Кустурица постао члан удружења редитеља БиХ

Емир Хаџихафизбеговић, један од најзначајнијих и најпопуларнијих глумаца у региону, гостовао је прошлог викенда у Београду и у "Миxер Хосеу" одиграо представу "Жаба".

Босна и Херцеговина 07.03.2016 | 15:15
Кустурица постао члан удружења редитеља БиХ

Човјек који у својој биографији има Златног лава за најбољег глумца на Венецијанском фестивалу, а био је члан филмских екипа које су освајале најзначајније свјетске награде попут Златне палме и Златног медвједа, дао је ексклузивни интервју за београдски "Недељник" у којем је по први пут позвао Емира Кустурицу, свог бившег професора и режисера, који му је дао прву улогу у "Оцу на службеном путу", да се врати у Сарајево.

"Кад сам се с њим свађао прије 25 или 15 година, то је некако имало смисла. Падале су тешке ријечи, било је пуно бијеса, бола, повријеђености, али чини ми се никад мржње, осим када је у једном интервјуу за српске новине, а то је пренијело сарајевско `Ослобођење`, рекао да је јадна мајка која ме је родила."

Ја његову мајку Сенку и оца Мурата јако поштујем. Улазио сам у њихову сарајевску кућу и сваке године кад сам на Филмском фестивалу у Херцег Новом, одем на мезаре његових родитеља и положим цвијеће.

Кад, како и зашто је пукао један од најбољих људи, професора, режисера и Сарајлија које је моја маленкост упознала за ове 54 године, ја не знам, али нешто добро знам. Он је и данас, као и некада, ендемски Сарајлија и такав ће отићи у земљу."

Сви његови "Кустендорфи", Каменградови, све његове Мокре горе и руска одликовања, сви његови концерти, опере и солирање на бас гитари у "Но Смокинг Орцхестра" само су Потемкинова села која је градио патећи за Сарајевом.

Немам појма да ли ће читати овај интервју али ево, позивам јавно Емира Кустурицу да дође у Сарајево и скине мрену гађења према свом родном граду", изјавио је Хаџихафизбеговић, између осталог, у посљедњем броју "Недељника".

Он наглас поставља и питање: "Зар заиста неко стварно мисли да је њему сво ово вријеме лако?", вјерујући да Кустурици није било лако слушајући вијести о смрти својих сарајевских пријатеља.

"Емире, спреми се болан, припреми пет паметних реченица и врати се тамо где ти је мјесто. Пусти Додика и држи га на стендбају. Не може један ендемски јалијаш и редитељски геније са Горице тек тако прећи преко граната и смрти у улици његовог дјетињства."

"Наша веза је јако емотивна. Ја сам се као глумац реализовао кроз три сегмента. Кроз Божији дар, четири године његовог менторства на Академији и асфалта који је битан у мом животу и дружења с људима на маргини. И то ме је детерминирало. Ја сам као студент прве године, не знајући шта је филм и сет, снимио свој први кадар у 'Оцу на службеном путу', а партнер ми је био Павле Вујисић. То је та талична ствар."

"Радити 'Оца на службеном путу', а студирати глуму тек неких 90 дана, била је привилегија коју и данас сматрам нечим што ме је одредило. Много веће вуцибатине од Емира Кустурице шетају Сарајевом", каже Хаџихафизбеговић, који на питање да ли би прихватио Кустуричин позив за поновну сарадњу одговара: "Да, оног тренутка кад дође у Сарајево. А открићу вам ексклузиву, да је Кустурица прије непуна три мјесеца постао члан Удружења редитеља БиХ."

Извор: Б92

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

симо

07.03.2016 14:28

Ниста ново вам ниси рекао,вук длаку мјења цуд никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље да...

07.03.2016 15:58

...СИ ПОЗВ'О 150.000 СРБА ДА СЕ ВРАТЕ У САРАЈЕВО КАД СИ ТАКО "ИСКРЕН" ПРЕМА КУСТИ. СИКТЕР УГУРСУЗЕ!

