Анкара има 4 услова за мигрантску кризу!

У Бриселу се одржава кључни самит који би требало да коначно реши питање мигрантске кризе.

Свијет 07.03.2016 | 17:40
Анкара има 4 услова за мигрантску кризу!

Иако ЕУ дипломате верују да ће се данас постићи договор, откривено је како су у недјељу на састанку турског премијера Ахмета Давутоглуа и немачке канцеларке Ангеле Меркел Турци на сто поставили четири нова услова за сарадњу, који, како се чини, граниче са уценом.

Према изворима портала "Политицо" Турска жели више од договорених 3 милијарде евра које би требало да добије за збрињавање избеглица. Друго, Турци желе укидање виза за турске грађане у свим земљама ЕУ. Трећи услов је убрзавање преговора о уласку Турске у ЕУ , а четврти услов је отварање преговора о пресељењу избеглица.

Анкара је, наиме, спремна да прихвати услове за поновни прихват враћених миграната, али жели да постави и нове услове за пресељење, у којима би Турска могла да шаље избеглице у ЕУ.

Наводно је Турска одмах упозорена да ће вође ЕУ тешко пристати на захтеве за либерализацију виза и убрзање преговора, али договор око више новца и пресељења избјеглица је могуће постићи.

Према последњим информацијама Турска је од ЕУ тражила још 20 милијарди евра за подршку сиријски избеглицама. Заузврат, Анкара је обећала да ће примити све избеглице којима не буде одобрен азил у Европи, јавља агенција Ројтерс.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у понедјељак да је за мигрантску кризу кључно наћи одрживо рјешење с Турском, да је потребно смањити број илегалних миграната, не само у неким, него у свим земљама, укључујући и Грчку.

"Желимо да смањмо број илегалних миграната, али у свим земљама, укључујући и Грчку, а не само у неким. Стога морамо наћи одрживо решење за заштиту спољних граница, осигурати функционисање шенгенских правила. Све то треба побољшати, али не једностраним мерама", рекла је Меркел долазећи на самит ЕУ и Турске.

Она је истакла да је морску границу могуће контролисати само у сарадњи са Турском те да се треба борити против илегалних миграција, што је такође могуће "једино у сарадњи са Турском".

"Надам се да ће досегнути те циљеве и направити корак напред, али то захтева тешке преговоре, тако да ће нам требати неколико сати да дођемо до резултата", рекла је Меркел.

Француски председник Францоа Оланд рекао је да ЕУ с Турском треба да има "искрене и ефикасне односе", упозоривши да не може бити прихватљиво све што ради та земља, мислећи на однос према медијима.

"Морамо бити крајње опрезни према мерама које су предузете. Медији морају бити слободини свуда па и у Турској - рекао је Оланд, одговарајући на питање о преузимању највећег турског опозиционог листа "Заман".

Извор: Курир

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

родјо

07.03.2016 20:28

Самит заврсен али без договора!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

07.03.2016 21:37

7 милиарди Евра турцима... ови це направит велики камп гетоизират их 2-3 године и назад у сирију...! а 3,5 милиарде чисто турцима остаје... турци су ко изидови.... најбољи трговци..:-)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

07.03.2016 22:11

Највечи посо су Турци направили са либеризацијом виза. Сад могу Курди се расут по европи и бабо ручо.

ОДГОВОРИТЕ