Клупко се одмотава – и клизач као Шарапова!

Светски рекордер у брзом клизању Рус Павел Кулижников пао је на допинг тесту пошто је користио мелдонијум.

Остали спортови 10.03.2016 | 12:20
Клупко се одмотава – и клизач као Шарапова!

Кулижников је користио исти лек због којег ће његова сународница тенисерка Марија Шарапова бити суспендована.

Дмитриј Дорофев, тренер Павела Кулижникова, није рекао када је и где тестиран такмичар, већ само да су његови резултати били позитивни на мелдонијум, који се од 1. јануара налази на листи забрањених супстанци Светске анти-допинг агенције (WАДА).

Он је агенцији Тас рекао да је Кулижников користио мелдонијум док је лек био легалан и "да га није узео већ годину дана".

Кулижников је од почетка 2015. године освојио пет златних медаља на светским првенствима и светски је рекордер у трци на 500 метара. Он је од 2012. до 2014. године био позитиван на забрањену суспстанцу метилхексамин.

Руска тенисерка Марија Шарапова јуче је саопштила да су њени резултати на Аустралијан опену у јануару били позитивни на мелдонијум. Она је рекла да је због здравствених проблема узимала тај лек, да није била свесна да се од 1. јануара налази на листи забрањених и да сноси пуну одговорност. Мелдонијум се производи у Летонији и користи се код болести срца - ангине пекторис и инфаркта миокарда. Утврђено је да повећава издржјивост, побољшава опоравак, штити од стреса и побољшава активацију централног нервног система. Забрањен је у САД, а може се купити у Русији, Украјини, Молдавији, Белорусији, Азербејџану и Јерменији.

WАДА сматра да је мелдонијум метаболички модулатор сличан инсулину.

Руска клизачица Екатерина Боборова данас је саопштила да је на овогодишњем Европском првенству била позитивна на мелдонијум, а због његове употребе привремено су суспендовани шведски атлетичар Абеба Арегави, турска атлетичарка Гамзе Булут, руски бициклиста Едвард Ворганов и бијатлонци из Украјине Олга Абрамова и Артем Тишченко.

Коментари / 0

Оставите коментар