Name

Покојна Милева

07.03.2016 19:53

Повратак Емира корјенима.И оставка у послу професионалног бављења Србином?

Name

xx

09.03.2016 16:11

Болестан је.Засто се не питас засто срби напустају Сарајево када толико паметујес?

Name

Емир је и нас глумац

09.03.2016 20:21

Не треба превисе критиковати Хадзихафизбеговица.Треба мало размислити па увидјети да он припада и српској култури.Како?Па једноставно на тај нацин сто је глумио у филмовима српских резисера:Емира Кустурице,Мирослава Момциловица,Милос Пусиц ,Јелене Јојциц Бациц (кцерка Радоса Бајица),Горана Марковица итд…Размислите И о томе да су сви наведени резисери господа,високо образовани И високо интелигентни људи једном ријецју крема српског друства а дали су улогу ономе на кога неки од вас са својих лап топова испаљујете своје ћорке.И не заборавите истина не зависи ни од нације ни од имена,ни заслуга,дневника који гледате,партије којој припадате нити нецега другог. Како ја гледам на овог глумца?Овако .Гледао сам досада десетак његових филмова И узивао сам у њима.Један од тих филмова је добио престизну награду која се сматра успјехом српске кинематографије знаци И са те стране је глумцев допринос позитиван. Нисам никад цуо да је дотицни вриједјао Србе или да је нанио материјалну или неку другу стету српском народу.Понекад изадје из оквира пристојног поснасања али у поредјуењу са неким другима индивидуама цовјек је јако пристојан.

Name

нн

07.03.2016 14:31

У души је Куста у Сарајеву, нешто му је лагодније са србима. Ту је он, на чачаршији.... Истражује и друге терене....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клисе, САМ

07.03.2016 14:33

Колико си ти искрен у том позиву Кустурици довољно говори твој интервју, и ту не треба коментар. Довољно је само да си рекао "Много веће вуцибатине од Емира Кустурице шетају Сарајевом". Бице да си типак биједан и јадан. Сјецам се твојих изјава против свих Срба генерално у току рата док сам био у сарајеву. Многи Срби у сарајеву су мозда страдали управо због тих твојих изјава јаднице. Боље да цутис и покријес се преко усију, јер Кустурици ниси ни до цланака. Никад нисам видио толико мрзње као у твојим оцима док си на телевизији бљувао и пљувао по свему сто је српско. А Кустурица најбоље зна да ли треба да се врати у сарајево и гдје му је боље. Не треба ти да га уцис и подсјецас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.03.2016 14:52

Кусти треба забранити долазак назад. Превисе је он вриједао ову земљу И народ у њој да бе се преко тога тек тако пресло. Нико ниста нема против људи кои су отисли вани или се затекли негдје друго кад је лудило рата поцело. Брега, Дјуро, И многи други кои су отисли из Сарајева у вријеме рата али нису говорили глупости су добро досли у овај град. Али људи попут Кундурице (пардон кустурице) И такозваног Др Нелета Карајлица нека остану тамо гдје су. Хвала

Name

биби

07.03.2016 14:58

Тузлански клосар који би заврсио у некој рупи да га Куста није извадио.

Name

Мирко

07.03.2016 15:08

Потпун тацно.

Name

ре Босанац

07.03.2016 15:28

Па добро Босанац, како објашњаваш чињеницу да се нико од оних које си набројао није Вратио у Сарајево (Брега, Чола, Неда, Ђуро, Неле и многи други). Запиташ ли се икада због чега се нису вратили. То што одрже концерт, покупе лову и оду не значи ништа.

Name

грађанин

09.03.2016 07:49

Све си рекоао, додајем:Нека се дотични сјети својих запаљивих говора у Лукавцу 93.Такође сјећам се када "велики"Абдулах Сидран за вријеме бомбардовања Србије изјави:"обузима ме благи спокој када ме у рано јутро пробуде челичне птице које прелећу Сарајево, знајући да свој товар истоварају на србочетничке постројбе". Толико о тој сарајевскоје елити, Емире(Стефане)нека те здравље и срећа прати.

