Ни "беби-бум" нам не може сад помоћи!

Демограф у Републици Српској Стево Пашалић сматра да негативан тренд природног прираштаја на овим просторима не може зауставити никакав "беби-бум" јер је потребно да се на промјени свијести и поправљању социјалног статуса грађана ради годинама и деценијама.

Република Српска 07.03.2016 | 10:05
Ни "беби-бум" нам не може сад помоћи!

Пашалић је истакао да су потребне деценије рада на мијењању свијести грађана о потреби да се рађа више дјеце да би на овим просторима за сто или двјесто година уопште било људи.

"Дешава се да наиђе период повећаног броја порода, да се данас у Требињу роди шест и у Бањалуци 15 беба, али у укупном збиру не мијења се чињеница да имамо негативан природни прираштај, односно да на нашим просторима више људи умире него што се рађа", појаснио је Пашалић за данашњи "Прес Република Српска".

Према његовим ријечима, да би се постигла проста стопа обнављања становништва неке земље, потребно је да се на једну жену у просјеку роди 2,1 дијете.

"Земље које имају просјек од 1,3 дјеце рођене на једну жену да би постигле просјек од 2,1 морале би чак да 80 година интензивно улажу у поправљање популационе политике да би се спасили од изумирања", рекао је Пашалић.

Он је истакао да се не зна колики је просјек рођених беба у Српској, односно БиХ, колики би требало да буде, јер се још не знају резултати пописа становништва.

"Код нас се слика тако промијенила да највише дјеце рађају жене које имају од 30 до 35 година, док све мање рађају оне које имају 25 година. Знајући да је фертилитет код жена највећи у 22. години, а да након 30. опада, а са 35 година је око 15 одсто нижи, јасно је гдје је проблем", навео је Пашалић.

Он је истакао да би требало да се истражи зашто жене рађају касно, да ли је у питању економски фактор или нешто друго.

"Јасно је да образоване и запослене жене касније рађају или имају мање дјеце, али ако имамо велики број жена које нису `каријеристкиње` или живе на селу, а немају више дјеце, потребно је испитати зашто је то тако. Сигурно је да економски фактор игра улогу, али он не би требало да је пресудан", рекао је Пашалић.

Он је закључио да би се хитно морало почети са поправљањем популационе политике, едуковањем становништва о потреби да се рађа више дјеце и да се уз економске мјере и реформе које се стално најављују посебна пажња посвети демографским проблемима, како би се спасили од изумирања за сто, двјесто или петсто година.

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

смеки

07.03.2016 09:25

Не знам цему овакве вијести кад сви знамо да је РС и БиХ заврсена прица и да ту нема спаса?! Нестацемо због нерада, пљацке власти, и зато сто нисмо дорасли цивилизацији и времену у ком зивимо, сами смо себе казнили. Све остало је супља прица. Изумирање је реалност, ста год написали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

07.03.2016 14:28

Док се СРБи не ПОКАЈУ за грехе своје због свог однарођавања и РАСРБЉАВАЊА и не врате на пут Светог Саве који води у живот вјечни, и не почну живјети по Закону Божијем, док се СРБи не врате Богу и СРБству: Православљу и Светосављу као врхунцу хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота дотле СРБима спаса нема. Изумреће, и Свету земљу славних предака својих они ће џабе другима дати да ору и сију по гробљима нашим. Земља тражи да се обрађује и она припада оном ко на њој живи!

Name

Мики

07.03.2016 09:36

Господине Пашалић, рећи ћу Вам наше искуство. Супруга је затруднила и одмах добила отказ, а ја радим на одређено. О даљем прошиењу породице не смијемо ни да размишљамо. П.с. Обоје смо факултетски образовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

скола

07.03.2016 10:47

Хајде да искљуцимо институцује и организације било приватне или дрзавне. Назалост, данас је велики број трудноца патолоски, самим тим зене морају цувати трудноце. У многим сколама се десава да уцитељице затрудне и цувају трудноце, а онда када оду на боловање родитељи врсе притиске на сколе како се то свије радити, како дјеца мијењају уцитеље. Ако ми немамо разумијевања медју собом ста да оцекујемо од институција. Онда би ти исти родитељи као првитници били много гори. Нама је свијест унистена.

Name

бого

07.03.2016 09:39

Ма ста то казете,цим да хранимо дјецу ,па ви нисте нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бого

07.03.2016 10:48

Браво/ тацно тако. Власт је крива за овакво стање јер је: толика несигурност у сваком смислу, Незапосленост, Неизвјесна будуцност, Људи не вјерују у боље сутра, Вецина је задојена мрзњом према другима, Непотизам,мито, корупција (готово све иде преко везе). У таквом лосем стању вецина нема воље за зивотом а камоли за радјањем дјеце. Неправда убија горе и висе него ли иста друго а обицан свјет је немоцан да ста промјени. Политика и политицари који нас јасу деценију су нај одговорнији за овакво стање. Зато бирајмо нове младје и прогресивније људе а не ове задојене и гладне милиона марака за себе.

