Нема отрова у српском пиву

Пиво у Србији је здравствено исправно и нема остатке пестицида. Тако кажу у Министарству пољопривреде Србије. У Србији има 25 фабрика пива, неке ово пиће производе док га друге увозе, а овде филтрирају и пакују.

Србија 02.03.2016 | 15:50
Нема отрова у српском пиву

Једине замерке пољопривредних инспектора, за последњих пет година, биле су неправилности са декларацијама.

Када је пре неколико дана освануло истраживање Института за животну средину из Минхена, да 14 немачких пива има повећане количине глифосата - пестицида који се користи за уништавање корова, асоцијације пивара у овој земљи су се побуниле и рекле да се то дешава свуда у свету. А да пронађене количине не могу утицати на здравље љубитеља пива.

Неколико пута годишње радимо проверу квалитета, а нарочито у врелим данима, када је кварљивост пива највећа, каже Светлана Нол, начелник Одељења за контролу вина, ракије, алкохолних и безалкохолних пића.

Сви су одговарали квалитету и безбедности, само је њих 12 имало проблем са декларацијом. Није био назначен рок употребе или количина алкохола. То су биле мање неправилности. У 2014. у два производа проценат алкохола није одговарао декларацији.

Стално се мења и усаглашава правилник о декларисању, па су и пивари збуњени.

Према њеним речима, Србија је земља лепих и квалитетних пива. А пивари су отишли најдаље са безбедношћу у процесу производње. Имају, сматра она, много строже параметре у односу на друге.

Квалитет пива доста зависи од воде, а наша је изузетно добра, истиче Нол.

Многе пиваре имају своје бунаре, где обрађују и контролишу воду. Већина произведеног пива у Србији се и попије код нас, док мање количине се извезу. Главни купци су Црна Гора, Косово и Македонија.

Према званичним подацима, у Србији се у 2015. години произвело скоро 2,2 милијарде литара пива од јечма, и 179 милиона пива са сурогатом, материјом која може у одређеном проценту да замени јечам, а то је кукурузна крупица. Незванично, пива је произведено више од тога.

У Србији има 12 малих пивара. Било их је много више, али се оне, како каже Нол, често затварају, кад посао не иде добро. Никад их нема више од 15.

Они праве пиво од куваног слада, докувавају и продају нефилтрирано густо пиво, са остацима квасца, објашњава Нол.

Верује се да је оно пуно витамина Б. То пиво има изузетно кратак рок трајања, а чим он истекне, пиво се "осећа" и не иде у промет.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лијан

02.03.2016 15:32

У сваком производу има отрова,мање или висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меxо

02.03.2016 16:49

Има отрова и у отрову

Name

Меxо Барбиц

02.03.2016 16:51

Има отрова и у отрову

ОДГОВОРИТЕ