Радуљица о Звезди, дугу из Атине и "новој" Панати...!

Шта очекује од гостовања у Комбанк арени? Како се Панатинаикос тргао и "везао" пет узастопних победа? Који саиграч му је увек при руци у Атини. Прочитајте интервју центра Атињана за сајт Евролиге.

Кошарка 11.03.2016 | 14:20
Радуљица о Звезди, дугу из Атине и "новој" Панати...!

Екипа Панатинаикоса спремна је за Београд, где ће вечерас по други пут ове сезоне играти против Црвене звезде Телеком, у једној од јако важних утакмица за пласман.

Претходни дуел два тима припао је српском представнику, а центар Атињана Мирослав Радуљица признаје да му повратак у родни град буди посебне емоције. 

"Радујем се утакмици против Звезде. Београд је мој град и наравно да је увек посебан осећај кад играте против екипе из своје земље. Нисам био код куће од почетка сезоне, па ће због тога осећај бити још посебнији. Морам да кажем да сви осећамо као да дугујемо нешто Звезди, јер су нас победили у Атини пре неколико недеља и пред нашим навијачима, што никад није пријатно. Заиста једва чекамо утакмицу у Арени", изјавио је Радуљица за сајт Евролиге.

У опширном интервјуу за сајт такмичења, објављеном у среду, српски центар осврнуо се и на последње, успешне партије екипе Александра Ђорђевића, којим су "поништени" лоши резултати Панатинаикоса са почетка Топ 16 фазе.

"Зелени" из Атине су у последња два кола победили Фенербахче, па рутински савладали Уникаху у Малаги, контролишући утакмицу од почетка до краја.

"Обично не почињемо као тим тако добро и говорили смо о томе доста током сезоне, смишљајући начине да то поправимо. На крају, били смо у стању да ту утакмицу одиграмо са правом енергијом од почетка, што је веома важно када играте против екипе као што је Уникаха. Морам да истакнем допринос нових момака у нашем тиму. Права су појачања. Донели су 'свежу' енергију и са момцима који су били ту све време уздигли су екипу на нови, виши ниво. Све то нам је омогућило да играмо веома добро против Малаге".

Панатинаикос за собом има низ од пет узастопних евролигашких победа. Пре Фенербахчеа и Уникахе, Ђорђевићев тим савладао је и Дарушафаку код куће, Цедевиту у Загребу и Ефес у Атини.

Екипа српског селектора изгледала је у тим мечевима драстично боље него на почетку друге фазе, што се не може довести у везу само са доласком нових играча.

"Ово је дуга сезона. Играмо у два различита такмичења и мислим да су осцилације, успони и падови нормална ствар. Важно је знати шта морате да урадите да бисте 'одскочили' када сте мало 'доле'. Тамо смо били у јануару, после Нове године, али смо остали на окупу. Исти смо тим као и на почетку сезоне, али добра ствар у вези са нама је то да смо се држали заједно. Нисмо се 'распали' на ситне делове, што се догоди неким екипама када ствари не иду како би требало. Сви моји саиграчи су јако добри људи и то се види на терену. То је такође допринело нашој доброј реакцији. Заиста волим ове момке и волим да играм са њима. То нам је помогло и то нас чини све бољим", додао је "Радуља".

Српски центар осврнуо се посебно и на учинак појачања - доскорашњег плејмејкера Динамо Сасарија Маркеза Хејнса, најбољег стрелца развојне лиге Елиота Вилијамса и америчког крилног центра Винса Хантера, који је такође до селидбе у Грчку играо у развојној лиги.

"Као што сам рекао, унели су нову енергију, али помажу нам и на разне друге начине. Сви су веома брзи и нагласио бих њихову енергију, као и то да су заиста добри момци. Знам да је некад тешко играчу да се навикне када дође из САД у, да тако кажем, потпуно другачији свет. Елиот, на пример, је сјајан момак широких схватања који се брзо навикава и радимо све да се адаптира што је брже могуће. Опет, имамо и сјајну свлачионицу пуну добрих људи и то је јако важно. Маркез дуго игра у Европи и наравно да то помаже. Заиста нам доста помажу", рекао је Радуљица.

С обзиром на то да је ово његова прва евролигашка епизода од боравка у Партизану (2011/12), центар Панатинаикоса осврнуо се и на период током којег није имао шансу да игра најјачу евро-кошарку.

"Пре свега, морам да кажем да у Партизану нисам играо много, тако да ми је ово прва евролигашка сезона са озбиљном минутажом. Успели смо да се пласирамо у Топ 16 и надам се да ћемо успети да одемо и на Фајнал-фор. Играо сам у многим различитим лигама и срео сам се са много различитих стилова игре, али Евролига је сама есенција кошарке. Што се мене тиче, ово је права кошарка. Са тактичког гледишта, морате да размишљате више и да играте за тим како бисте били успешни и освајали титуле. Уз то, недостајали су ми и навијачи, дефинитивно. БИли су уз мене у много градова и у много тимова и нигде нисам видео навијаче као овде, посебно у Панатинаикосу"

Колико му је у навикавању на Атину и зелени дрес допринела сарадња са Ђорђевићем и саиграчем из репрезентације Огњеном Кузмићем? Према његовим речима - доста, али у Грчкој није ослоњен само на њих, већ и на Сашу Павловића и Владимира Јанковића.

"То је важно, али није најважније. Пре свега, морам да кажем да волим да играм за Сашу. Имамо добар однос и имамо исти став када приступамо послу. Градимо однос играч-тренер кроз екипу, јер проводимо много времена заједно. Кузмић и ја се познајемо добро из репрезентације и увек је добро имати некога за разговор на свом језику. Играм први пут са Сашом Павловићем и он је један од најбољих саиграча које сам имао. Владо Јанковић ми много помаже, јер говори и грчки и српски. Он је ту за све што ми је потребно. Ово је веома добар тим, заиста. Без обзира на то колико националности имамо у свлачиониоци, покушавамо да играмо заједно и да останемо позитивни. Волим ову екипу и надам се да ћемо моћи да урадимо нешто посебно. Надам се да ћемо ову добру енергију успети да претворимо у нешто стварно добро"

Колико далеко може Панатинаикос у Евролиги?

"Велика је истина то што говори наш тренер, да је свака следећа утакмица увек најважнија. То је менталитет који морамо да имамо, и у тиму и у репрезентацији. Од нас се и очекује да тако идемо кроз сезону, корак по корак, без освртања или предалеког погледа унапред. И да, увек је најважнији меч који нам тек предстоји. Живимо у овом тренутку и не гледамо за собом, тако да некад заборавимо шта смо заправо постигли... Да, ближи смо плеј-офу него што смо били пре пет недеља и ако задржимо прави став и искористимо овај тренутак, онда свашта може да дође у обзир", подвукао је Радуљица.

Како прецизно изводи слободна бацања?
У овосезонској Евролиги, Радуљица шутира са "црте" 29/39, односно са 74 одсто успешности. "Само се трудим да не размишљам ни о чему у тим тренуцима. Наравно, морате много то да вежбаре и да имате добар осећај, што мислим да имам. Нема великих тајни. Када станем иза црте за слободна бацања, покушавам да 'очистим' ум и да не мислим ни на шта посебно. Све остало дође природно".

Коментари / 0

Оставите коментар