Јуче добродошлица, данас застрашивање

Нема земље у Европи која је за тако кратко време потпуно променила своју политику према избеглицама као што је Аустрија. А могуће је да је то учинила и Немачка, само што то још не признаје, наводи "Дојче веле".

 

 

Свијет 05.03.2016 | 07:49
Јуче добродошлица, данас застрашивање

Немачка канцеларка се одавно суочава са отпором својој политици отворених граница. Но, до сада је могла да се ослони на суседну Аустрију. Она је неговала тесну сарадњу са аустријским канцеларом Вернером Фајманом - и поред тога што њих двоје потичу из различитих странака. То је сада прошлост.

Меркелова се и даље званично држи своје линије и тако се све више изолује у Европи. Међутим, Аустрија је за само неколико недеља направила спектакуларни заокрет: сада и сама води политику застрашивања, због које је Фајман још у септембру критиковао мађарског премијера Виктора Орбана.

Аустрија је у фебруару утврдила горњу границу за број избеглица које ће примати: 80 захтева за азил дневно. У Шпилфелду на словеначкој граници је подигнута ограда дугачка километар. Када је Мађарска у јесен подигла ограду према Србији, Фајман је то био жестоко осудио.

Али најспектакуларнији корак је Аустрија начинила када је пред самит ЕУ средином фебруара иступила из групе оних који настоје да нађу заједничко европско решење избегличке кризе.

Беч се састао са неколиким балканским земљама и издејствовао да Македонија затвори границу са Грчком.

Аустријанце је већ дуго нервирала грчка политика пропуштања избеглица ка северу, а сада су изазвали ефекат падања домина на балканској рути и довели до великог нагомилавања избеглица у Грчкој.

"Не, нећемо успети"

Аустријски преокрет није велико изненађење. Још током јесени су поједини министри, пре свега министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер, критиковали актуелну политику према избеглицама. Микл-Лајтнерова је функционерка конзервативне Аустријске народне странке која је партнер Социјалдемократске странке Аустрије у великој коалицији.

"Морамо што пре да радимо на стварању европске тврђаве", рекла је још у октобру, када је појам "европске тврђаве" још имао негативне конотације.

И партијски колега Микл-Лајтнерове, министар спољних послова Себастијан Курц, крајем прошле године је за лист Клајне цајтунг рекао: "Желим да Европа, али пре свега Немачка, јасно и гласно каже: морамо престати да позивамо избеглице".

Тада је социјалдемократа Фајман још увек био противних таквих ставова и демонстративно подржавао Ангелу Меркел. Данас се јасно дистанцира од ње. Чак јој поручује да, ако се не слаже са затварањем македонске границе, слободно оде у Македонију и одатле директно пребаци избеглице у Немачку. А и познати слоган Ангеле Меркел "Успећемо!" он је преокренуо у "Не, нећемо успети".

"Аустрија као пример за Немачку?

Фајман се тако на унутрашњеполитичком плану прилагодио расположењу у земљи. Алев Корун из странке Зелених каже: "Алијанса невољних у ЕУ ће довести до ланчаног затварања граница и присилног враћања у Грчку људи којима је потребна заштита". Али, већина мисли друкчије.

Аустрија је примила више избеглица по глави становника него Немачка. Аустријска народна странка коју предводи Хајнц-Кристијан Штрахе, према последњим анкетама, има подршку око 30 одсто грађана што значи да би на изборима била најјача политичка снага.

Напади у новогодишњој ноћи у Келну појачали су скепсу према странцима. А и Фајману је његова нова политика донела нове поене.

Сада Фајман и његови министри више не сматрају да је њихов заокрет био само нужно зло, већ и услуга Немачкој. Министар одбране Нахс-Петер Доскоцил, рекао је прошле недеље да Немачка "профитира од мера које је Аустрија увела на балканској рути".

Средином фебруара за лист Курир је рекао: "Ми смо предузели мере које ће Немачке тек предузети. Убеђен сам да ћемо тада поново бити усаглашени".

Неки мисле да сагласност већ постоји, иако то канцеларка Меркел неће да призна.

Немачки вицеланцелар Зигмар Габријел, у Берлину је рекао: "Заокрет у немачкој политици, који су многи тражили, одавно се десио". На то указује и савет канцеларке људима који сада чекају на грчко-македонској граници – да остану у Грчкој.

Коментари / 0

Оставите коментар