Сјећања - видео: Лијеп јубилеј - Три деценије од свјетског злата у рукомету!

Осми март није само у срцима припадница лепшег пола, већ и нашим љубитељима рукомета. На данашњи дан пре тачно 30 година Југославија је у Швајцарској постала првак света.

Остали спортови 08.03.2016 | 20:20
Сјећања - видео: Лијеп јубилеј - Три деценије од свјетског злата у рукомету!

Био је то шлаг на торту, јер су “плави” пре тога освојили два олимпијска злата (Минхен 1972, Лос Анђелес 1984). Југославија је на такмичење отишла као фаворит, а ту улогу је оправдала остваривши свих седам победа.

Пред четом коју је са клупе предводио Зоран Живковић падали су Совјетски Савез (26:22), Куба (32:28) и Источна Немачка(22:20) у првој фази такмичења, Шпанија (18:17), Швајцарска (27:19), Западна Немачка (19:17) у другој фази, и у финалу Мађарска (24:22).

Златом су се окитили Веселин Вуковић, Веселин Вујовић, Миле Исаковић, Момир Рнић, Јовица Цветковић, Јовица Елезовић, Златко Портнер, Златан Арнаутовић, Часлав Грбић, Драган Младеновић, Јожеф Холперт, Мирко Башић, Мухамед Мемић, Јасмин Мркоња, Златко Сарачевић и Роланд Пушник.

Поред Зорана Живковића, стручни штаб су чинили и његов помоћник Абас Арсланагић, доктор Душан Гостовић, масер Милан Валчић, док је вођа пута био Милан Зупанчић.

Освајачи златне медаље биће гости РСС на мечу рукометашица Србије и Чешке у Краљеву у недељу 13. марта, у квалификацијама за Европско првенство у Шведској.

Године обележене трофејима

Седамдесетих и осамдесетих година рукомет је Југославији доносио само успехе. Женска репрезентација је била олимпијски шампион у Лос Анђелесу, а и клубови су бележили феноменалне резултате. Прваци Европе су били Партизан из Бјеловара (1972), Борац из Бањалуке (1976) и Металопластика (1985, 1986).

Коментари / 0

Оставите коментар