Русија, САД и Кина се такмиче у развијању хиперсоничног оружја

Ваздухопловне снаге САД позивају на велике инвестиције у развој хиперсоничног оружја, јер би оно Америци дало изузетну предност против било ког непријатеља.

Свијет 07.03.2016 | 22:58
Русија, САД и Кина се такмиче у развијању хиперсоничног оружја

У студији коју је недавно објавио амерички Мичел Институт за аеронаутичке студије, развој оружј акоје може да остигне хиперсоничне брзине од преко 3 600 километара на сат, ће изазвати "војну револуцију на исти начин као што је то генерацију пре била појава турбомлазног мотора”.

Другим речима: хиперсонично оружје би могло у великој мери редефинисати правила модерног ратовања.

Није изненађујуће да је ваздухопловне снаге САД позивају на велике инвестиције у развој хиперсоничног оружја, јер би оно Америци дало изузетну предност против било ког непријатеља.

Невероватно брзи пројектили би омогућили да САД нападну циљеве дубоко у непријатељској територији, чак и ако би они имали одбрану против ваздушних система, јер би њихова брзина смањила сатима дуге трансконтиненталне летове на неколико минута. То оружје такође може смањити претњу америчким пилотима, јер би они брже могли да обављају своје задатке.

Али САД нису једина земља која развија хиперсонично оружје: Кина и Русија већ улажу у ту технологију, наводи се у извештају. Пекинг је спровео најмање пет тестова свог хиперсоничног офанзивног оружја WУ-14 у последње две године. Оно се сатоји од платформе које лансира ракету на горњој атмосфери, која затим ослобађа једрилицу која досеже хиперсоничне брзине.

У међувремену, Москва планира да тестира своје ново хиперсонично оружје до 2020. године.

Русија већ има планове унапређивања свог нуклеарног бојног брода класе Киров Петар Велики са новим хиперсоничним противбродским крстарећим ракетама. Нове ракете 3М22 Зиркон способне за брзиине од 5 махова би требале да замене постојеће суперсоничне ракете П-700 Гранит које имају домет од преко 400 километара.

Очекује се да ова надоградња буде завршена до 2022. Године,али и Пентагон планира сличан временски оквир са далеко већим буџетом, за свој програм Хиперсониц оружја:

Аутори студије предвиђају да ће до 2020 бити развијено ударно хиперсоинично оружје средњег домета, до 2030. Се предвиђа развој још офанзивнијег оружја способног да прикупља информације,,а да функционални хиперсонични авион може бити развијен до 2040.

Другим речима, ми смо на почетку нове, хиперсоничне трке у наоружању.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

раде

07.03.2016 19:40

Да нам буде бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

07.03.2016 20:11

Ма нека раде шта хоће,свеједно ме ништа и не питају

ОДГОВОРИТЕ