Умро дјелић историје Серије А: Циао пресиденте!

Луиђи Ђино Кориони, човек који је од провинцијске Бреше направио клуб Пирла, Бађа, Гвардиоле или Хаџија, умро је у 79. години живота.

Фудбал 10.03.2016 | 11:20
Умро дјелић историје Серије А: Циао пресиденте!

Ко зна шта би било да је успео? Можда се Силвио Берлускони не би никад појавио у свету фудбала? Можда Милан не би био седмоструки првак Европе? Али можда онда не би било ни Болоње, а сигурно не би оне симпатичне Бреше из 90-их година прошлог века. Али Луиђи Кориони није прошао на изборима за председника Милана. Окренуо се прво Болоњи, потом створио Брешу какву смо је знали, а данас, само годину дана пошто је био принуђен да изађе из фудбала, преминуо у 79. години живота.

Ђино Кориони једноставно није могао да живи без фудбала.
"Ово је један од оних дана за који се надаш да никада неће доћи. Али сигуран сам да ће Ђино Кориони ту страст комбиновао са ретким осећајем за фудбал однети и тамо горе и да ће и у Рају направити неки добар тим", опростио се легендарни Роберто Бађо од Корионија.

Да разјаснимо млађима, Луиђи Ђино Кориони био је бизнисмен, али и неизбежан детаљ у временима када Серија А није имала алтернативу. Покушао је прво на Сан Сиру, за мало је остао без председничке фотеље у Милану, 1985. је преузео Болоњу, у сезони 1987/1988 је погурао до Серије А, а већ две године касније је играо Куп УЕФА.

Међутим, памтићемо га по Бреши и искреној љубави са којом је од 1992. радио на "Ригамонтију". Уосталом, управо је Ђинов ентузијазам - и новац наравно - успео да убеди асове какви су били Георги Хаџи, Роберто Бађо или Пеп Гвардиола да потпишу за малену Брешу. И не само њих. Умео је и да намирише таленат једног Андрее Пирла или много година касније Марека Хамшика, да пружи шансу Дарију Хубнеру да испише једну од макар најчуднијих, ако не најлепших фудбалских прича, да плати за ужитак гледања Луке Тонија, Мауруиција Ганца, Флорина Радучојуа... На клупи Мирчеа Луческу или Карло Мацоне, па Ђани Де Бјази...

Провинцијски тим који је личио на све само не на провинцијски тим.

Председник Бреше био је од 1992. до 2014. године. Притиснут дуговима пристао је на улитматум банкара. Бреша је на зајам добила 4.000.000 евра, али услов је био да Кориони напусти клуб. Фебруара 2015. Кориони је продао Брешу. Без фудбала није могао.

Коментари / 0

Оставите коментар