Ко ће одговарати за криминал у Братунцу?

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања АФЕРА „Деведесет седам“

Република Српска 11.03.2016 | 08:09
Ко ће одговарати за криминал у Братунцу?

„Криминал у Техничком ремонтном заводу Братунац“

Партија демократског прогреса поставља питање – ко ће одговарати за вишемилионске криминалне радње у Техничком ремонтном заводу Братунац?

Послије афере са извозом оружја док је завод био у стоодстотном власништву Владе Републике Српске ни послије приватизације се није промијенило ништа.

Приватизација

Влада Републике Српске продала је у првој половини 2014. године Технички ремонтни завод Братунац фирми ЕЛW Глобал Уједињени Арапски Емирати, чији је капитал сумњивог поријекла. Купац није уложио ни марке у покретање производње, мада је цијели приватизациони аранжман Влада величала као пројекат који ће запослити становништво у Братунцу, али и у широј регији.

Сама приватизација Техничког ремонта Братунац је катастрофална и штетна по интересе Републике Српске. Након приватизације та фирма ништа не производи нити ремонтује опрему, нема никакав производни циклус, нити има приходе.

Послије приватизације и обећања, радници су завршили на улици јер годинама не добијају плату и није им повезан радни стаж, а неки од њих су били подигли и шаторе у бањалучком парку „Младен Стојановић“ како би Влади Републике Српске указали на своје проблеме.

Хрватска фирма „Скаут“

Многи радници су и прије, али и послије приватизације указивали на криминал у извозу оружја са хрватском фирмом „Скаут“, али је једини исход из цијеле приче за те раднике био – отказ.

Радници Техничког ремонта доставили су јавности уговоре по којима се види да су радили поправку скоро 30 хиљада пушака за „Скаут“ по цијени од 33 марке по комаду, а стварна цијена је 3-4 пута већа чиме је Технички ремонт оштећен за скоро 4 милона марака. „Скауту“ су за 600 хиљада марака продати резервни дијелови чија је књиговодствена вриједност 1,8 милиона марака.

„Скаут“ је Техничком ремонту продавао пушке по цијени од 50 марака за комад, а ради се о пушкама које је та хрватска фирма купила од Оружаних снага БиХ за 7 долара по комаду.

Сумњива је и чињеница да хрватска фирма „Скаут“ годинама бесплатно користи хиљаду квадрата складишног простора Техничког ремонта. Истовремемено, менаџмент Техничког ремонта одбио је захтјев општине да дио неискориштеног простора уступи предузећу “Бема” из Београда, које је планирало да у Братунцу отвори погоне за производњу текстила и обуће и запосли 1 200 радника.

Нејасно је и гдје је 800 хиљада долара које је Технички ремонт Братунац добио на основу сукцесије и пријератних потраживања. О организованом криминалу у Техничком ремонту Братунац, надлежне институције Српске обавјештавао је и предсједник Надзорног одбора тог предузећа Шпиро Ерцег, али и сами радници. Међутим, сваки пут када би неко од радника пријавио криминал и крађу у Техничком ремонту за ту пријаву би сазнао менаџмент предузећа и тај радник би добио отказ!

Повластице

Без обзира на чињеницу да купац послије приватизације није урадио ништа да оживи предузеће, Министарство финансија Републике Српске, у сарадњи са Министарством индустрије прибјегло је већ опробаном рецепту – повлаштен однос повлаштеним фирмама чак и када је у питању измирење пореских обавеза.

Приватној фирми Технички ремонт Братунац су министарства финансија и индустрије омогућила да буде ослобођена плаћања пореза Пореској управи Републике Српске. Тако је ова фирма стављена у повољнији положај у односу на друге приватне фирме у Републици Српској. Предузеће је и прије тога имало одоборен један репрограм пореских обавеза, али није испунило обавезе.

То само показује да су купци фирми у којима се дешава вишегодишњи милионски криминал у повлаштеном положају у Републици Српској, те да Влади Републике Српске није стало ни до радника, а ни до пуњења буџета. За вишегодишњи криминал у којем је Република Српска оштећена за милионе марака неко из власти Републике Српске би морао да одговара.

