На ове дроге се људи најлакше "навуку"

Било да је у питању испијање кафе или узимање хероина, људи генерално имају склоност ка конзумирању супстанци које мењају хемију њиховог мозга.

Здравље 07.03.2016 | 19:08
На ове дроге се људи најлакше "навуку"

То може да води ка стварању зависности, а истраживач Ерик Боуман је издвојио пет супстанци које изазивају највећу зависност.

Резултати његовог истраживања су засновани на налазима највећих стручњака за зависност, а ево којих је пет супстанци он издвојио:

1. Хероин: На основу података колико утиче на мозак, хероин се сврстава у дрогу која ствара највећу зависност. Он спада у најопасније супстанце, зато што је доза која доводи до смрти само пет пута већа од најмање дозе која доводи до уживања.

2. Алкохол: Ово је легална дрога која може да повећа ниво допамина за 40 до 360 одсто. Око 22 одсто светске популације развило је зависност према алкохолу (у мањој или већој мери) у неком периоду живота и процењено је да је око три милиона људи умрло 2012. од последица конзумирања алкохола.

3. Кокаин: Абнормална активност мозга резултат је конзумирања кокаина који може да повећа ниво допамина на чак три пута више од нормалних вредности. 21 одсто људи који пробају ово дрогу с временом ће развити зависност према њој. Бовман је нагласио и то да је кокаин сличан другим стимулансима као што је мет.

4. Барбитурати: Познати као "плави меци" иницијално су произведени као лек против анксиозности и проблема са сном. У малим дозама изазивају еуфорију, али веће дозе могу бити и смртоносне јер онемогућавају нормално дисање.

5. Никотин: Он је главни састојак зависности од дувана. Када неко пуши цигарету, никотин веома брзо апсорбују плућа и достављају га мозгу. Иако га је професор Дејвид Нат сврстао на 12. место листе супстанци које највише изазивају зависност, има довољно аргумената за уверење да је никотин можда и најснажнија супстанца.

Б  92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бос

07.03.2016 18:24

има национализам мозе се сврзстати меду ових 5 дрога

ОДГОВОРИТЕ