Шарапова пала на допинг тесту на АО!

Рускиња Марија Шарапова објавила је да је пала на допинг тесту на овогодишњем Аустралијан Опену.

Свијет 08.03.2016 | 07:41
Шарапова пала на допинг тесту на АО!

Њен агент најавио је да ће Шарапова на конференцији за медије објавити велику вест, иако се спекулисало о повлачењу, јавност је шокирала информацијом о допингу.

"Пре неколико дана добила сам информацију да сам пала на допинг тесту. Знам да ћу сносити последице за ово што сам урадила, не желим да завршим каријеру на овакав начин, надам се да ћу добити шансу да поново заиграм", рекла је Шарапова.

„Не знам кад бих могла да се вратим, све зависи од тога колико пута буде трајао процес“, додала је она и детаљније разјаснила ситуацију.

„Медикамент мелдонијум почела сам да користим док је још био на листи дозвољених супстанци, а нисам знала да су се правила променила у 2016. години и да је то постало недозвољено средство. Сносим пуну одговорност због свог постпука. Писмо од WАДА о променама у 2016. добила сам 22. децембра, а нову листу забрањених супстанци нисам прочитала. Мелдонијум сам први пут почела да користим 2006. године, због тога што сам често била болесна. Имала сам и недостатак магнезијума у организму, а појавили су се и знаци дијабетеса."

Мелдонијум прозиводи компанија у Летонији, а употребљава се још и у Литванији и Русији, док коришњење у САД није дозовљено. Овај лек користи се код исхемијске болести срца односно код ангине пекторис, омогућава бољи проток кисеоника кроз ћелије и шири крвне судове. Козументи имају већу издржљивост при повећаним физичким напорима.

Рускиња није играла од јануара и пораза од Американке Серене Вилијамс у четвртфиналу Аустралијан Опена.

Двадесетосмогодишња Шарапова тренутно је седма играчица света. Некадашња светска број један у каријери је осовјила 35 титула у синглу, од чега пет Грен слем трофеја. Два пута је освајала Ролан Гарос, а по једном Вимблдон, Аустралијан Опен и УС Опену. У периоду од 2003. до 2015, сваке године освајала је најмање један турнир. У каријери одиграла је 733 меча и победила у 80 одсто дуела, зарадивши 36 милиона долара.

Извор: Б92

 

Коментари / 0

Оставите коментар