Name

Ре Ре Босанац

09.03.2016 07:55

Нико од ових набројаних и још их има, не задржавају се ни у БЛ, ИС, БН и осталим дијеловима РС. Одраде пос'о, паре узму, на брзину нешто поједу и у хитњи одлазе. Ни на конаку не остају.

Name

Петар

07.03.2016 14:37

Емир Кустурица је прије свега људска величина, човјек цијењен у читавом свијету као умјетник. Он је човјек који размишља својом главом, а не човјек који се окреће попут сунцокрета и приклања се јачеми , човјек који се свим својим бићем и стваралаштвом бори проти империјализма, против лажних вриједности, за истину и правду. Он не пристаје да му империјалисти и колонизатори намећу зарад својих инетреса лажни идентитет, већ критичким размшљањем и научним истраживањем порјекла својих предака проналази свој прави идентитет. Поносан сам што живим у времену у коме живи и ствара Емир Кустурица и што припадам српском народу чији је припадник Емир Кустурица. Он ће се вратити у Сарајево када се у њега врати и 150.000 сарајевских Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

07.03.2016 15:58

Ти прицас о кустурици од прије двадесет година. Данадњи не вриједи ни као цовјек ни као резисер.

Name

Ре

07.03.2016 16:53

Није Клостурица Емиру ни до кољена, незнам како бих се он могао вратити у СА. Кустурица је нанијо стете властитом народу висе него Додик свом у задњим година стога сиктер бре сто даље то боље.

Name

Ре

07.03.2016 18:13

Или си био саркастицан или постоје два резисера Емир Кустурица. Овај за којег знам је освојио једном Златну палму у Кану и??? Као глумац заправо има далеко веци талент, јер ево успесно 20 и кусур година глуми пред висемилионском публиком, а они са одусевљењем то прихватају.

Name

ВЕТЕРАН

09.03.2016 08:54

Па сто одосте,ко вас наговори,они који су остали ако имају имало људскости нека казу истину..знам само да свако јутро истоцно Сарајево,се пресели на посао у САРАЈЕВО..ЛОСЕ ИМ..

Name

Марио Марко Ден Тинторенто

07.03.2016 14:44

Овај папак мисли да зиви у Сарајеву, а у ствари зиви у Техерену И стално има потребу да се на Кустино име гребе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2016 18:23

А ти знас како је у Техерану?

Name

Драган

07.03.2016 14:48

Папак СДА, нашао се да држи лекције човјеку какав је Емир Кустурица. Тај Емир Кустурица му је био некада професор и и дан данас му може бити професор из најважнијег предмета Људскости. И гдје је дошао да држи монолог у Београд.Када ће неки српски глумац моћи доћи у Сарајево и давати оваквае изјаве, никада. Толико о толеранцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

07.03.2016 15:42

Два Емира- два папка... иста гов... онај де ухљебио у сарајеву, овај у Бг и Требињу

Name

Драган

07.03.2016 15:04

Мислим да том острашћеном "глумцу" не треба уопште давати медијски простор у Српским медијим јер је то јефан србомрзац каквог свијет видио није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.03.2016 16:28

Петар -----Михајло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

07.03.2016 17:17

Зар овај није у затвору,уби ону зену код Старе Градиске...па зар ти да дрзис некоме лекције о национализму и мрзњи...Куста је за тебе бог...помињес имена његових покојних родитеља као да га подсјетис како су се звали...па погледај смраде како су му се звали претци па се мозда и ти вратис корјенима српским наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

07.03.2016 17:24

Емир Кустурица зна које и ста је,а ти хагзихафизбеговицу лутас и даље по Босанском сљаму и блату.Добро је Кустурица рекао,јадна је мајка која је тебе родила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

07.03.2016 17:50

Што се тиче кустурице он је веле издајник не вјерујем да ће се осудити дић у сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Гроф

09.03.2016 06:08

Издајник чега? Нација које су настале уназад 20 година?... дај не причај глупости, издаја? Једина издаја на Балкану је издаја криминалаца које су уништили прво Краљевину Југославију па онда ову СФРЈ.

