Шарапова би могла да избјегне максималну суспензију од 4 године!

Руска тенисерка Марија Шарапова могла би да избегне максималну четворогодишњу суспенизију због коришћења допинга ако докаже да је из здравствених разлога узимала забрањену сусптанцу мелдонијум, рекла је бивша директорка британске етичке и анти-допинг агенције Мишел Верокен.

Тенис 09.03.2016 | 21:45
Шарапова би могла да избјегне максималну суспензију од 4 године!

Шарапова је у понедељак саопштила да су њени допинг резултати на овогодишњем Аустралијан опену били позитивни на супстанцу мелдонијум, који је на листи забрањених од 1. јануара ове године. Освајачица пет гренд слем титула рекла је да је 22. децембра од Светске анти-допинг агенције добила обавештење о промени, али да није прочитала списак и да сноси пуну одговорност.

Ова организација је током прошле године пратила програм употребе мелдонијума, а од почетка године ставила га је на листу забрањених супстанци. Шарапова је рекла да је мелдонијум узимала од 2006. године из здравствених разлога, због неправилног рада срца. Она ће бити суспендована од 12. марта и суочава се са четворогодишњом суспензијом.

Бивша директорка британске етичке и анти-допинг агенције Мишел Верокен рекла је би 28-годишња Шарапова могла да добије једногодишњу суспензију, што је минимална казна за такав прекршај, ако успе да докаже да је мелдонијум користила из здравствених разлога.

"Ово је строго питање одговорности и бити позитиван на теситрању на забрањену супстанцу, као што се и догодило, је строго питање одговорности. Ви сте одговорни за оно што се налази у вашем узорку, одговорни сте за оно што уносите у своје тело. Само рећи да нисте приметили да је лек додат на списак неће се сматрати изговором приликом процене казне", реклаје Верокен, пренео је Скај Спортс.

"Сада је пред Маријом Шараповом и њеним тимом изазов да прикажу дијагностички доказ да је због здравственог стања у ком се налази морала да користи тај лек. Али, ако то заиста докаже, могла би да добије блажу казну дисциплинске комисије", додала је она.

Коментари / 0

Оставите коментар