Пица на Унесковој листи

Уметност прављења чувене пице "наполитано" могла би ускоро да се нађе на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа, као признање напуљским пица мајсторима.

Занимљивости 05.03.2016 | 07:21
Пица на Унесковој листи

Унескова комисија у Италији потврдила је кандидатуру коју је предложила италијанска влада, преноси данас британски лист Гардијан. Кандидатура чувеног специјалитета из Напуља, карактеристичног по хрскавој, златној кори која се добија печењем у пећи на дрва, поткрепљена је петицијом коју је потписало више од 850.000 људи широм света.

Комисија Унеска је саопштила да је уметност прављења пице одувек био један од централних елемената напуљског и италијанског идентитета. Италијани су решени да заштите свој специјалитет, како га људи не би мешали са ривалима попут њујоршке пице.

Према писању италијанског листа Колдирети, италијанска пица индустрија вредна је 10 милијарди евра и запошљава преко 100.000 људи.

После подношења кандидатуре да се пица у бојама Италије, зеленим босиљаком, белом моцарелом и црвеним парадајзом, нађе на Унесковој листи нематеријалног наслеђа, следи процес избора у трајању од годину дана. У гласању, које ће се одржати 2017. године у Паризу, учествоваће 200 земаља.

Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Луди Милојко

05.03.2016 08:12

" Пизза " :) помислих несто се друго насло на Унесковој листи

ОДГОВОРИТЕ