Случај Шарапова – шта је то мелдонијум, због којег је ''пала''?

Светски спорт потресао је нови велики скандал у вези са допингом – пошто је Марија Шарапова објавила да је била позитивна на редовној антидопинг контроли.

Тенис 09.03.2016 | 16:20
Случај Шарапова – шта је то мелдонијум, због којег је ''пала''?

Рускиња, овајачица пет Грен слемова, саопштила је на конференцији на штампу да је током овогодишњег Аустралијан Опена била позитивна на лек мелдонијум.

Маша је признала да је споменуту супстанцу узимала од 2006. године због здравствених проблема.

Њена употреба забрањена је првог јануара ове године, а тренутно седма тенисерка света рекла је да је 22. децембра добила писмо Светске антидопинг агенције (WАДА) са обавештењем у вези са тиме, али да није прочитала списак.

Непуних 12 часова касније, од Марије су 'руке почели да перу' њени највећи спонзори.

"Медикамент мелдонијум почела сам да користим док је још био на листи дозвољених супстанци, а нисам знала да су се правила променила у 2016. години и да је то постало недозвољено средство. Сносим пуну одговорност због свог постпука. Писмо од WАДА о променама у 2016. добила сам 22. децембра, а нову листу забрањених супстанци нисам прочитала", рекла је Шарапова и потом објаснила:

"Мелдонијум сам први пут почела да користим 2006. године, због тога што сам често била болесна. Имала сам и недостатак магнезијума у организму, а појавили су се и знаци дијабетеса".

Шта је мелдонијум?

Мелдонијум прозиводи компанија у Летонији, а употребљава се још и у Литванији и Русији, док коришњење у САД није дозовљено. Овај лек користи се код исхемијске болести срца односно код ангине пекторис, омогућава бољи проток кисеоника кроз ћелије и шири крвне судове. Козументи имају већу издржљивост при повећаним физичким напорима.

Од када је забрањен?

Лек, познат и као милдронат, додат је на листу WАДА од јануара текуће године, а организација је посебну пажњу на њега обратила током целе прошле године. Такође, WАДА је на званичном сајту изадала саопштење о његовој забрани, три месеца пре него што је она ступила на сангу, а исто је саопштила и Руска антидопинг агенција.

Зашто је забрањен?

Званичник WАДА саопштио је у понедељак да је мелдонијум додат на листу забрањених медикаменада – јер постоје основани докази да су га спортисти користили са 'намером да побољшају своје перформансе'. Истовремено, научне студије показале су да се услед употребе лека повећава физичка издржљивост појединца.У извештају из октобра, наводи се да су у 182 од 8.300 узорака урина пронађени.трагови мелдонијума.

Ко је још био позитиван?

Шарапова је друга руска спортискиња која је саопштила да је била позитивна на мелдонијум. Претходно је исто саопштила Екатарина Боброва, која се бави уметничким клизањем, а њен налаз био је позитиван за време тестирања на Европском првенству – док је исто учинио и руски бициклиста Еудард Ворганов.

"Пре неколико дана добила сам информацију да сам пала на допинг тесту. Знам да ћу сносити последице за ово што сам урадила, не желим да завршим каријеру на овакав начин, надам се да ћу добити шансу да поново заиграм", рекла је Маша.

Коментари / 0

Оставите коментар