Машин лијек – да ли је он допинг или не?!

Произвођаћ мелдонијума, лека на којем је ’пала’ Марија Шарапова, у саопштењу наводи да третман тим леком траје четири до шест недеља.

Тенис 10.03.2016 | 16:20
Машин лијек – да ли је он допинг или не?!

“У зависности од пацијентовог стања, лечење мелдонијумом може да варира од четири до шест седмица, а третман се може поновити два или три пута годишње. Само лекари могу да прате и пацијентово стање и да процене да ли је потребно да се лек узима дуже“, кажу из компаније Гриндекс.

Гриндекс је претходно објавио да мелдонијум може да пружи “побољшање радних способности здравих људи током периода рехабилитације или физичког и менталног презасићења“, али летонска компанија у уторак је такође саопштила да верује да мелдонијум не може да побољша наступ спортисте и да може чак да учини и супротно.

“Било би разумно препоручити га спортистима како би избегли отказивање срца или оштету мишића у случају нежељеног презасићења“.

Из Гриндекса нису желели да коментаришу да ли би неко са симптомима попут Шараповиних био одговарајући пацијент, већ су уопштено рекли да је лек намењен за оне који пате од хроничних болести срца и циркулације, затим за оне који се опорављају од болести или повреде, као и та оне који су под превеликим физички и психо-емоционалним притиском.

Џон Хагерти, адвокат Марије Шарапове, није желео да улази у детаље, али је демантовао да је Шарапова узимала мелдонијум сваког дана у претходних десет година.

“Она је све време узимала лек у консултацији са докторима, и то у знатно мањим количинама од оних које потенцијално повећавају спосбоност спортисте“, рекао је Хагерти, који је неколико пута одбио да говори о детаљима Маријиног лечења како се не би умешао у стриктну поверљиву истрагу ИТФ-а.

Међутим, портпарол Међународне тениске федерације (ИТФ) рекао је за агенцију АП да ИТФ не ставља никаква рестрикције у вези са изјавама о текућим случајевима.

Мелдонијум се користи код исхемијске болести срца односно код ангине пекторис, омогућава бољи проток кисеоника кроз ћелије и шири крвне судове. Козументи имају већу издржљивост при повећаним физичким напорима.

Иварс Калвинс, човек који је направио лек, рекао је у интервјуу 2009. године да је мелдонијум даван совјетским трупама у Авганистану.

“Висока надморска висина, мањак кисеоника – ако би морали да трче 20 километара са свом опремом, на крају би добили исхемију. Свима им је даван мелдонијум, али они нису били свесни да га користе“, рекао је Калвинс.

Такође, он је рекао да мелдонијум није допинг и да “омогућује да се поднесе већи физички притисак, али тело и даље троши своје резерве“.

“Мелдонијум сам први пут почела да користим 2006. године, због тога што сам често била болесна. Имала сам и недостатак магнезијума у организму, а појавили су се и знаци дијабетеса", казала је Шарапова.

Од првог јануара лек је на списку забрањених, а Рускиња је казала да је погрешила и да није прочитала обавештење које јој је послато.

“Сваки пут када се догађа промена на листи (забрањених супстанци), обавештење се даје 30. септембра. Дакле, имала је октобар, новембар и децембар да престане да ради шта год да је радила. Сви тенисери су обавештени, а она негде сигурно има медицински тим“, рекао је Дик Паунд, бивши председник WАДА (1999-2007), и додао:

“Бизнис од 30 милиона долара зависи од тога да ли можеш да играш тенис, то је несмотрено ван сваке границе“.

Остаје још да се види колико ће казну Шарапова добити.

Коментари / 0

Оставите коментар