РАК припрема приједлог нових стандарда

Регулаторна агенција за комуникације БиХ је након издавања првих дозвола за кориштење опреме набављене у првој фази дигитализације јавних радио-телевизијских сервиса у Босни и Херцеговини, запримила већи број питања о техничким стандардима ТВ пријемника за пријем дигиталног ТВ сигнала.

Босна и Херцеговина 10.03.2016 | 16:55
РАК припрема приједлог нових стандарда

С тим у вези, у циљу правилног информисања крајњих корисника, РАК обавјештава да је дефинисање минималних техничких стандарда за ТВ пријемнике и ТВ конвертор ("сет-топ-боx") у процесу израде.

Коначну одлуку о усвајању нових техничких стандарда донијет ће Вијеће министара Босне и Херцеговине, а заинтересовани ће о томе бити детаљно обавијештени у оквиру промотивне кампање која ће пратити процес дигитализације земаљског ТВ емитовања у БиХ.

Прописивањем нових техничких стандарда за ТВ пријемнике и смјерницама за њихово пласирање на тржиште осигурава се прије свега заштита становништва, како би набавили оне ТВ пријемнике путем којих ће моћи пратити програме који се у дигиталном формату.

Ове активности су прије свега усмјерене ка становништву које прати ТВ програме искључиво путем земаљске радиодифузне мреже, односно антене. Становништво које има приступ ТВ сигналу путем неке од кабловских мрежа не мора набављати нове ТВ пријемнике или ТВ конверторе, јер већ посједују конверторе које су добили од свог кабловског оператера.

РАК такође обавјештава да ће се почетак дигиталног емитовања у БиХ (експериментална фаза емитовања) вршити у тзв. ДВБ-Т МПЕГ4 формату на ширем подручју Сарајева, Бањалуке и Мостара, а становништво ће и даље моћи пратити све аналогне програме као и до сада.

Очекујемо да ће у најскорије вријеме Савјет министара БиХ донијети одлуке о примјени најсавременијих стандарда у емитовању (тзв. ДВБ-Т 2 МПЕГ4) након чега ће и започети пуна фаза дигитализације ТВ сигнала и постепено гашење аналогних ТВ сигнала.

РАК

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

камени

10.03.2016 16:06

Док они одлуце да пусте дигитални сигнал,ко зна која це технологија и постојати на овом свијету. Залосно са овим темпом ни до 2030 године неце пустизи сигнал,

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

10.03.2016 16:32

Свака цаст на коментару!

Name

коста

10.03.2016 17:37

Чекајући да ковач нешто направи прије це смрт можда кад га Вратите у стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.03.2016 19:27

Супер да це ици у ДВБ Т2 мозда пусте РТРС у ХД слици па цемо онда додика да гледамо у ХД квалитету хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

10.03.2016 21:14

Па шта мислите да би РАК радио када би тако брзо рјешавао потребе државе. 365 дана је у години, треба то попунити све за врло добру плату.

ОДГОВОРИТЕ