!!

Name

Батман

13.03.2016 13:37

Један од највецих ,вјецна слава и одлазак на заслузено мјесто у филхармонији бесмртних српских великана. Јос увијек има зивих великана српског глумиста и то је круг који никад стати неце, нити бити затворен,нема последњег круга као у Монци. Вјецна ти слава Драгане.

Name

НИКОЛИЦ

13.03.2016 14:02

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ ПРЕЗИМЕЊАКУ ИЗ БАЊАЛУКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суботица

13.03.2016 16:01

Ја сам га волела гледати у серији са Слободом Мицаловиц, био је сав господствен, поцивај у миру Драгане Николицу, Амин.....

ОДГОВОРИТЕ