"ЦОППА ИТАЛИА": У финалу велики дерби без имена!

Екипа Синише Михајловића до финала стигла "петардом", а тамо ће играти велики италијански дерби који, ипак, нема традиционални назив.

Фудбал 02.03.2016 | 19:20
"ЦОППА ИТАЛИА": У финалу велики дерби без имена!

Иако се реванш меч полуфинала Купа Италије између Интера и Јувентуса игра тек у среду, може се слободно рећи да је "Стара дама" већ у финалу јер има 3:0 из првог меча.

Дакле, за трофеј ће се борити Јувентус и Милан, који је у реваншу против Алесандрије, екипе из трећег ранга италијанског фудбала, напунио мрежу ривала.

У првом мечу било је 1:0 за "росонере", а у уторак увече екипа Синише Михајловића славила је убедљивих 5:0.

Бивши селектор Србије извео је комбиновани састав и оставио на клупи Алекса, Донаруму, Бертолаћија, док су прилику добили времешни Абате, Поли, Ромањоли и Менез.

Последња двојица одужили су му се са по два гола, а у стрелце се уписао и Балотели, који је такође почео као стартер.

Биће то дуел два италијанска, али и европска великана, који за разлику од многих ривалских мечева у Италији нема неко посебно име, попут Дербија Италије (Јувентус – Интер) или Дерби дела Мадонина (Интер – Милан).

Разлог није то што између Милана и Јувентуса нема ривалства, напротив, оно је огромно, већ то што су два клуба ван терена одувек неговала добре односе у својеврсној борби против заједничког непријатеља – Интера.

За Милан биће то 13. финале у којем ће покушати да се домогне шестог трофеја у Купу Италије. На другој страни Јувентус има већ 10 трофеја, а само пет пута после финала су напуштали терен без пехара.

Два италијанска великана, занимљиво, само три пута су се састајала у финалу, а "Стара Дама" је два пута славила.

Последњи пут било је то у сезони 1989/1990, када је Јувентус голом Галије на Сан Сиру стигао до минималне победе, после ремија у првом мечу у Торину.

Претходна два финална дуела "росонера" и "бјанконера" одиграна су у периоду када се играла једна утакмица за трофеј, а Милан је у сезони 1972/1973 стигао до пехара бољим извођењем пенала, било је 5:2, после "регуларних" 1:1.

Била је то практично једина победа Милана над Јувентусом у Купу Италије у њихових само 10 дуела у свим фазама такмичења, иако се и она у званичној статистици води као реми.

Прво финале Купа Италије у којем су играли Милан и Јувентус одиграно је давне 1942. године, када је Јувентус славио са убедљивих 4:1.

Овогодишње финале, које је на распореду 21. маја на стадиону Олимпико у Риму, биће вероватно важније Синиши Михајловићу него Масимилијану Алегрију, иако је српски тренер освојао овај трофеј четири пута као играч, по два пута са Лацијом и Интером, док је Италијан то успио само прошле године.

Јувентус и Алегри, ипак, јуришају на Скудето и имају много бољу сезону од Милана, којем би освајање Купа Италије, осим самопоуздања и престижа, донело и новац, јер би дефинитивно обезбедили пласман у Европу.

Коментари / 0

Оставите коментар