20 година од егзодуса Срба из Сарајева

Удружење расељених Срба сарајевске регије из Братунца завршило је дводневни програм обиљежавања 20 година од егзодуса Срба из Сарајева након потписивања Дејтонског споразума.

Република Српска 05.03.2016 | 21:45
20 година од егзодуса Срба из Сарајева

Наступом глумице Биљане Ђуровић, која је извела монодраму "Надежда Петровић", у пуној сали братуначког Културног центра завршен је дводневни програм евоцирања сјећања на голготу сарајевских Срба, који су након одбијених 36 непријатељских офанзива, морали да напусте одбрањени завичај.

Данас је служен парастос погинулим борцима са сарајевског ратишта на братуначком гробљу, гдје су пренесени посмртни остаци 185 бораца, чије су породице приликом егзодуса избјегле у Братунац и Сребреницу.

Овом приликом окађене су њихове хумке, прислужене су свијеће за покој душа погинулих и положено је цвијеће код централног Спомен-крста.

У фоајеу Културног центра представљена је документарна фото-изложба о егзодусу сарајевских Срба коју је приредио Драган Елчић од фотографија које је снимио у колони у којој је био приликом егзодуса и напуштања родних Хаџића код Сарајева.

У оквиру обиљежавања ове годишњице, синоћ је одржана академија под називом "Егзодус суза-егзодус слободе", посвећена изласку око 150.000 Срба из Сарајева, који су зарад слободе напустили своја вјековна огњишта.

Наступила је вокални солиста српске етно пјесме Светлана Стевић и приказан је документарни филм о сарајевском егзодусу аутора Драгана Елчића под називом "Сарајевски егзодус - три тачке на мир", а језиви снимци измамили су сузе око 300 присутних у сали.

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

дсс

05.03.2016 21:57

И све то захваљујуци Крајснику Момцилу

ОДГОВОРИТЕ
Name

која лаз

05.03.2016 22:31

срби су напутили Сарајево посље дејтонског споразума,под притском паљанске власти....које офанзиве који бакраци ова територија је била ôд српском контролом....сама лазија

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

06.03.2016 11:51

Да не буде да су паљани криви, за насе мало мјесто подњели смо велику зртву у рату, преко 500 сабораца је погинуло у рату, тако да наведес именом И презименом кривце, а, знају ИХ И птице на грани!!!

Name

Сарајево-Вратник

06.03.2016 07:25

Извуцен народ да би се населио у Истоцној Босни.То је цијела истина.Аљо довео сељацинеиз подриња у град,с истом намјером као и Крајисник и Карадзиц Србе у Подриње.......Ко се послије рата хтио вратити у Фоцу или Висеград,власт СДА прогласавала би га квинслингом.Ко је од Срба хтио остат у Сарајеву,прогласаван је издајником.Да ли це икад ико одговарати за ову врсту етницког цисцења,симњам.А требало би.Хаг се требо и овим позабавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Сарајево-Вратник

06.03.2016 10:43

Иако их не волим али Крајисник и Карадзиц уопсте нису криви за ову трагедију.Крајисник је долазио и говорио да се остане.Они који су довели устасу Додика су криви.

Name

онима који су отисли

06.03.2016 07:30

Зао ми је сто сте отисли.. Назалост једна цињеница је остала... Отисли сте погнуте главе са својих огњиста... Изгубили понос... А ви Срби нисте такви... Неколико људи вас је завело и повјеровали сте. Испали сте кукавице... Мозете то сада називати како год хоцете, али мислим да обилејзавати свој кукавицлук није добро... Да сте остали свима би нам боље било, јер би отјерали ову гамад сто нас сад плански униставају... Без вас то не моземо... Потпис--- Онај који је досоа тамо гдје сте ви требали остати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аранђел

12.03.2016 15:21

Немаш појма.....

Name

мит

06.03.2016 07:41

И сад це се на теееешким лажима направити мит. Па докле више мајка му стара?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кољхггхјгдд

06.03.2016 11:28

Неписмена руља и демократија је најгора комбинација друственог система.Босњаци се врацају у седми а Срби у цертнасти вијек и пуне батерије за нове походе. Тамо гдје се једном пролије крв тамо расте само мрзња и освета. Зато људи који нису задојени мрзњом требају да раде свом снагом и да утицу на нове генерације да се сколују и да мисле својом главом.