Били Џин Кинг за више жена у ФИФА-и!

Легендарна америчка тенисерка Били Џин Кинг позвала је ФИФА и новог председника Ђанија Инфантина да запосле више жена на високим функцијама.

Фудбал 09.03.2016 | 09:20
Били Џин Кинг за више жена у ФИФА-и!

Кинг је у говору у седишту ФИФА у Цириху навела да светска кућа фудбала има шансу да се трансформише после великих корупционашких скандала.

Кинг је у говору у седишту ФИФА у Цириху навела да светска кућа фудбала има шансу да се трансформише после великих корупционашких скандала.

"Не стављам вас под притисак, али свет рачуна на вас", рекла је Кинг Инфантину, који је седео у првом реду на годишњој конференцији "Женски фудбал и лидерство".

Више од 17 година колико је на челу ФИФА био Сеп Блатер, та организација нема ниједну жену на руководећој функцији везану конкретно за фудбал и комерцијална питања. Кинг је предложила Светској фудбалској федерацији три корака.

"На једној трећини руководећих функција требало би запослити жене, затим да генерални секретар буде особа за коју је доказано да подржава једнакост полова и треће, да се запосли особље које ће направити комерцијалну стратегију за женски фудбал", рекла је Кинг, освајачица 39 гренд слем титула.

Инфантино је пре 10 дана изабран за председника Фифе, а тада је на конгресу изгласан пакет реформи којим се Фифа обавезала да ће промовисати женски фудбал.

"Не само да су ове реформе прави морални пут, већ имају смисла. Обавеза Фифе је да уложи потребна средства у послове женског фудбала", рекла је Кинг.

Све до 2012. године Фифа није имала жену у свом извршном комитету, али би до следеће године требало да има најмање шест, по једну из сваке конфедерације у проширеном Савету Фифе од 37 чланова.

Инфантино је рекао да ће му бити потребна велика помоћ активисткиња за развој и промоцију женског фудбала.

"Морамо да прихватимо једнакост. Ништа не могу да урадим сам, биће ми потребна ваша помоћ. Неће бити лако, али ако се ви будете бориле и ја ћу. Сигуран сам да можемо да постигнемо прилично велики успех", рекао је Инфантино.

Коментари / 0

Оставите коментар