Name

неко

07.03.2016 09:54

Цуј ово економски факотор није пресудан, ма немој, фино је то на папиту ал покази се на цему си јак колико их имас стуцњаце двоје је ли ма немој пробај их имати 5 па да видис како се брзо потроси вреца брасна или 1 литра млијека. Највеци бајби бум је био кад су станови били јефтини а сад су колико 1500 по квадрату а просјецна плата 500. Зене равноправно уцествују у систему рада а не види ниједну која трпи незапосленог муза, зато и имате елите које имају оба родитеља запослена и њима је фино са 2 дјеце. А само да знато сто је фино кад се зиви од једне плате....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

07.03.2016 10:07

Шупља прича,ново вријеме носи ново бреме,нико не жели да рађа сиротињу,прошла су времена када је у кући било по 3-5 дјеце,данас је једно"у врх главе",народи на Балкану полагано нестају,све ће ово бити за 150 година велика Албанија,они се одлично размножавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревис

07.03.2016 10:32

Јели богати, да правим дјецу па да гледам како се пате гладју и како страјкују, Правит сиротињу да је могу лопови искористават, зајеби професоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гага

07.03.2016 11:39

А како се то Албанци могу тако размнозавати?? А и њима много ста недостаје.

Name

Геограпхy

07.03.2016 11:34

Неће Босна и Херцеговина остати без људи јер ће се временом доселити неки други људи и то из Африке и блиског истока а ми Бошњаци, Срби и Хрвати ћемо нестати са ових простора јер захваљујући нашим властима економска ситуација је катастрофална, маса је људи од 20-35 година који нису у браку а камоли да имају дјецу јер ти људи немају посла ако гдје коју дневницу уберу или добију каквог сезонског посла а многи су и факултетски образовани. И ко је у браку има једно ријетко двоје дјеце јер за већи број дјеце износ доплатка је смијешан а такав касни никакве олакшице мајкама већ ако затрудни ето одмах отказа. Млади људи који би требало да су носиоци демографског развоја масовно се преквалификују уче језик и одлазе. А тај попис и да га данас објавешта вриједи од пописа је из БиХ отишло око 80.000 младих људи плус већи морталитет од наталитета. Зато ћемо ми да поправљамо демографску слику Њемацке, Аустрије, Швајцарске, Шведске, Француске, Канаде, Аустралије....а овдје па ето Сиријаца, Ирачана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобан са златном полугом

07.03.2016 11:40

Дјеца се морају правити ,ито сто висе,ја као велики цобан на овим просторима,апелујем на све градјане на овим просторима,да буде сто висе оваца,овај дјеце,јер и моја дјеца ,морају кад мене небуде,неке овце да сисају,неваља традицију прекидати,то је погубно за насу богату и развојну земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

карбуратор

07.03.2016 14:55

Тако је партијски колега, тако је.

Name

макс

07.03.2016 12:04

Без обзира на све, треба се сексати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупко Лударевиц

07.03.2016 12:19

Признајем јавно да сам био глуп и наиван када сам повјеровао Поповима и политицарима да треба засновати породицу и имати сто висе дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.03.2016 12:23

Правите их ви политицари да не зајебавате тудју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

капетан

07.03.2016 12:50

Ма нека нестанемо и треба да нестанемо чуј неће бити овдје живота за 200 година.А ово се живот зове, омладина нам штрајкује глађу по парковима,жена која год затрудни добија у фирми отказ, незапосленост расте из дана у дан, људи су депресивни, уморни од живота убила их неимаштина сваким даном само мислимо како платити ово,од чега платити оно,како преживјети па докле више мој народе напаћени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.03.2016 12:59

Ха ха ха које смо ми будалетине на овим просторима. Таманимо се 100 година и сад кад смо добили своје етничке просторе кантоне, жупаније и ентитете, не желимо да се размножавамо. А имали смо такве дивне политичке програме, штета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац троје дјеце

07.03.2016 13:30

Само да подсјетим да је ПДВ на сточни храни и на дјечију храну исти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

07.03.2016 13:47

Старо је правило,земља у којој се не цује смијех одраслих и плац дјеце треба да се забрине за своју будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја имам троје

07.03.2016 13:55

Неимастиња и сиротиња су најтези облици насиља према једном(спаковао сам нас све у исти кос) народу. Јер истим проузрокујес болест ,објест и ови мало је модерно зову црну кугу.Добро је рекао Јосип Пејаковиц бицемо ми сви заједно мањина у сопственој дједовини.Зивјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТУС

07.03.2016 14:01

МА КАКАВ СТАТУС ЗА ДАНАСЊУ ОМЛАДИНУ, ПА ТИ БИ ПРВО ДА ИМАЈУ КУЋУ, ПА МЕРЦЕДЕС,ПА ОНДА КУЧУ НА МОРУ,ПА ЛОВА ДО КРОВА,ПА ОНДА ДА ИХ МОЛИШ ДА ПРАВЕ ДЈЕЦУ. СМИЈЕШНА ИЗГУБЉЕНА ГЕНЕРАЦИЈА КОЈА НЕ ЗНА ШТА ЈЕ ПОРОДИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВГД

07.03.2016 18:39

Статус је у праву... Народ је побудалио за материјализмом и богатством, ту је узрок свега...

Name

симо

07.03.2016 14:04

Хе брините, наше просторе попуниће авганистанци,сиријци, ирачани ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

07.03.2016 14:08

Бедно, бедно, није лако рађати сиротињу. Држава слаба, све празна прича од владе, министара /куку народу/.....

ОДГОВОРИТЕ