Партија демократског прогреса

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

доситеј

11.03.2016 07:15

Одговараце папак Горан Домуз. Син му отворио недавно фирму за прљаве послове са сједистем у домо омладине у Зворнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

11.03.2016 13:02

Познајем лицно господина Домуза, и за њега као руководиоца имам само ријеци хвале. Питајте раднике ста мисле о њему, вјероватно вам се неце свидјети одговор.Такодје са његовим сином сам успјесно реализовао неколико пројеката које је финансирала јапанска влада и свјетска банка, сто ти вјероватно нецес за 3 зивота моци да постигнес.

Name

Младен

11.03.2016 08:21

Да додам на овај опсиран текст да је у ово све умјесан слободан павловиц јер је његова церка фирма купила овај завод јер то по бијељини сви знају и ко и ста... Добротвор нас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БијељинаБо

11.03.2016 16:33

Браво Младене бас ти имас поуздане и провјерене податке у вези овога... Како мозес уопсте несто тако да тврдис? На основу цега? Вјероватно је то Павловицеца церка фирма јер Братунац има рацун у Банци код Павловица или по цему ти то доносис овако глупаве и наивне закљуцке?

Name

фениx

11.03.2016 08:26

Још једна лаж и подвала оних који су продавали фирме и банке за 1 еуро. Цијели Братунац зна да од када је приватизован Завод, да се исплаћују и плате и добављачи. Примају се и нови радници који хоће да раде. Ово је примјер успјешне приватизације, и зато чистите смеће у свом дворишту, а колико сте популарни видјећемо на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ударник

11.03.2016 08:35

Бједа јад и цемер.примио сам цетири плате 4 плате за годину .то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БлацкХанд

11.03.2016 09:49

А ти си тај сто је страјковао у Бања Луци гладју вјероватно а? Засто не написес истину? Засто не дас отказ и одес из Ремонта ако су у питању само 4 БЈЕДНЕ плате? Засто не казес да се у Братунац запослило висе младих људи да раде и да се боре за себе и фирму и не цекају да им неко баци несто као псима... Засто не споменес старе дугове који се отплацују... Или Реновирање комплетен администрације или набавку нових масина? Интересује ме КО СИ ти? Интересује ме да ли ти је неко да 50 или 100 КМ да пљујес по свему сто покусава да стане на ноге... Интересује ме да ли имас образа? Па Братунац није људи преко свјета Молим све ове реформисте да се провозају и посјете Техницки Ремонт и потразе одговоре

Name

ударник радник борац

11.03.2016 11:28

Ста Ли је Дао овима дирелyор да Те плиују ударнице.свака цаст па ти СИ рекао истину.4 плате за годину а директору12 плата.јел то ок?

Name

Драго

11.03.2016 12:18

Срам све да вас буде. Од 2010 године, од када сам отисао у пензију, па до доласка ових људи ниста ми није исплацено. Просле године су ми исплатили и неисплацене плате и отпремнину, све, а ја сам то вец био отписао. Свака цаст овим људима. А ви сто плујете некога ко хоце да вам помогне и сутра да вам дјецу запосли, треба да се стидите.

Name

радник

11.03.2016 08:38

Ко це одговарати зато сто су у Невесињу исјецени у старо зељезо котлови,из котловнице која је некада,гријала двије сколе и насеље килавци.? То је самоинцијативно урадио тадасњи нацелник ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.03.2016 10:29

А КО ЈЕ МАЗНО АГРЕГАТ ?

