Оно што можда нисте знали о дану жена...

Међународни дан жена слави се 8. марта у знак сјећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно вријеме, боље плате и право гласа.

Свијет 08.03.2016 | 07:19
Оно што можда нисте знали о дану жена...

Иако се слави још од давне 1910. године, има неких ствари које су мање познате о овом дану.

-У старој Југославији жене су добијале цвијеће од фирми на Дан жена и могле су да иду кући раније.

-Упркос томе како се опходе према женама, у Авганистану је ово национални празник.

-Осми март као национални празник прославља се и у Јерменији, Азербејџану, Бјелорусији, Камбоџи, Куби, Грузији, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Монголији, Црној Гори, Русији, Таџикистану, Туркменистану, Уганди, Украјини, Узбекистану, Вијетнаму и Замбији.

-Србија, Хрватска, Чиле, Камерун, Бугарска и БиХ овај дан уједно прослављају и као Дан мајки, али није нерадни. Осми март је дан побуне радних жена против кухињске робије.

-"Реци НЕ угњетавању и празнини духа рада у домаћинству" једна је од порука које је могла да се нађе на честиткама за Дан жена у СССР.

-Совјетска Русија била је прва држава која је 8. март обиљежила црвеним словом у календару 1917, а нерадни дан постао је 1965. године.

-Уједињене нације 8. март су званично прогласиле Међународним даном жена 1975. године.

Нови Зеланд је први у историји женама дао право гласа 1893. године. Југославија је то учинила 57 година касније, а Уједињени Арапски Емирати су посљедња држава која је то урадила, и то 2006. године.

-Најутицајнија жена свих времена по избору часописа "Тајм" била је Џејн Адамс, америчка пацифисткиња и добитница Нобелове награде за мир.

-У Мозамбику се Дан жена прославља 7. марта, као знак сјећања на смрт националне хероине и прве жене првог предсједника те државе Саморе Машела, Жозине Машел, 1971. године.

-У Јужноафричкој Републици, Дан жена обиљежава се 9. августа, у знак сјећања на 1956. годину, када је неколико хиљада црнопутих жена организовало марш против режима у Преторији, које су власти на суров начин разбиле.

Коментари / 0

Оставите коментар