Абу Хамза тужи БиХ

Сиријац Имад Мухамед ел Хусин, познатији као Абу Хамза, бивши припадник одреда "Ел муџахедин" пресавио је табак и тужиће БиХ.

Босна и Херцеговина 07.03.2016 | 18:00
Абу Хамза тужи БиХ

Саговорник "Гласа Српске", који је близак Адвокатској комори ФБиХ, каже да ће БиХ тужити Европском суду за људска права у Стразбуру те да је писање тужбе у току.

Објаснио је да ће Абу Хамза тражити одговорност државе због притвора у трајању од осам година које је провео у Имиграционом центру, а из којег је недавно пуштен на слободу.

Абу Хамза је ухапшен 2008. године под оптужбом да представља пријетњу по националну безбједност, али против њега никада није подигнута оптужница. Пуштен је након што је на снагу ступио нови Закон о странцима, који је усклађен с директивама Европске уније.

Њиме је дефинисано да страни држављани могу бити задржани у притвору највише 18 мјесеци. - Он тражи одговорност државе ради сатисфакције да истина изађе на видјело, одштета га не занима. Сматра да је неко крив што је он толике године био притворен. Њему у прилог иде и ранија пресуда Европског суда којом је забрањено изручење Абу Хамзе Сирији - каже наш саговорник.

Додао је да у корист Абу Хамзи иду и неке раније одлуке Уставног и Суда БиХ. БиХ је Абу Хамзу покушала да изручи у родну Сирију, али то није било могуће због ратних дејстава у тој земљи. Кад се обратила другим земљама за изручење, стигло је 39 одбијеница за његово изручење пошто ниједна друга земља нема обавезу да га прими, јер посједује једино сиријско држављанство.

Упућени сматрају да је грешка Тужилаштва што никад против њега није отворена истрага, нити покренут кривични поступак иако је он опасан по националну безбједност. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да се само у БиХ може десити ситуација у којој човјек опасан по националну безбједност никад није кривично одговарао те да, као такав, буде пуштен на слободу.

Сада је требало да буде на потезу Тужилаштво, али изгледа да је, умјесто тога, тужилац постао Абу Хамза. Несхватљиво је то да никад нико од припадника одреда "Ел муџахедин" није одговарао за ратне злочине иако је за те злочине у Хашком трибуналу осуђен командант тзв. Армије РБиХ Расим Делић.

"Процесуирање Абу Хамзе била је прилика да то буде исправљено, али изгледа да је она пропуштена", каже Којић. Додао је да је у прилог покретања истраге против Абу Хамзе ишло и то што је Суд БиХ за те злочине потврдио оптужницу против команданта Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиба Махмуљина под чијом је командом био одред "Ел муџахедин".

"Непроцесуирање муџахедина код њих је створило слику да су злочини које су починили дозвољени, а да су они амнестирани. Постоји много докумената и видео-записа који потврђују да су припадници одреда "Ел муџахедин" чинили злочине", закључио је Којић.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да Тужилаштво БиХ не може давати никакав коментар о томе. Иако је још 2007. године у Амбасади Сирије у Србији добио путне исправе, Абу Хамза одбио је да се врати у своју домовину.

Послије тога његова депортација је онемогућена због ратних дешавања у Сирији. Он је из Сирије у БиХ дошао осамдесетих година прошлог вијека.

Држављанство БиХ добио је послије рата, али је 2008. године ухапшен. Мјера забране Абу Хамзи, кад је ослобођен из Имиграционог центра, изречена је мјера ограниченог кретања на подручју Кантона Сарајево.

Он је у обавези да се редовно јавља Служби за послове са странцима. Осим тога, одузете су му путне исправе и друга лична документа.

Извор: Глас

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xx

07.03.2016 17:16

Треба њега на вјесала ста је радио на озрену и возуцој

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

07.03.2016 17:47

За "заслуге" које си поцинио на Озрену и Возуци,додји у РС,дацемо ти ми ратну одстету

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

07.03.2016 19:13

Па шта ради Министарство Безбедности??Нека му оно од својих плата плати одштету и даље задржавање у БИХ до протјеривања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

07.03.2016 19:52

Казу да исплата није висе у новцу,него само у олову!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

08.03.2016 06:10

Ко ће га оваквог пустити у Стразбур!

ОДГОВОРИТЕ