Name

Здрав разум

11.03.2016 09:03

Ово ће бити држава онда када се за све афере похапсе сви директни кривци и помагачи. До тада све је на нивоу наших жеља. Било би правично, али.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@феникс

11.03.2016 09:23

Хоцес ли од Мицубисија да купис цитав погон у Енглеској за 1€? Знас ли ти сто се и засто и како фирме и банке продају за 1€? Или само је битно да се лупа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТВИС И.Сарајево

11.03.2016 09:25

Ми смо под патронатом ПДП-а .Нема плата,топлог,а ни хладног оброка,ннема.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вена

11.03.2016 09:34

Какав вам је интерес да дрзите бахатог гинеколога на целу Агенције за лијекове, који док се наспава возило Агенције угрозава безбиједност саобрацај у уској Мацванској улици у Бањалуци скоро свако јутро, јер му је теско просетати до просирења , док у нормалним земљама министри иду градским превозом напосао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

титоиста

11.03.2016 09:39

За ударника Не дирај ми фирму, јер је овдје боље него код Тите, ::: плата иде, а ја лежим,.. Кад су били ПДП-ови на челу фирме ни плате, ни струје, ни стажа, само нерадници и "ударници" да шверцују цигарама и да уче зс магистре и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ударник

11.03.2016 10:56

титоиста па како ја као ударник да храним породицу од цетири плате за годину дана.па ти страци сто су купили ремонт продадосе оно сто је остало на залихама.добро је само директору и неколицини око њих.све опљацкасе и продасе.

Name

Јуст_ЦооЛ

11.03.2016 10:03

Радим у ТРБ Братунац од 2014. Године, тацније од доласка новог власника који је вјероватно несвјесно купио тотално руинирану фабрику. Ситуација није сјајна, али се улазу велика средства како би се овај гигант поново покренуо. Плате су у последњих пар месеци редовне, и ово је мозда и једини послодавац за кога ми није тразенк да се уцланим у било какву странку да бих добио посао, а то треба посебно да се цени !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОСАДНИ СТЕ

11.03.2016 10:09

ХАЛО ПИСЦИ, ВИ КО БРАНКО ЦОПЦИЦ ,РАДИТЕ НЕСТО ПОДНЕСИТЕ КРИВИЦНУ КАД ИМАТЕ ДОКАЗЕ ОВАКО САЛОНСКИ ДА СЕ НИКОМ НЕ ЗАМЈЕРИТЕ МАЛО ПИСАКАРЕТ ИЛИ НЕМАТЕ НИСТА ОД ДОКАЗА ПА ЛУПЕТАТЕ, ДОСТА ВАС ЈЕ , РАДИТЕ НЕСТО, ДОЦЕПАЛИ СЕ ФОТЕЉА РУМЕНКО БИ ДА БУДЕ ГРАДОНАЦЕЛНИК БАЊА ЛУКЕ ПА ДА ПИСЕ МЕМОАРЕ И МАСЕ ПАПИРИМА КО ЦАВА , ЛЕЗИ ЛЕБЕ ДА ТЕ ЈЕДЕМ А ДА СЕ ЈОС И НЕ ЗАМЈЕРИМ КОМЕ НЕДАЈ БОЗЕ. ФУУУЈЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

синдикалац

11.03.2016 10:13

Хвала Домузу што ми је повезао стаж од 2000 г, што је завршио приватизацију, што ми плата иде редовно, што је отјерао лопове и нераднике. Какав је Ерцег био стручњак, видимо како је завршио ЛПГ који је продао и омастио се. Зато са Домузом, и осталим честитим људима који воде и раде у овој фирми имаћемо посао и будућност. Највише се захваљујем новом власнику , јер да нас не купише сад би били на улици, без пара и посла, а фабрика би завршила као Далеководи, Инграп, Вихор, пилана и још многе пропале фирме које су ојадили ови што сад пишу лажи , а хоће мало власти. Само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

додо

11.03.2016 10:19

Нико неће одговарати. Све је чисто као ☀ сунце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радница

11.03.2016 10:32

Не могу се нацудити колико неистина сам процитала и у тексту и у коментарима, мислим на коментар који се односи на цетири плате. Нови сам радник у ремонтном заводу, примљена поцетком 2015. и за то вријеме се много улозило у фирму и сто се тице реконструкције објеката, плацања добављацима (све се плаца на вријеме и уредно) и улагања у нове масине, а поред мене је примљено много младих људи. Освајају се нова трзиста и ради на развоју нових производа. Такодје, плате су се устабилиле и иду мјесец за мјесец, а претходна дуговања радницима се такодје редовно исплацују. У фирми се осјети позитивна енергија због сназног скока према напријед. Зато прије него сто објавите овакве неистине, молила бих портал да провјери истинитост информација, то се односи и на странку која објављује овакве нетачне информације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Симић

