Општине против мањег броја радних мјеста

Нацртом Закона о локалној самоуправи предвиђено је да број запослених у градским и општинским управама буде везан за број становника тих локалних заједница. Планирано је да на 1.000 становника јединица локалне самоуправе може имати три запослена. Оваква одредба посебно ће погодити мање општине којима је свако радно мјесто драгоцјено.

Република Српска 06.03.2016 | 17:00
Општине против мањег броја радних мјеста

Ограничавање броја запосленим у градским и општинским управама, изазвало је незадовољство првих људи мањих општина којима је како кажу свако радно мјесто драгоцјено. Начелник општине Рудо анализира - ако Република Српска има 1.200.000 становника - по три предвиђена радника на хиљаду становника доводи до цифре 3.600 радника у цјелокупној администарцији у свим локалним заједницама Српске. Тај податак он даље анализира.

"И кад упоредите тај податак са податком да само у Влади Републике Српске ради 5.500 људи остајете без икавог коментара на дрскост, безобразлук, јавашлук и бахатост наше државне управе ", каже Славко Рајак.

Начелник општине Рудо истиче да према најновијим законским одредбама ова локална заједница ће имати свега 5, 6 вишка радника, док на примјер општина Соколац би се могла суочити са проблемом да 40 њених запослених страхује за радно мјесто.

"Тешко ће бити оставити људе без посла, али ћемо морати правити неке гимнастике што би рекли, да формирамо и ми неке агенције, па да један број људи удомимо у тим агенцијама, али све учинити да људи не остану без посла", каже начелник општине Соколац. 

Начелник општине Соколац истиче да је ово једна некоректна одредба која у незавидан положај доводи челне људе општина, док министарка управе и локалне самоуправе истиче да је ова идеја стављања одређене квоте на број запослених управо идеја Савеза општина и градова. Она додаје да се кроз јавне расправе може доћи и до компромисних рјешења.

Начелници мањих општина истичу да би било коректно да се иде у заједничку причу штедње у јавном сектору, да дио терета понесе и влада и уштеде направи и у државном апарату и у свим државним јавним предузећима као што је шумарство, желејзнице, енергетика.

Поручују, ако буде само остало на томе да локалне заједнице сносе тај терет онда се та прича сигурно нече добор завршити.

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лопарац

06.03.2016 16:23

Код нас само та фирма и ради !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепо

06.03.2016 16:26

Не смањуј- само запошљавај- иду избори !

Name

Међедник

06.03.2016 20:05

Пола општина не уплаћује порезе и доприносе- радници немају овјерене здравствене књижице- него им начелник појединачно одобрава и оверава, тако их уцјењују !

Name

Куки

06.03.2016 16:32

Ма само нека општине раде и запошљавају - на крају ће их остати на територији општине , онолико колико их ради у општини !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

06.03.2016 16:50

Која ће странка на власти у општини то урадити- па неће ваљда испод себе сјећи грану(власт) на којој сједи ко у дубку годинама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ии

06.03.2016 17:18

Ма какви отпуштат само запошљаји,мајке,кчери,синове,родбину. Сви су они по општинама родбински везани,ал то је супер,бар се не морају бојати да ће неко упражњавати секс за вријеме радног времена. Пошто су родбина. Свака нова политичка странка која дође запошљава своје, нормално због гласова и тако у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЗЕ ЉУДИ

06.03.2016 18:13

Како вас није срамота? Свако ко има мало среце овдје се ставља на стуб срама ,гдје је самилост , какви сте ви људи умјесто да се радујемо када се неко запосли у администрацији ми о њима најгоре. Људи ,дај бозе, да се сви запослимо на дрзавним јаслама па да будемо једнаки, сретни и задовољни управо тако цијелу РС треба запослити у зграду владе и да нам Рудоња влада сто година да нас у здрављу краде и отима а ми да узивамо у дрзавном послу, ето толико од мене!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПШТИНА

06.03.2016 18:57

...И РУДОЊИЋИ ПО ОПШТИНАМА ТАКОЂЕ !

Name

Мостар 92

06.03.2016 19:44

Нигдје у свијету нема да општинске службе запошљавају по четири пута више радника у администрацији као у РС. Сви запослени су родбина кумови и пријатељи партијских локалних моћника.Буџети припадају свим грађанима јер га они кроз законска давања и пуне,али ти грађани немају никакве користи од буџета већ само одборници и запослени у органима власти. Мале новокомпоноване општине као што је Источни Мостар који нема ни 70 становника, а запошљава око 10 радника на челу са начелником општине Палавестра Радованом за кога се сумња да има и завршен факултет. Ова општина нема ни једног пореског обвезника већ троше паре од републичких грантова, а колико је таквих општина у РС. Све такве општине треба под хитно укинути, а одговорне након финансијске ревизије похапсити и затворити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паре

06.03.2016 19:57

Истовремено , општине не плаћају порезе и доприносе на плате по 5-6 мјесеци , Порезна упарава уредно на сајту објављује општине дужнике али ништа не предузима !

Name

Каааа

06.03.2016 22:36

Код нас би требало онда само пола човјека запослити у општину а има их маса, добра примања, централно гријање које пури по дупету, луксузно ауто које воза те службенике који су вишак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерино

07.03.2016 05:33

Ти људи тросе опорезоване градјане па се немозе говорити о стети сто остају без посла,.Отворите Фабрике па висак запослите а не Агенције.А у Влади ради гласацко тијело СНСДа ,људи ди изгубили изборе да кога отпусте,страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

07.03.2016 16:23

У Приједору је без конкурса примљено 200 људи у општину,колики је вишак?Марка пола лоповлук

ОДГОВОРИТЕ