Стање елементарне непогоде у 15 мјеста

Влада Србије прогласила је данас стање елементарне непогоде на подручју 15 општина због поплава.

Србија 08.03.2016 | 22:54
Стање елементарне непогоде у 15 мјеста

Стање елементарне непогоде проглашено је у општинама Чачак, Нови Пазар, Краљево, Ариље, Лучани, Топола, Пожега, Бајина Башта, Ивањица, Рашка, Љиг, Рача, Трстеник, Косјерић /села Сеча Река, Годечево и Маковиште/, Пријепоље /села Аљиновићи, Правошева, Милошев До, Страњани, Милаковићи, Камена Гора, Матаруге, Јабука и Бабине/.

Ванредна ситуација проглашена је у овим јединицама локалне самоуправе због кишних падавина и изливања бујичних и других водотокова.

У овим општинама до сада је поплављено 710 домаћинстава и евакуисано 118 особа, саопштено је из Владе Србије.

С обзиром на то да се према прогнозама Хидрометеоролошког завода очекује наставак падавина, угроженим подручјима потребно је пружити неопходну помоћ, па се стога доноси одлука о проглашењу елементарне непогоде, наводи се у саопштењу.

Влада Србије усвојила је закључак којим се успоставља Оперативни штаб Републичког штаба за ванредне ситуације, с циљем предузимања оперативних мјера заштите и спасавања од поплава на територији Србије.

У саопштењу се наводи да, према закону, елементарна и друга непогода, која је узрокована дејством природних сила или људском активношћу, прекида нормално одвијање живота у мјери која превазилази редовну способност појединца и локалне заједнице да се опораве без помоћи државе.

Из Владе Србије истичу да таква непогода проузрокује материјалну штету која је већа од 10 одсто буџета јединице локалне самоуправе.

Изузетно, Влада Србије може прогласити неки догађај за елементарну и другу непогоду и одлучити о државној помоћи и када је проузрокована штета мања од 10 одсто буџета јединице локалне самоуправе, када за то постоје посебно оправдани разлози, а на приједлог Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Влада је прихватила Извјештај о стању на подручју општина и градова погођеним елементарном непогодом у периоду од 6. до 8. марта и усвојила уредбе о утврђивању државног програма помоћи и обнове привредне дјелатности на поплављеном подручју.

Усвојене су и уредбе о утврђивању државних програма помоћи и обнове оштећених породичних и стамбених објеката, као и државног програма помоћи и обнове регистровном пољопривредном газдинству за отклањање посљедице поплава.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БЛ

08.03.2016 18:04

Сад це Руси упомоц???

ОДГОВОРИТЕ