11.03.2016 11:03

Ја мислим да то Мајкићка може ријешити, са Радмановићем и Шпирићем...може сигурно, треба је питат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник ТРБ

11.03.2016 11:29

Претходни текст везан за ТРБ није истинит јер већ дужи временски период радник сам ТРБ-а и никаквих нелегалних радњи није било ни у овом ни у претходном временском периоду. Никада радници нису примили више плата него од времена када је ТРБ прошао приватизацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуја

11.03.2016 11:36

Људи, ја сам добио отказ, али нисам ни радио,осим што другим нисам дао да раде. Успут сам вријеђао раднике и писао пријаве против свих директора, иако знам да нису истините. Мене је на то навео Шпиро Ерцег и Раде Јаковљевић лажним обећањима да ћу бити ја технички директор.Сад видим да сам погријешио,јер они узеше паре од продаје млина и плинске станице, ја оста на обећањима. Али ваљда ће се нови газда смиловати, и вратити ме на посао. Бићу добар, обећавам, нећу вријеђати и сметати, прихватам да опет будем први човјек у фирми. Ако ћемо поштено. Тако сам и почео: НА КАПИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нешо бн

11.03.2016 12:01

Људи, никад више пара нисам добио од кад је приватизована фирма. Упочетку, нисам уопште вјеровао, па сам се јављао у програм сад је добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

папак

11.03.2016 12:31

Слушај Доситеј. Немој да будеш папак, него се потпиши пуним именом и презименом. Ако не знаш шта значи папак, слушај мало Нелета Карајлића. А папак је онај ко не зна шта странка пише о фирми а води странку у општини у којој се фирма налази. Иначе је могао доћи у фирму провјерити све те небулозе, прије него што се поново објаве( по ко зна који пут)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник ТРБ-а

11.03.2016 12:41

Стагнација у ТРБ је прошлост, јер је напредак у овој фирми евидентан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ударник

12.03.2016 00:53

Ја радим у ремонту.Немам за хљеб. Жену сам послао да рад у хладњацу да ми заради дјеци за млеко И крух. Ови пусте из ремонта једну плату у 4 мјесеца, не могу књизицу да овјерим да одем доктору кад сам болестан.

Name

СИНДИКАТ

11.03.2016 17:47

Како то да су 99 % радника поданици. Доста смо ми обицни радници Завода пропатили и цутали док су се политицари препуцавали и узимали јефтине поене на насој несреци. Е доста је висе! Цовек досао, улазе, исплацује редовне плате и уз њих и старе заостале и ви казете криминалац. Срам да вас буде све. Видецете када следеце седмице висе од сто радника изадје на улицу због васих гнусних лази. Овде сте само ви лопови и лазови, а овог хуманог цовека пустите на миру. Ми знамо колико је пропатио због Ремонта и сада када нам је хвала Богу кренуло, ви и слицни га нападате. Е нецете, није висе сам, 140 породица је уз њега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

11.03.2016 19:42

Нико неце одговарати криминалац криминалца никада не осудјује, једини закон це бити прави кад народ узме закон у своје руке без тога ниста и никаквог закона ево 23 године иста прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

15.03.2016 22:43

Ево прочитах и ја ове коментаре па мелудац заболе.Ја сам радник ТРБ и можда мало висе знам од појединаца који критикују руководство фирме.Доласком новог власника име Техничког Ремонта се враћа на свјетско тржиште.Господо за ових 20 година како смо Братунцу није ушао скоро ни један млади радник а погледај те данас.Љепота једна погледати свако јутро 20-сетак младих људи насмејаних лица,е то је будућност ове компаније и озбиљност власника.Ви који критикујте Више сте провели по боловању бавећи се шверцерским пословима него што сте радили у Трб.Мој вам је савет даље руке од Трб или мјењај те компанију можда вам буде боље.

ОДГОВОРИТЕ