Сава пробила насип. Марић: Пред нама је ноћ предаха

Ситуација у Србији по питању поплава је тренутно стабилна, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић, наводећи да ће ово бити "ноћ предаха", до почетка сутрашњих падавина.

Србија 11.03.2016 | 16:15
Сава пробила насип. Марић: Пред нама је ноћ предаха

"Ту и тамо има умереног пораста водостаја, ништа што угрожава људе и објекте у овом моменту. Ово је ноћ предаха, до почетка сутрашњих падавина", рекао је Марић.

Он је истакао да ће се додатно ангажовати још 1.000 људи на критичним тачкама. "Сутра поподне, предвече у и недељу и понедељак очекује се најјачи талас и због тога је на данашњој седници Републичког штаба одлучено да се 1.000 људи додатно упути на потенцијално угрожене тачке у источној Србији", рекао је Марић.

Саобраћај у Србији се за сада одвија без већих проблема, али су због повећаног водостаја река и падавина тренутно непроходна два државна пута: Чачак-Гуча-Граница и Кратовска стена-Лучани-Гуча. Сви остали правци, јужни и источни крак Коридора 10 су у потпуности проходни и саобраћај се одвија без проблема.

Нешто раније, Сава је пробила део насипа код села Кленак наспрам Шапца на три места, али су сви локалитети хитно санирани, саопштено је данас из Владе Војводине уз напомену да је проглашена ванредна одбрана од поплава на још две деонице на том потезу у дужини од шест километара.

При оваквим водостајима то је нормална појава, тврде надлежни из Владе Војводине и кажу да се стање на одбрамбеној линији даноноћно прати.

"Не желимо да узнемиравамо јавност, али смо веома опрезни и пратимо ситуацију", изјавио је председник Покрајинске владе Бојан Пајтић након обиласка насипа и похвалио стручњаке у „Водама Војводине“ и водопривредним предузећима у Војводини, који су у протеклом периоду изградили тај одбрамбени систем.

Иначе, после рекордно високих водостаја на Сави у пролеће 2014. реконструисана су и санирана сва слаба места и оштећења на савским насипима о којима се брину „Воде Војводине“.

У те радове, рачунајући и санацију система за одводњавање на подручју Руме и Сремске Митровице, у протеклих годину и по дана уложено је готово 300 милиона динара.

"Разумем огорчење људи у неким деловима Србије где се трагедија догодила и пре две године. Нама се, у Покрајини, већ 12 година није догодило пробијање насипа нашом кривицом. Није нам се догодила трагедија. Она може да се догоди сваком. Када се догоди једном – то је виша сила, када се две године после трагедије не учини ништа да би се она спречила, или се учини јако мало, онда то више није виша сила, него људски фактор. И због тога је огорчење људи широм Србије оправдано", оценио је Пајтић.

Подсетимо, на укупно шест километара одбрамбене линије на Сави, код Хртковаца и Кленка, 9. марта су уведене мере ванредне одбране од поплава: на левој обали Саве код Кленка у дужини од 3,8 километара и на левом насипу уз Саву код Хртковаца у дужини од 2,2 километара. На преосталих близу 114 километара ове реке у надлежности ЈВП „Воде Војводине“ и даље је на снази редовна одбрана од поплава.

Директор ЈВП „Воде Војводине“ Мирко Аџић изјавио је да је ситуација код Кленка и Хртковаца за сада стабилна, да се редовно прате и падавине и водостаји река у Хрватској и Босни и Херцеговини.

"Спремни су људи, механизација и џакови и спремни смо да, ако то буде требало, реагујемо истог тренутка", поручио је Аџић.

Извор: Блиц/Курир

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лоло

11.03.2016 16:02

Супер вам је то, обици це вас Вуциц и Додик и ове године! А мозда цак и бијела цизмица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лоло

11.03.2016 16:25

Нека тебе Додик обиђе у............чамцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

11.03.2016 16:43

А оне у Бијељини це обилазити њихов Мицо М.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миксер

11.03.2016 16:44

Војска запосљена нека и они несто раде ево 20 година не ратују. Ста цекају мисле плату нако добијати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

11.03.2016 20:11

Поплава однијела планове за спречавање поплава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

12.03.2016 12:19

СТА ЈЕ ИСТИНА САПЦАНИ ДЕМАНТУЈУ ПРОБОЈ *ЈЕЛ И ОВО ПОЛИТИКА*СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