Срамно уништавање „Бањалучке мљекаре“

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске.

Република Српска 03.03.2016 | 08:14
Срамно уништавање „Бањалучке мљекаре“

Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања, наводи ПДП.

Афера „Деведесет“
„Бањалучка мљекара“

Ко ће одговарати за уништавање „Бањалучке мљекаре“? Прича о приватизацији, а затим и тоталном уништавању бањалучког бренда који је традицију градио од 1956. године једна је од најсрамнијих прича везаних за ову власт.

Крајем 2004. године ово предузеће је приватизовано. Државни капитал од 66 одсто је продан суботичкој “Млекари” за 500.000 КМ, уз обавезу улагања од 13 милиона КМ, повећавање производње, задржавање радника и претежне дјелатности. Обавеза Владе Републике Српске је била да отпише, односно конвертује дуг “Мљекаре” у акције, што је током 2007. године и учињено.

Већински власник је након приватизације значајно смањио откуп млијека од домаћих коопераната, а истовремено почео са увозом млијека из београдског “Имлека”, наводи ПДП у свом саопштењу.

Да ствар буде апсурднија, власник “Имлека” је исти као и власник суботичке “Млекаре” – “Данубе Фоодс Гроуп”. Оваква пословна политика бањалучке “Мљекаре” изазвала је велике губитке код коопераната, који су до тада снабдијевали “Мљекару” сировим млијеком. Умјесто обавезе инвестирања, већински власник је крајем 2006. године купио “Млијекопродукт” из Козарске Дубице, мљекару с највећим тржишним удјелом у БиХ.

Партија демократског прогреса у свом саопштењу додаје да је након тога већински власник захтијевао од Владе Републике Српске да му се призна аквизиција дубичког “Млијекопродукта” и да се бањалучка “Мљекара” измјести у Лијевче поље. Влада Српске први захтјев није прихватила, али други јесте.

Резултати пословања бањалучке “Мљекаре” у постприватизационом периоду били су катастрофални. Од 2004. године до 2010. године акумулирано је 12 милиона КМ губитака, што заједно с ранијих осам милиона КМ на крају 2010. године износи 20 милиона КМ укупног губитка. Акумулирани губитак на крају 2014. године износио је 24.112.831 КМ.

У полугодишњем финансијском извјештају за ову годину тај губитак је повећан за 437.339 КМ. Другим ријечима, акумулирани губитак “Мљекаре” на крају јуна ове године износи 24.550.170 КМ. Приход “Мљекаре” је у 2004. години био 5,5 милиона КМ, а у 2010. години тек 500.000 марака, наводи ПДП.

“Мљекара” је у септембру 2010. године отворила нови погон и дистрибутивни центар у Александровцу. Најављена је производња од 50 тона млијека дневно и запошљавање 40 радника. Пола године касније сви радници су отпуштени, а производња је угашена. Мљекара је пресељена у подручје са неријешеним питањем отпадних вода.

У “Мљекари” је прије приватизације радило 200 радника, а након ње у овој фабрици остало је свега њих 30. Да ствар буде гора, “Мљекара” је недуго након приватизације пропала и данас у њој не ради ниједан радник, а многи од њих до данас нису нашли посао, наводи се у саопштењу.

У међувремену је град Бањалука регулационим планом предвидио на локацији сједишта “Мљекаре” изградњу “модерног хотелско-конгресног центра са свим савременим садржајима и компатибилним функцијама, истиче ПДП и додаје: 

За срамну приватизацију „Бањалучке мљекаре“ неко мора да одговара.

(Партија демократског прогреса)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

03.03.2016 07:49

Да, ако је ишта морало, а и могло остати, да ради, то је мљекара. Медјутим злочиначка организација је уништила све па и мљекару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕВО

03.03.2016 08:01

Ја сам уништио сву пољопривреду па и мљекару у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики-БЛ

03.03.2016 08:32

И доласком ове гарнитуре на власт падоше обећања и показивање документа о неиспуњавању обавеза из уговора од стране купца, падоше обећања о поништењу продаје и ??? Мљекара која нам је остала једина без утицаја ратних дејстава и мислим једина која је најбрже уништена у БиХ човјечијом руком...Вриједно је напоменути и то да је имала своју перспективу послије рата али "није нам се дало"...Нама није али јест Имлеку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЈТЕ МАЛО РАДИТИ

03.03.2016 08:32

ОВИ РУМЕНИ ИЗ ПДПДа САМО ПРИЦАЈУ И МЛАТАРАЈУ ПАПИРИМА КО ЦАВА СТАВИ ЦИКЕ НА ПОЛА НОСА И МАСЕ ПАПИРИМА , ПОДНЕСИТЕ ТУЗБЕ НЕМОЈТЕ МЛАТИТИ ПРАЗНУ СЛАМУ РАДИТЕ НЕСТО КАД СВЕ ЗНАТЕ И ИМАТЕ ДОКАЗЕ , СТА ЦЕКАТЕ ????? ОВАКО ПРЕКО МЕДИЈА САМО УНОСТИЕ МРЗЊУ У НАРОД, ПОДНЕСИТЕ ТУЗБЕ ВЕЦ ЈЕДНОМ---

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалук

03.03.2016 09:10

Није то неки недостатак има се одакле сисат млијеко у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

03.03.2016 10:53

Ало стручњаци,једно питање:Имамо ли довољно крава за ту мљекару?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТВИС-И.Сарајево

03.03.2016 12:39

МИ смо под скутима ПДП.Никако да нам сунце сване.

ОДГОВОРИТЕ