Бокан: "Сценарио Игокеа" није могућ са нама!

Председник Будућности сигуран је да ће тај клуб играти Евролигу, ако то право заслужи освајањем АБА лиге.

Кошарка 05.03.2016 | 23:00
Бокан: "Сценарио Игокеа" није могућ са нама!

Највећи клубови и најквалитетнији тимови Европе играће и наредне сезоне Евролигу, у организацији предузећа "Еуролеагуе Баскетбалл", а након заседања Скупштине АБА лиге јтд, у уторак у Београду, јасно је да ће део тог друштва, бар до 2019. године, бити и шампион еx-YУ региона.

Дакле, шансу да уђу у елиту имаће сви клубови, иако је претходних недеља и месеци било говора о ексклузивном партнерству "Еуролеагуе Баскетбалл" са Црвеном звездом, као тренутно најистакнутијим представником АБА лиге (што би можда довело и до гашења лиге, коју су клубови лета 2015. поставили на нове темеље, након принудног разлаза са људима из предузећа "Сидро")...

"Од јуче се може рећи да је АБА лига опстала. Добиће уговор са Евролигом, некадашњу 'Б' лиценцу и наставити да егзистира као најјаче такмичење на овим просторима", са поносом и задовољством каже председник КК Будућност ВОЛИ и АБА лиге јтд Драган Бокан, на почетку интервјуа за МОНДО.

Наравно, треба имати у виду да све што пише у понуди из Барселоне (првак иде у Евролигу, најмање три клуба у Еврокуп...) тек треба да буде озваничено.

Челници "Еуролеагуе Баскетбалл" Ђорди Бертомеу и Едуардо Скот у Загребу ће се 10. марта састати са члановима Председништва АБА лиге јтд (поред Бокана, то су Младен Вебер из Цедевите и Небојша Човић из Звезде), директором Крешимиром Новоселом и спортским директором Жарком Чабаркапом.

"Том приликом ће нас гости упознати са свим детаљима везаним за функционисање Евролиге и Еврокупа у наредној сезони. Објасниће нам и финансијски аспект, јер је познато да ће први пут у историји бити значајних, гарантованих средстава за учеснике Евролиге и тај новац ће новом шампиону АБА лиге омогућити да оствари предност у односу на конкуренте из региона. Планирано је и да 24 учесника Еврокупа поделе минимум два и по милиона евра... Ми и даље одржавамо комуникацију и са ФИБА, па када прикупимо све релевантне информације, клубови АБА лиге ће се поново окупити и донети одлуку којим путем да крену".

Као први човек Будућности, Драган Бокан - природно - води рачуна и о интересима и перспективи свог клуба.

С обзиром на то да су Звезда и Цедевита већ "уходани" евролигаши, док су Подгоричани годинама учесници Еврокупа - где захтеви "Еуролеагуе Баскетбалл" нису толико стриктни - питали смо га да ли би Будућност у случају освајања титуле могла да заузме место у континенталној елити?

Свежа су сећања на зиму 2013, када је цео регион био шокиран сазнањем да Игокеа не може да игра Евролигу, иако је по тадашњим пропозицијама АБА лиге требало да буде тако.

"Прво, желим да кажем да Будућност има континуитет добрих резултата преко 20 година, да је добро организован, озбиљан клуб, који није случајно освојио прво место у регуларном делу сезоне. Без обзира на то, у плеј-офу ипак дајем предност Црвеној звезди, па онда Цедевити. Сматрам да је Будућност фаворит против Меге, али да морамо бити потпуно концентрисани, јер је тај тим и у Купу Србије и у АБА лиги показао да га је тешко победити. Ако прођемо, у финалу би предност била на страни Звезде или Цедевите, али је сигурно да би за освајање титуле и они морали да буду на максималном нивоу. Титула првака АБА лиге свакако би била један од највећих успеха у историји КК Будућност".

"Што се тиче евентуалног неиграња Евролиге у случају да будемо шампиони, мислим да тај 'Игокеин сценарио' најчешће помињу људи који се плаше Будућности. Будућност има боље услове од половине клубова који су се такмичили у Евролиги 2015/16 и ако буде освојила АБА лигу - а, сматрам да први пут имамо озбиљну шансу да то урадимо - могу да кажем да ће сигурно играти Евролигу. Испуњавамо критеријуме и што се тиче буџета и свих других, па и најситнијих потреба".

Шта Будућност и Подгорица могу да понуде на пољу логистике?

"Дворана 'Морача' са додатним седиштима, што можемо да урадимо у року од 30 дана, имала би 6.500 места. Међународни аеродром је удаљен од града осам километара, Подгорица има неколико хотела који задовољавају стандарде Евролиге, а у мају ће на месту некадашњег хотела 'Црна Гора' бити отворен хотел 'Хилтон'. Мислим да неке лоше ствари о Подгорици може да прича само онај ко у њој није био".

Будућност је имала пробој на европску сцену крајем 90-их и почетком прве деценије овог века, када су за њу играли репрезентативци Томашевић, Топић, Шћепановић, покојни Бркић, Обрадовић, Ракочевић, Милојевић, Чабаркапа... Последњи пут играла је Евролигу јесени 2002.

"Прижељкујемо такве утакмице поново, не само на радост Подгоричана, него и свих грађана Црне Горе, јер би надметање са најбољим клубовима Европе било највећи спортски догађај који се може замислити, с обзиром на то да је кошарка други спорт по популарности, а да је у фудбалу такав успех тренутно немогућ", констатовао је Драган Бокан, додавши да је у таквом сценарију "сигуран у подршку људи који воде град и челника државе Црне Горе - једне од најлепших дестинација у Европи".

Коментари / 0

Оставите коментар