Босна и Херцеговина - транзит за наркотике

БиХ не спада у земље које су произвођачи илегалних наркотика, нити хемикалија, стоји у годишњем извјештају о контроли међународне трговине дрогом америчког Стејт Дипартмента.

Република Српска 03.03.2016 | 22:41
Босна и Херцеговина - транзит за наркотике

"Ријеч је о примарно транзитној земљи, која се налази између центара производње наркотика у југозападној Азији и тржишта у западној Европи. Наркотици који пролазе кроз БиХ иду преко Албаније, Македоније, Црне Горе и Хрватске, а у БиХ се евентуално складишти за даљу дистрибуцију ка западној Европи", стоји у извјештају а преносе Независне новине.

Наводи се како је контрола наркотика у БиХ прилично ограничена, те да агенције за провођење закона и институције и даље морају радити како би се развили у пуном капацитету.

Према подацима, током септембра прошле године полицијске агенције у БиХ су пријавиле одузимање 2,3 килограма хероина, 292 грама кокаина, 22,4 килограма марихуане, те 6,6 килограма осталих производа од канабиса.

Такође, одузето је и 14,4 килограма амфетамина и стимуланса на бази амфетамина, затим 83 таблете екстазија, те 786 таблета медицинских наркотика. У извјештају стоји како су током првих девет мјесеци 2015. године власти забиљежиле 169 кривичних дјела у вези са незаконитом производњом, продајом или дистрибуцијом наркотика у земљи, што је смањење од осам одсто у односу на исти период прошле године.

У новембру исте године Агенција Уједињених нација за наркотике и криминал објавила је да чак 170 тона авганистанских опијата годишње прође тзв. балканском рутом, а трећина те количине прође директно Босном и Херцеговином.

"Бх. агенције за спровођење закона суочавају се с изазовима попут финансирања и недостатка адекватног особља. Па, ипак, они и даље успијевају да блиско сарађују са САД на развоју својих капацитета за стратешко планирање како би се превазишли ови изазови. БиХ сарађује и са међународним партнерима када је ријеч о борби против наркотика", наводи се у извјештају Стејт департмента.

Коментари / 0

Оставите коментар