Нуклеарни удар правде на Јужну Кореју и САД

Северна Кореја запретила је "превентивним нуклеарним ударом правде" против Јужне Кореје и САД, уколико те две земље спроведу за данас планиране заједничке војне вежбе, јавила је агенција Франс прес, позивајући се на саопштење Врховне команде Народне армије Кореје.

Свијет 07.03.2016 | 07:44
Нуклеарни удар правде на Јужну Кореју и САД

Саопштење Врховне команде Народне армије Кореје је пренела, како наводи француска агенција, моћна Национална комисија за одбрану.

Национална комисија за одбрану је годишње војне вежбе Јужне Кореје и САД назвала "неприкривеним нуклеарним војним вежбама" које прете националном суверенитету Северне Кореје и запретила безрезервним нападом.

"Чак и када би сада притиснули дугме да би уништили непријатеља, све основе провокација биле би за трен сведене на мора пламена и пепела" наводи се у саопштењу, пренела је агенција КЦНА.

Годишње војне вежбе, које би требало данас да почну, трају више недеља и у њима учествује на хиљаду војника САД и Јужне Кореје.

Северна Кореја је пре два дана обацила санкције Савета безбедности Уједињених нација као "неправедне, незаконите и неморалне" и запретила да ће и даље да јача свој нуклеарни арсенал.

"Јачање нашег нуклеарног арсенала је легитиман начин испољавања нашег права на самоодбрану, што ће се наставити све док буде трајала непријатељска америчка политика", саопштило је тада севернокорејско Министарство спољних послова.

Претходно је севернокорејски лидер Ким Џонг-ун наредио да нуклеарни арсенал његове земље буде у приправности како би могао да буде употребљен у било ком тренутку.

Лидер Северне Кореје је, како је пренела КЦНА, рекао да Пјонгјанг "мора да буде стално спреман да испали нуклеарне бојеве главе у сваком тренутку".

Северна Кореја је у четвртак, само неколико сати након што је Савет безбедности УН одобрио најстрожије досад санкције против Пјонгјанга, испалила у море шест пројектила кратког домета, саопштило је Министарство одбране Јужне Кореје.

Министарство је навело да су пројектили, са дометом од 100 до 150 километара, испаљени у Источно море.

Коментари / 0

Оставите коментар