Анализа: Како ће изгледати Премијер лига БиХ 2016./17.?

Различити приједлози: Фудбалски савез Републике Српске жели Премијер лигу БиХ са 32 кола, а Фудбалски савез Федерације БиХ са једним више. Клубови углавном ћуте.

Фудбал 06.03.2016 | 23:40
Анализа: Како ће изгледати Премијер лига БиХ 2016./17.?

Ентитетски фудбалски савези Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске не дијеле иста мишљења о начину одигравања Премијер лиге БиХ у наредној сезони, када ће државни шампионат бројати 12 клубова.

Наиме, ентитетски савез са сједиштем у Бањалуци предлаже да се Лига 12 игра по трокружном систему. У првом дијелу сезоне играла би се 22 кола, односно свако са сваким по двокружном бод систему. Из РС предлажу да се потом у наставку првенства формирају Лига за шампиона, коју ће чинити екипе пласиране од првог до шестог мјеста на табели из првих 22 кола, као и Лига за опстанак, у којој ће играти тимови од седме до 12 позиције пласирани у првом дијелу сезоне.

"На основу нашег приједлога сви би бодове пренијели из прва 22 кола и наставили такмичења у Лиги за шампиона и Лиги за опстанак. Укупно, током сезоне била би одиграна 32 кола", истакли из Фудбалског савеза Републике Српске.

И у Федералном савезу су за Премијер лигу БиХ по трокружном систему, али са укупно 33 кола. Такође, у првом дијелу сезоне играла би се 22 кола по двокружном бод систему, али у односу на приједлог из Бањалуке разликује се у томе што се не би формирале Лиге за шампиона и Лига за опстанак.

"Првенство би било настављено са додатних 11 кола. Првих шест тимова би играли утакмицу више као домаћини, у односу на оне који се у првих 22 кола пласирају од седмог до 12. мјеста на табели. Дакле, пренијели би бодове и наставили играти још једанаест кола по једнокружном бод систему гдје би првих шестопласираних послије првог дијела сезоне у другом имало меч више на домаћем терену у распореду који би био формиран на основу Бергерове табеле", саопштили су ФС Федерације БиХ.

Коначну одлуку о систему такмичења наредне сезоне у Премијер лиги донијеће Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ, највјероватније, у мају ове године. Како су истакли чланови ИО ФС БиХ, размотриће приједлоге ФС РС и ФС ФБиХ, од који су и тражили да се изјасне, као и приједлоге клубова.

КЛУБОВИ
Шеснаест клубова имало је рок да се изјасне до посљедње сједнице ИО ФС БиХ, одржане 2. марта, али их чак 14 није испоштовало рок. Приједлоге о начину играња будуће лиге са 12 екипа послали су само Сарајево и Широки Бријег. Широкобријежани имају идентичан приједлог као и челници ФС РС, док у редовима актуелног првака БиХ предлажу да се игра шампионат са 33 кола.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мики

07.03.2016 03:45

Укинути лигу јер не постоји ни дрзава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мики

07.03.2016 09:39

Ха,ха, ха, к'о да се тебе ништо пита...