Трамп као Шешељ

Познати амерички магазин Ролингстоун објавио је 29. фебруара текст „Доналд Трамп – ратни злочинац у настајању“ новинара Александра Хемона. Текст преносимо уз незнатна скраћења.

Свијет 04.03.2016 | 15:13
Трамп као Шешељ

Када сам био млад, у доба нестанка Југославије, радио сам као новинар за босански магазин који је често обрађивао истакнуте појединце чија се политика није могла разликовати од чистог лудила. Међу њима био је и Војислав Шешељ, некадашњи дисидент који је постао вођа Српске радикалне странке, непоколебљиво посвећен томе да Србију поново учини великом, окупљајући народ причом о неправдама које су му нанели белосветски непријатељи. Једном смо објавили и подужи интервју с њим, под насловом „Планета Србија“.

Године 1991. Шешељ је био гост у популарном српском ток-шоуу. Већ је почело је да се пуца у Хрватској и добровољачки одред Шешељевих следбеника већ је тамо био у акцији. Уживо, пред публиком у студију он је збијао шале о томе како су његови људи посвећени клању: „Имамо нове и побољшане методе: сада кољемо кашиком за ципеле и то зарђалом, тако да аутопсија никад не може утврдити шта је убило жртву, пререзани врат или тетанус“. Нешто касније, Шешељ је у емисији извукао и показао и пиштољ који носи. Публици је све то било врло забавно.

Присећам се Шешеља пошто сам чуо Трампову поучну причицу о генералу Першингу (1860-1948) и томе како је умочио метке у свињску крв да би њима (незаконито) пуцао на „терористе“, тј. на Филипинце који су се одупирали окупацији од САД-а, и тако решио „проблем“. Инструирана публика у Чарлстону с одобравањем је поздравила тај тврд и увек будан став „или нећемо имати своју земљу, народе“.

Трамп није показао пиштољ у Јужној Каролини када је исказивао ентузијазам за креативно елиминисање непријатеља. Но, очигледно је његово интелелектуално сродство с фашистом као што је Шешељ (наглашено недавно када је ретвитовао Мусолинијев цитат). Баш као што кажу све што им падне на памет, обојица ће и урадити све што је потребно не би ли обновили величину своје нације. Њихов дискурс оптерећен је жудњом за збрканим, али ипак симболичним насиљем. Њихова насилна збрканост јесте порука, а не бука коју производе.

Шешељ се није шалио 1991. Након рата, 2003. године оптужен је од Међународног трибунала у Хагу за злочине против човечности. То, ипак, није много ослабило његову злокобну идеолошку привлачност на Балкану. Управо супротно, он је још увек повремени гост на српским телевизијама, а садашњи српски председник и премијер започели су каријере у његовој партији; иако елегантније, они су сашивени од истог, крајње десничарског материјала. Зато Шешељева јавна подршка Трампу није тек романтична будалаштина. „Уверен сам да ће Срби који живе у Америци гласати за (Трампа)“, казао је Шешељ, „као што ће учинити и они Американци који деле моја политичка гледишта и моју идеологију“.

Шешељ је Трампов природни савезник и припада истом глобалном племену помамних националиста и расиста. Ту је и чињеница да милион америчких Срба чини вредну изборну базу, посебно у држави као што је Охајо, где живе у великом броју (око 400.000). У овом часу Трамп можда и не зна где је Србија, али би убрзо могао да је потражи.

У својој ветропирастој младости одбацио сам Шешељево убиствено хвалисање као патолошко, мада забавно глупирање. Но, његов забавни потенцијал пао је на нулу када се рат распалио и раширио по Босни, мојој домовини, у којој је много Шешељевих следбеника пререзало многе муслиманске вратове. Отприлике у исто време Шешељ је постао посланик у српском парламенту и близак сарадник Слободана Милошевића, кума пројекта велике Србије и једног од највећих ратних злочинаца у веома јакој конкуренцији у XX веку. Шешељ је био спреман да се побије у парламенту, а једном је пребио противника у ТВ дуелу, одмах по завршетку емисије. Чак и на суђењу у Хагу задржао је свој трамповски бравадо.

Оно што је Шешељ учинио за мене, а што би Трамп могао да учини за нас јесте да нам покаже да постоји једна самозаштитничка склоност да се незамисливо одбаци као немогуће. Прихватање могућности да неко као Шешељ (или Трамп) може тако брзо напредовати од помпезног демагога до масовног убице захтева преиспитивање устројства стварности пре него што се то развије, а стварност покаже као крхка и катастрофално зависна од претпостављеног етичког консензуса.

