Проблем бх. штедиша и пред Савјетом Европе

Пред Комитетом министара Савјета Европе треба се наћи питање исплате старе девизне штедње бх. штедишама Љубљанске банке, с обзиром на то да се у овом тренутку стиче утисак да Словенија нема намјеру извршити обештећење.

Босна и Херцеговина 07.03.2016 | 22:20
Проблем бх. штедиша и пред Савјетом Европе

Оцијенила је то за "Независне" Амила Омерсофтић, предсједница Удружења штедиша ФБиХ, коментаришући чињеницу да су штедише Хрватске већ добиле информације о износу, који ће им, не услиједе ли жалбе, за мјесец дана бити и исплаћен.

Јер, од 230.000 штедиша из БиХ и Хрватске који од Љубљанске банке потражују око 385 милиона евра и од 1. децембра 2015. године подносе захтјеве за поврат уштеђеног новца до распада некадашње СФРЈ, за њих 130.000 процедура није почела.

Односно, захтјеве штедиша из БиХ, који потражују око 250 милиона евра, Словенија не обрађује, позивајући се на "Одгоду одлучивања до добијања података" када је БиХ у питању, односно примјену Закона о начину извршења пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру.

"То понашање није у складу са пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру и Словенија се ставља изнад тога", нагласила је Омерсофтићева.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар