Не постоји "план Б", Сирија треба остати цијела

Портпарол америчког Стате Департмента Јохн Кирбy је изјавио да након ступања на снагу споразума о окончању непријатељстава у Сирији не постоји "план Б" који би подразумијевао федералну управу у тој ратом погођеној земљи.

Свијет 02.03.2016 | 09:20
Не постоји "план Б", Сирија треба остати цијела

"Постоји само један циљ. Цјеловита земља, без обзира на секте, којом би управљала власт коју изабере сиријски народ", рекао је Кирбy током дневног брифинга.

Поновио је како Сједињене Америчке Државе Сирију желе видјети као цијелу и недјељиву земљу у будућности.

"То би била власт без Басхара ал-Ассада, а која би имала одговорност за будућност Сирије и потребе њених грађана. То је нешто супротно од подјеле земље. Подјела значи да се земља подијели на аутономне регије, а то није нешто што ми желимо", казао је Кирбy.

Нагласио је како пажљиво прате стање на терену након споразума о окончању сукоба у Сирији, додајући како су прве вијести охрабрујуће.

Истакао је такође како је након ступања на снагу споразума о окончању сукоба забиљежен нижи степен насиља у тој блискоисточној земљи.

Споразум о прекиду ватре у Сирији, ступио је на снагу 27. фебруара у поноћ. Овај споразум се не односи на борбу против терористичких организација на том простору.

Прекид ватре у Сирији посљедњи је у низу дипломатских напора да се оконча грађански рат у Сирији који траје пет година. Рат у Сирији је почео у прољеће 2011. године, када су се сукобиле режимске снаге предсједника Басхара ал-Ассада и побуњеници који Ассада желе свргнути с власти.

Према посљедњим подацима које је УН објавио прије неколико мјесеци, рат у Сирији, који је почео 2011. године, до сада је однио више од 250.000 живота.

Извор: АА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НЕКА ИМ ДРАГИ БОГ ПОМОГНЕ

02.03.2016 08:58

ТЕСКО ОНОМЕ КОМЕ АМЕРИКАНЦИ ПОМАЗУ

ОДГОВОРИТЕ