Оно што сам научио јесте да су људи зависни од инерције своје свакодневице, од очајничког веровања да ће се све наставити као што је досад било, зато што је до ове тачке све било фино. Шешељ ме је научио шта се налази с ону страну те тачке. Трамп и његове трупе јесу убице у настајању.

Извор: Н1

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

драган

04.03.2016 14:51

Драга Александра шти ти све овдје наприча. Да не повјерујеш. Они што су сјекли главе по Босни нису "Шешељевци" него исламисти. То да ли ће Трамп бити ратни злочинац, не могу да знам, али знам да су сви прије њега били злочинци. Почевши од оног који је почистио Индијанце, па до оних који су чинили злочине у Вијетнаму, Камбоџи, Авганистану, Ираку,Србији, Либији, Сирији и тако даље. Само што они своје злочине зову "колатерална штета".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Креле

04.03.2016 15:27

Па Драганче .. неће писати само оно што теби паше него о стварној ситуацији на терену.

Name

Ре:Креле

04.03.2016 15:51

Па како ти занс ста је стварна ситуација? Јеси ли тамо био и, у томе уцествовао?

Name

крле

04.03.2016 16:25

Креле ја ти не замерим јер си стварно крелац.

Name

Алеx Јонес

04.03.2016 17:57

Свака цаст! Одлицан коментар!

Name

qwертy

04.03.2016 15:06

Хемон је сигурно добар познавалац америцких прилика ,а такодје је и сарајевско дијете.зна како ствари стоје и тамо и овдје.али Драгане?..ок,једни су одсјекли 5 глава и играли фудбал,а други стријељали 6-7 хиљада људи.у цему је разлика?...у велицини бројева ,и у томе сто ти бројис само своје зртве.то није ок став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

04.03.2016 16:10

Као прво Трамп је једно лапрдало које говори оно што његови бирачи желе да чују. То раде сви политичари. Шешељ је утранационалиста и он то не крије. Друго, није ствар у бројкама да ли је пет или више глава и 1000 или 8000 стрељаних људи. Ствар је у принципу и објективној перцепцији садашњих и протеклих догађаја. Ако се већ помиње клање (битна разлика од стрељања) онда се мора рећи шта је заиста чињено, а шта је речено да ће бити учињено.

Name

Кики

04.03.2016 15:42

Од Трампа је чак и Сешељ паметнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

04.03.2016 16:01

Надам се да че Трамп да побједи. А пвај исламски кретен од новинара што опет преувеличава жртве нека се жив разпада,да су Срби народ забранили би му улазак у све Српске земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

04.03.2016 16:05

Шта очекивате од једног новинара,муџахедина који и даље шири мржњу према Србима,желим му да живи као 5 милиона Срба што положише животе за лажну државу СФРЈ,желим му да заврши пре тога као милион протјераних Срба и од његових исламских пајдаша,гамади,и да се играју са његовом главом утакмице лиге шампиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диктатор

04.03.2016 16:07

Новинар који је објавио овај теxт је исламско ђубре,које у миру шета по америци,пре би требало њега у Хаг убацити да је правде наравно а не Шешеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

qwертy

04.03.2016 16:46

(за Драгана)кад надјемо толико људскости у себи и будемо залили све зртве ( а проклињали све убице ,одакле год долазе и које год су нације) тада це бити среце у овој јадној Босни. надам се да се моземо слозити око овога. везано за трампа,мислим да је паметније да се рјесавамо будала у насем двористу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре qwертy

04.03.2016 21:05

Посто сте ви људи веома лосег карактера и волите увелицавати и лагати.Ако зелис праву истину сазнати погледај ста је објавијо Александар Дорин али истина боли и не зелите знати.Знаци истина и само истина која вама и васим МЕНТОРИМА не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

04.03.2016 21:12

Александра је недорасла, уско гледа кроз накад уредјивацку политику редакције која је посалала у Босну. Злоцин у Босни, Хрватској и Србији су направили они који су организовали рат, а то су Америка и њени помагаци па и новинари који су писали крајње необјективно. Трамп није злоцинац у настајању, он це спасити Америку од будуцих злоцина који слијепци као сто је Александра не виде. Злоцине Сесеља не моземо поредити са злоцином у Сирији и Гватанамо, а то су они који су организовали рат, наорузали дзихадисте, и све раде ради пљацке малих народа.Помагаци су новинари ако правдају злоцине и пису неистине. Трапм це побиједити да спаси Америку и њен народ.

ОДГОВОРИТЕ