Анализа: Лијепа Маша и сумњива екипа из врха...!

Ово је листа најпознатијих тенисера и тенисерки који су били оптужени да су користили допинг средства. Међу њима је и Виктор Троицки.

Тенис 09.03.2016 | 23:45
Анализа: Лијепа Маша и сумњива екипа из врха...!

Марија Шарапова шокирала је тениску и спортску јавност изјавом на конференцији за медије у понедељак, када је саопштила да је за време Аустралијан Опена била позитивна на недозвољена средства.

"На Аустралијан опену сам пала на допинг тесту. Ради се о забрањеној супстанци која се налазила у леку који сам узимала, а то нисам знала. Важно је да знате да сам исти лек, са истим именом, узимала пуних десет година у договору са мојим доктором, јер сам сваких пар недеља била прехлађена, али нисмо знали да је 1. јануара ове године супстанца која се налази у том леку постала забрањена", рекла је Шарапова.

Петоструку гренд слем победницу сада очекује казна и суспензија.

Марија, међутим, није изоловани пример "случајног" допинга у свету тениса. У сличним ситуацијама нашли су се Марин Чилић, Грег Руседски и Ришар Гаске. Виктор Троицки је имао велики неспоразум са допинг комисијом, Андре Агаси је успео да се помоћу лажи извуче, док је Мартина Хигинс тврдила да јој је смештено и да је невина.

Вејн Одесник је у овом друштву најлошији тенисер, али је зато најјаче "ударао" по недозвољеним средствима.

Виктор Троицки

Један од најсвежијих случаја допинга у светском тенису везан је за српског играча. Виктор је 2013. године у Монте Карлу одбио да уради тест, тврдећи да се не осећа добро и да има фобију од игле.

Троицки је прво кажњен са 18 месеци, али је добио помиловање, па је тачно годину дана био одсутан из врхунског тениса. Србин је све време тврдио да је невин оптужен и да је већ наредног дана мога да буде подвргнут тестовима.

У заштиту Троицког стао је и Новак Ђоковић. Најбољи тенисер света јавно је говорио да је његов пријатељ направдено оптужен и да је после "случаја Троицки" изгубио веру у систем.

Марин Чилић

Хрват је 2013. године добио девет месеци забране играње тениса на професионалном нивоу, након што је Међународна тениска федерација (ИТФ) саопштила да је код Чилића приликом допинг контроле пронађена недозвољена супстанца никетамид.

Хрватски тенисер је "пао" приликом контроле за време турнира у Минхену. Двометраш из Међугорја тврдио је да је позитиван резултат последица конзумирања таблете глукозе, али је овај додатак прехрани, ипак, био обогаћен недозвољеном супстанцом са WАДА листе.

Чилићу је Арбитражни суд за спорт касније смањио казну на четири месеца, а он је наредне године освојио прву гренд слем титулу на УС Опену.

Ришар Гаске

За разлику од горе наведених случајева, Ришар Гаске се суочио са оптужбама да је користио кокаин. Француз је још 2009. био позитиван на ову супстанцу. ИТФ је тражио оштру казну, али је Суд у Лозани утврдио да је позитиван тест код Гаскеа последица пољупца са девојком у ноћном клубу у Мајамију, која је дан уочи теста конзумирала дрогу.

Анализе су показале да Француз никада није користио кокаин, чак ни у мањим количинама.

Ослобођен је свих оптужби и аутоматски му је укинута суспензија.

Андре Агаси

Један од најуспешнијих играча "белог спорта", Андре Агаси, признао је пре три године у аутобиографији објављеној у наставцима у Тајмсу" да је користио недозвољена средства и да је његова одбрана у била чиста лаж.

Агаси је рекао да га је помоћни тренер навео да узима метамфетамин 1997. како би превазишао тренутну играчку и емоционалну кризу.

Американац је пао на допинг тесту, али га је суспензије спасила лаж. Приликом одбране је слагао челнике АТП испричавши им да је грешком попио сок од тренера, који је у себи имао недозвољену супстанцу.

Осмоструки гренд слем шампион данас се залаже за строгу допинг контрола у тенису.

Грег Руседски

Бивши британски број један био је позитиван на нандролон 2003. године у Индијанаполису.

Руседски је врло брзо ослободјен оптужби јер је истрага утврдила да је узимао таблете против дехидрације које су му дали запослени у АТП туру. Поред Руседског, због истих таблета ослобођено је још осам тенисера, чији идентитет није откривен.

Мартина Хигинс

Позната тенисерка изнендаила је јавност 2007. године када је по други пут саопштила да се повлачи из спорта. Разлог повлачења лежао је у употреби кокаина.

Мартина је новинарима саопштила да су резултати тестирања показали да је приликом наступа на Вимблдону користила недозвољена средства.

"Тестови су били позитивни, али никада нисам користила дрогу и осећам се 100 посто невином. Саопштавам ово јавно, јер не желим борбу са допинг комисијама и знам да је немогуће победити у њој. Не постоји механизам да докажем да узорак урина није био мој. Накнадно сам сама одрабила тест и он је био негативан ", рекла је Хигинс.

Касније се, опет, вратила тенису и била је веома успешна у конкуренцији дублова.

Вејн Одесник

Вероватно најозлоглашенији допинг преступник у свету тениса! У марту 2010. утврђено је да је Американац користио хормон раста и због тога је био суспенодван на две године.

Забрана му је касније смањена на годину дана јер је ИТФ тврдио да Одесник у потпуности сарађује у истрази.

Своју играчку судбину запечатио је прошле године када да је добио 15-годишњу забрану, пошто је утврђено да је позитиван на више недозвољених супстанци, укључујући и стероиде.

Забрана бављењем тенисом истиче му 29. јануара 2030.!

Марихуана у Србији најпопуларнија!

- Прошле године на допинг тесту "пало" је осам српских спортиста. Недозвољена средства су користили рвач Дамјан Ђорђевић (18 година, користио анаболике, добио четири године казне), такмичар у рафтингу Богдан Рибарић (користио марихуану, казна осам месеци), ватерполиста Никола Рађен (користио кокаин, казна четири године, жалио са Суду за арбитражу у спорту у Лозани), такмичар у ауто мото спорту Ненад Јеремић (користио кленбутерол и марихуану, казна две године), играч америчког фудбала Немања Илић (користио марихуану, казна шест месеци), атлетичар Немања Којић (стипендиста МОС, користио диуретик фуросемид, казна две године), такмичар у кјокушинкају Василије Грујић (користио анаболике, казна четири године).

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ОО7

10.03.2016 15:42

Нико не спомиње НАДАЛА??

ОДГОВОРИТЕ