Партизан: Злуради покушавају да релативизују крађу!

Фудбалски клуб Партизан обратио се саопштењем поводом свих дешавања после 150. вечитог дербија.

Фудбал 04.03.2016 | 23:00
Партизан: Злуради покушавају да релативизују крађу!

Црно-бели су поражени 2:1, у мечу у ком је после одлуке судијске комисије у којој је поцењено да Партизан није био оштећен за пенал, али и да је помоћни судија погрешио када је сигнализирао офсајд после ког је поништен гол Партизана.

Чланови Судијске комисије одбили су да својим потписима овере записник са донесеним одлукама, а УЕФА је у петак саопштила да су црно-бели оштећени за пенал.

Пар дана касније Партизан је победио Раднички у Купу, 2:0, а један погодак постигнут је из недозвољене позиције, после ког су се огласили челници Нишлија.

Све то био је повод да се огласе челници клуба из Хумске.

Саопштење преносимо у целости и без исправки:

“Уколико се чак и пренебрегне прошлост Душана Мракића, која се, ипак, не може заборавити, остаје потпуно невероватно да је Судијска комисија, која је донела срамну одлуку поводом суђења на 150. Вечитом дербију, одлучила да не потпише сопствене закључке и одлуке! Тако нешто никад није виђено на овим просторима!

Достојност обављања судијске функције мора да пође од древне максиме да је то арс бони ет аеqуи - уметност доброте и правичности, да се мора радити и поступати сине ира ет студио – без мржње и пристрасности. Можда је категорички императив правичности и морала потпуно стран судији Мракићу, али се онда поставља неколико круцијалних питања:

1. Какав је легалитет одлука комисије која их није потписала? Оне су, тако непотписане, мртво слово на папиру, правно непостојеће!

2. Какав је легитимитет свих чланова Судијске комисије који тако белодано крше основне постулате правичности, па на њихове одлуке морају да реагују више институције Фудбалског савеза Србије?

3. Зашто се они, а уз њих, и неки посленици српског фудбала из комшијског Клуба осећају нелагодно што су се снимцима еклатантног тенденциозног поступања позабавили надлежни органи УЕФА? Да ли је то нелагода што се снимак налази негде ван “свога дворишта” или због онога што се може видети на њему? Није ми јасна пежоративна конотација термина “индијанац” која долази од тог посленика. Индијанци су староседеоци Новог континента, који су одувек вапили за правдом и слободом, која им је насилно отета. Али могу да разумем Европу у пежоративној конотацији клуба који испада из европских такмичења почетком јула, када се још и не планира летовање, у односу на клуб који ову земљу достојно представља у елитним европским текмичењима годинама уназад. Да ли Мрак(ић)у више одговара мрак у којем он мисли да нико не види његово непочинство?

4. Коме да се неко обрати ако наши органи доносе непотписане одлуке којима флагрантно крше правне норме?

5. Да ли и даље могу да се баве овим послом, да ли су достојни ове функције људи који су је деградирали и најбезобзирније поништили све постулате одговорности која она носи?

Није у питању бодовна разлика, да ли би овај дерби нешто решио или не, како злуради покушавају да релативизују крађу. Овде је ствар принципа. Да ли то значи да је дозвољено украсти из продавнице само неколико ствари, јер власник неће бити превише оштећен, а да није дозвољено оробити читаву продавницу? Да ли ми као друштво желимо да станемо на пут свим девијантним појавама или унапред аболирамо неодбрањиво?

По истом критеријуму, ФК Партизан одбија да прихвати и примисао да је у Куп утакмици против Радничког из Ниша направљена нека лажна компензација, одбијамо све лажне симетрије, инсистирамо да се надлежни органи позабаве свачијом арбитражом и да реагују на исти принципијелан начин. Желимо да подржимо начело правичности и институционални оквир у којем се овакве ствари не могу сматрати добродошлим или толерантним”, саопштено је из Партизана.

Коментари / 0

Оставите коментар