Зашто су Србима Грци дражи од ђетића?

Срби су давних дана напустили Јадран и своје пешкире за плажу преместили на Егеј. Хрватску обалу деведесетих година заменила је Црна Гора, а откад је укинута виза за Европу, пола милиона Срба сваке године се одмара код Хелена. За већину наших грађана који успеју током године да издвоје новац за одмор, Грчка је постала први и једини избор.

Србија 05.03.2016 | 18:49
Зашто су Србима Грци дражи од ђетића?

Ниже цене, чисто и топло море, бољи пут, али и велики избор места и смештаја, главни су разлози, сматрају туристички радници, што наши људи летују на Егејском или Јонском мору. Лепоту, мирис и салинитет Јадрана неке друге ствари су замениле.

"Црна Гора би требало да ради на бољој промоцији приватног смештаја, да снизи цене и уради категоризацију као што постоји у ЕУ" прича Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. "Исто тако, треба да се среди инфраструктура и да воде и струје буде током читаве године. Као и да хигијена буде на бољем нивоу."

Према речима Сеничића, Срби иду у Грчку јер је смештај јефтинији, а тамо се и боље и пријатније осећају. Не треба занемарити ни пут, јер до Солуна брже стигну него до црногорске обале.

С друге стране, грчка обала је знатно шира, па су и гужве мање. Изузетак су одређена места на Халкидикију, као што су Ханиоти и Пефкохори, као и Олимпска регија, омиљене дестинације наших грађана. Због тога су тамо и гужве нешто веће. Посебно су примамљива острва, али су због транспорта за српски џеп папрена. Нарочито уколико иду колима, због цене трајекта.

Туристички зналци кажу да се ни Црногорци не труде много око гостију из Србије, јер су њихове пословне амбиције окренуте ка богатијим туристима.

"Не баве се превише угоститељи и туристички радници у Црној Гори око наших гостију, као да им нисмо важни" истиче Сеничић. "Опустили су се, иако су они друга дестинација где ми одлазимо, после Грчке. Многи тамо имају родбину, некретнине. Процене су да око 300.000 људи из Србије током читаве године посети Црну Гору. Ипак, наше агенције немају интерес да продају аранжмане за овај део Јадрана јер су провизије мале. Црна Гора је одлучила да "гађа" виши слој потрошача, а ми то нисмо."

ХОТЕЛИ ЗАОСТАЈУ ЗА ТУРСКИМ

Ране резервације, за почетак и крај сезоне, најтраженије су код домаћих туриста. Срби у Грчкој углавном изнајмљују собе или апартмане, а мањи број спава по хотелима, који ипак заостају за оним у Турској, када је у питању однос цене и квалитета.

"Јефтин и пристојан смештај, топло море и у предсезони и квалитетнија услуга, неке су од битних ставки које више привлаче наше госте у Грчку. Црногорци су се вероватно окренули ка вишој клијентели, која може себи да обезбеди квалитетан смештај у хотелима. Српски гости желе да прођу јефтиније, али и пристојно", испричала нам је Тања Живанов, из агенције "Вива".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

РадикалНО

05.03.2016 18:07

Ко још нормалан може да се одмара на коцкастом мору и код нерадника Црногороца. Ено им шиптари па нека се са њима брчкају... Грчка, Шпанија и Италија су моје дестинације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

05.03.2016 18:47

А ја ипак волим на нас Јадран...Оно кад кад казес килу јањетине замотај за понијети..ма какве Пиззе и гируси..Осијецам се као код куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

05.03.2016 18:51

Цудно,Иринеј неки дан реце да Србима нема нико близи од Хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адио !

05.03.2016 18:54

Никад нисма био у ЦГ, нити ме ишта тамо привлачи, а поготово откако имају "материњи" језик, политичку благонаклоност Косову и да не набрајам. Нека им њихово море. Само ме чуди , што толико воле у Београд, Нови Сад... Кад смо им ми срби тако мрски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПП

05.03.2016 19:11

1.-СРБИ 2.YУГОСЛАВЕНИ.3.ЦРНОГОРЦИ. и У 4.ИЗЈАШЊАВАЊУ БИТЋЕ НАЈ ОКОРЈЕЛИЈИ АЛБАНЦИ-/МИЛИЋИ-ЂУКАЈ/-ШЋОПЕРИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

05.03.2016 19:41

БЛука-Грчка=1.000км аутопута (10 сати вожње+одмор по жељи у Србији). Плаже бесконачне. Услуга перфектна. Никад ме нико није закин'о ни за цент. Апартмани уредни и јефтини. Воде топле увијек и неограничено....... Па зато још од 2000 године идем у Грчку и не помишљам на Ц.Гору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.03.2016 20:26

Ма не морате у Хрватску, нећемо ми плакати. Ал чињеница јесте да је код нас најљепше море, а сад смо и најљепше земља и дестинација по објављеној анкети. Само би изволите у Грчку, нитко вам не брани! Они су ионако пропали и сваки Еуро им је добродошао! Сретно сусједи

ОДГОВОРИТЕ
Name

рее милан

06.03.2016 07:09

Видис Милане,није проблем васе море проблем је у људима у Хрватској,мало који србин се осеца тамо сигурно

Name

Небојса

06.03.2016 10:06

У реду је своје хвалити, али не треба претеривати. Сама цињеница , сто Грцка има мноооооого вецу и јузнију обалу говори да хрватско море не мозе бити "боље" од грцког. Наравно да нико не спори да Хрватска има добру морску обалу. То сто су Грци тренутно у кризи, не бих се много сикирао. Стари је то народ, опет це они исцупати.

Name

реМилан

05.03.2016 21:32

НЕК ЈЕ ТВОЈА ХРВАТСКА НАПРЕДНА И ЛИЈЕПА....АЛИ ПРИЈЕ БИ СЕ КУПАО У БУРЕТУ ВОДЕ НЕГО КОД ВАС ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

05.03.2016 23:04

Нека мени лијепе насе поздрав из Сарајева за Далмацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турист

06.03.2016 03:46

Зато сто то у ЦГ нема везе са туризмом, зато сто би најбоље било да посаљемо паре а не долазимо , зато сто је тренутна власт издалала Србију, зато сто сто су мрзовољни и негодтољубиви , зато сто немају плаза , зато сто скупљи и зато .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

пливац

06.03.2016 19:53

Јер су црногорци нељубазан и негостопримљив народ а то це их скупо костати...

ОДГОВОРИТЕ