Name

дзаба се тако рузно препуцавате

07.03.2016 18:03

Ова два умјетника су у првој линији индивидуе које су у истом генре. Јако би их било лијепо видјети како заједно сарадјују. Ко зна, мозда направе несто, сто це у свим овим негативцима- сто се тако некултурно препуцавају- побудити и несто позитивно и лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

07.03.2016 18:14

Ма који це нам ..рац, нека га ту гдје јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац ТБ

07.03.2016 18:32

Сиктер у Сарајево срам га било он несто зна одакле је куста горица .... Фол иде му на гробље оцу и мајци једном ријецју сиктер у Сарајево и ниједне висе.

Name

постен

07.03.2016 18:25

Емир Хадзихафизбеговиц и Рајко Дукиц исти као близанци..Погледајте слике на насловној.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

07.03.2016 18:39

Куста пусти будалу, неце он теби обезбедити то сто ти је Миле дао. Ја да сам на твом месту и ја бих постао муслиман да ми неко прузи сто си добио да будес Србин. Мили направи икону и дрзи је у куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зајебант

07.03.2016 20:18

Емире, ако то недостаје Кустурица оди ти код њега...Гадиш ми се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордон

09.03.2016 06:20

Потражите његове говоре на Yоу тубе везане за рат у Босни, па ћете видјети колико овај човјек ''воли Србе''....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

09.03.2016 07:27

Цитам ове коментаре и размисљам колики је примитивизам људи са ових простора на љествици од једаан до десет мислим да је јака деветка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

09.03.2016 07:35

Нормално је мој Емире да Куста пати за Сарајевом исто колико ја патим за Југославијом али сви ми патимо за нечим чега више нема. Мени сад Сарајево више личи на Техеран, има више џамија него вртића, школа, факултета, позоришта, домова културе, спортских терена ЗАЈЕДНО. Више умотаних жена, вехабија, селефија него цијела Босна и Санџак заједно. Праве Сарајлије су одавно отишле а сјатила се затуцала и заостала мрака са брда и из Санџака. И ви што сте остали попримили сте тај смрад на себе па ево 21 годину после рата пуна су вам уста четника и злочина и понашате се као да су моџахедини овде дошли на одмор а не да кољу Србе и остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики Микић

09.03.2016 21:05

Сврати у Сарајево, нахрани душу. Слагали су те за џамије и вехабије, питај браћу из Лукавице. Питај како их нико не дира у граду гдје их већина ради... Изађи мало на зрак...

Name

ре

09.03.2016 21:32

Крајње је вријеме да се висе пусти то крају та 92-95 21. је вијек цовијеце кад цес престати да мрзис један народ кад цес изаци из пецине, па зар не видис да се Нико не понаса у свијету као сто то ми радимо на балкана увијек та мрзња! Ако хоцес да ваљас србима требас се прекрстити и мрзити све сто није србско а ако цес бити Босњак морас мрзити србе, па имали негдије ко воли тудје или моје, али не говорим ово зато сто ми се свидја сто цес вољети моје него једноставно из принципа. Па тако и обратно -.-

Name

БОСКО

09.03.2016 07:37

ХА,ХА,ТАКОЗВАНИ СРБИН,МАЗНУО МИЛИОНЕ СА ДОДИКОМ,ПА ЛЕТИ СВОМЕ ЈАТУ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

09.03.2016 08:31

Све је ово дио шире приче да се РС укине и срби потчине ''сарајеву''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симке

09.03.2016 10:16

који је ово олос он мозе и на струју и на батерије како га није срамота у Београд отици смрдо један обицни полизо би оно сто је пљуво толике године имас друзе цасти образа има ли у теби иста цестито

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

09.03.2016 13:07

Ко је овог слусао на СОНОМ ТРГУ 1992 У ТУЗЛИ СВЕ ЦЕ ВАМ БИТИ ЈАСНО

Name

Милан

09.03.2016 13:56

Кртикујући Емира Хаџихафизбеговића многи коментатори превиђају његову изјаву:"А открићу вам ексклузиву, да је Кустурица прије непуна три мјесеца постао члан Удружења редитеља БиХ." Одкуд велики Србин и православац,носилац православних ордења, инкогнито члан удружења редитеља БиХ? Са толиком страшћу прихваћен, глорификован, уздизан,финасијски обезбјеђен да то ни један Србин за живота не може сањати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милан

09.03.2016 14:44

Та назови ексклузива је најобичнија подла лаж, како би глумачки побачај себи дао на значају.

