Откривен начин како да "даунлоудујете знање у мозак"

Научници верују да смо на корак од времена када ће процес “пуњења мозга знањем” постати једноставан као у научно-фантастичном филму “Матрикс”. Они су развили симулатор који за кратко време пуни људски мозак новим информацијама и учи га новим вештинама и уверени су да су то први кораци у њиховом настојању да развију напредни софтвер који ће претворити стварност у систем неодложног стицања знања.

Занимљивости 03.03.2016 | 08:48
Откривен начин како да "даунлоудујете знање у мозак"

Нео, протагониста филма “Матрикс”, овладава кунг-фуом само неколико секунди након што су му информације о овој борилачкој вештини “аплоудоване” у мозак, а калифорнијска компанија "ХРЛ Лабораториес" тврди да је открила како се знање може проширити на сличан начин као у холивудском филму, али, за сада, у знатно мањим оквирима.

Стручњаци ове компаније анализирали су електричне сигнале у мозгу обученог пилота, а затим су те податке убацили у субјекте који су тек учили да управљају авионом у симулатору. Студија, објављена у часопису “Фронтиерс ин Хуман Неуросциенце”, показала је да су субјекти којима је мозак симулисан путем електрода на глави били успешнији у пилотирању и да су за 33 одсто боље савладали задатак од плацебо групе.


“Наш систем је један од првих те врсте. Реч је о систему за стимулацију мозга”, објаснио је др Метју Филипс. “Звучи као научна фантастика, али постоји велика научна основа за развој нашег система.”

У конкретном случају, научници су се концентрисали на задатак управљања летелицом, који захтева синергију когнитивних и моторичких потенцијала.

“Када нешто учите, ваш мозак се физички мења. Везе се успостављају и учвршћују у процесу који називамо неуропластицитетом. Испоставило се да су одређене функције мозга, као што су говор и памћење, смештене у специфичним деловима мозга, величине вашег малог прста.”

Др Метјуз је уверен да бисмо стимулацију мозга могли да користимо приликом учења вожње, припреме за испите и учења језика.

“Наш систем је усмерен на промене које се догађају у одређеним можданим регијама док учимо”, каже овај стручњак и указује на чињеницу да тај систем заправо постоји од давних времена. Још су стари Египћани пре 4.000 година користили електричне рибе за стимулацију и ублажавање бола.

Научно истраживање ових метода започело је, међутим, у првим годинама 21. века, а рад данашњих научника заснован је на тим истраживањима. Они настоје да персонализују стимулацију на најефикаснији могући начин.

“Када обављамо одређени задатак, ваш мозак се веома разликује од мог мозга”, објашњава стручњак.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар