Људи су еволуирали захваљујући месу

Вегетаријанцима се вероватно неће допасти нова открића научника према којима људи развој интелигенције током еволуције дугују чињеници да смо почели да једемо место пре готово два милиона година.

Занимљивости 11.03.2016 | 10:03
Људи су еволуирали захваљујући месу

Уместо сировог поврћа, наши преци почели су да једу месо које су омекшавали ударцима разним алатима, а та промена у исхрани, променила је наш изглед, али и мозак. Према тврдњама научника, захваљујући преласку на омниворство, наша лица, зуби и вилице су се смањили, док су нам мозгови и тела постали већи.

До промена је дошло јер смо из меса могли да добијемо више калорија, него из корења, воћа и поврћа. Више нам нису били потребни велики кутњаци и јаке вилице да жваћемо храну.

Раније су научници сматрали да је термичка обрада хране нашим прецима омогућила да се развију у савремене људе, али је проблем с овом теоријом тај што је кување постало распрострањено тек пре 500.000 година, много после нашег губљења “мајмуноликог” изгледа.

Један од аутора рада Данијел Либерман, професор биологије, објашњава да смо тада развили и (најједноставнију) технологију за омекшавање меса, његово сечење и уситњавање поврћа.

Наши најближи сродници шимпанзе, који су првенствено биљоједи, дневно проводе и по 11 сати жваћући храну, иако је повремено и омекшавају камењем.

“Замислите да одете да ловите антилопу, али се на крају вратите празних шака. То се раним људима често дешавало. Шимпанзе тако не би преживеле. Морале би и по целу ноћ да проведу једући”, каже Либерман.

Како би тестирао теорију, он је са колегама са Харвард универзитета хранио испитанике комадићима сировог козјег меса, сировим шаргарепама и цвеклом, како би симулирао палеолитску дијету, каквом су се хранили наши преци.

Научници су открили да је једна калорија термички необрађеног козјег меса захтевала 39 одсто мање жвакања, и 46 одсто мање снаге за припремање за гутање, у односу на шаргарепе и цвеклу.

Таква исхрана сачињена од једне трећине сировог меса, сеченог каменим оруђем, захтевала је укупно 17 одсто мање жвакања и 26 мање снаге.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Коyот

12.03.2016 17:05

Месо је направило дееволуцију човјека. За биљну храну треба радити и размисљати, а за месо само-убијати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

13.03.2016 11:19

По теби је срна паметнија од вука.Овца од медвједа.Кокош од лисице.Ловци кажу да је вука убити веома тешко и да је паметан.Исто мишљење имају за меду и лисицу лукаву. Поздрав.