Name

Амир Чамџић

09.03.2016 16:16

Ша шта и Срби су конститутиван елемент БиХ? Кад могу бити у Парламентарној Скупштини БиХ могу и у том редитељском удружењу?

Name

Милан

09.03.2016 16:49

Амире, много Вас поштујем за разлику од Емира Кустурице, јер ви нисте своје национално опредјељење ни једног момента уновчили, нисте промијенили вјеру, живите у Федерацији гдје није баш лако бити Србин муслиманске вјероисповијести. Нисте много експонирани за Вас зна веома мали број људи. Вас не хвале, не уздижу, не глорификују, не дају ордење, не финансирају, иако Вам није лако носити тако тешко бреме. Е, ради Вас таквих и нас осиромашених, ако је истина, Кустурици није мјесто у удружењу редитеља БиХ.

Name

Амир Чамџић

09.03.2016 16:03

Сматрам да Емир не треба да се враћа у Сарајево, да треба да се држи Срба, Београда и Бања Луке.Нема среће у Сарајеву.Није Сарајево оно шт је било до 1992.године.Емире остани досљедан Србин и немој дозволити да покушају да искористе "прилику" да "поплују твоје српство".Ја им то не бих дозволио, ако сам Србин Србин сам док живим, нема више ништа осим српства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.03.2016 19:48

Е мој Амире, Ви сте простодушни да бисте повјеровали да је ово чланство, ако је истина, само лагано примицање Сарајеву, а све остало је фарса зарад непостојећег Југословенства,што се касније када је та идеја постала мртва показало као веома профитабилно.

Name

Амир Чамџић

09.03.2016 16:09

Проблем је у томе што Хаџихафизбеговић и други "великобошњачки" експоненти неће да схвате озбиљно наше српство, мисле да је то лаж, мисле да је то ко нека зезанција, а није, наше српство (а вјерујем и Емирово) је исинско српство, које ће остати такво све док живимо животом, нема издаје, нема "кокетирања" са бошњаштвом.Бошњашво није наше, наше је српство и нека "великобошњаци" поштују то што смо Срби или нека шуте, паметније им је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир Чамџић

09.03.2016 16:13

Шта то мисли Хаџихафизбеговић да се неко "шмага" на Сарајево? Па човјече као Србенда волим Београд милион пута више од Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.03.2016 21:39

Сто је нама вазно ста ти волис,пуцамо од бриге.

Name

Ко о цему- он о Кустурици

09.03.2016 21:28

Овај када хоце простор у медијима пљуне по Кустурици.Емиру Хаџихафизбеговиц- да није било трес филмова Лепе Брене нико не би цуо за њега... Одакле му право да моралисе? Он који је србобрзац..А, дотицни је у саобрацајној несреци усмртио зену пре две године и није одговарао захваљујуци својим политицким везама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

09.03.2016 21:29

Емире, како те није срамота уопште дати интервју за српске новине. Оно што си ти изговорио о србима је неопростиво, непристојно, примитивно и управо одговара карактеру једног примитивца. Сад ти срби не сметају а у говору у сребреници би клао, позивао на освету, на незаборав. Ако си такав каквим се представљаш не иди онима који су геноцидни и који су твоје клали и протјеривали. Ти ћеш давати коментаре о Кусти. Ниси дорастао, а ни одрастао босанчићу мали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

09.03.2016 21:41

Па ни Дјоковиц вам није цисти Србин,а за Емира да и не говорим.Китите се тудјим перјем.

ОДГОВОРИТЕ