Зашто волим и не волим Босну и Херцеговину

Уредник портала Бука, Александар Трифуновић је на свом Фејсбук профилу објавио текст у којем описује на који начин воли земљу Босну и Херцеговину, а зашто не воли државу Босну и Херцеговину. Његов текст вам преносимо у цјелости.

Босна и Херцеговина 01.03.2016 | 20:18
Зашто волим и не волим Босну и Херцеговину

"Волим земљу Босну и Херцеговину. Провео сам у њој цијели живот. Моји преци су овдје дошли много прије датума које ја памтим, сељаци, вриједни људи од којих сам потекао. Нису водили лак живот, било је тешко, немаштина и глад, дјед је био у два свјетска рата, бака се порађала под дрветом, отац пјешачио до школе километрима. Они нису одустали од ове земље, па нећу ни ја.

Не требају ми никакви датуми, на силу склепане заставе, химна без текста или повремена виртуелна хистерија да ме на то подсјети, ја је волим и без тога. Путујем Босном и Херцеговином врло често и свугдје се осјећам добро, иако путеви нису бог зна шта. Људи које сам на тим путовањима упознао учинили су ме срећним и моје су велико богатство. Путујем и са својом дјецом Михаелом и Маријом, једнако уживају као и ја, друже се са својим вршњацима у Мостару, Сарајеву, Требињу ...

А што волим да путујем ка Требињу....узмем дан пред себе, вриједи сваке минуте. Кањоном до Јајца, застанем гдје год ми се Врбас учини љепшим него када сам ишао посљедњи пут, а прођем често. Посебно раним јутром, када измаглице завијугају над уркоћеном водом и заките га додатно. На Макљену, сваки пут останем затечен кад угледам обрисе Рамског језера. Како ли је само лијепо! Са те стране Макљена, већ почне да мириши Херцеговина. И види се за лијепог дана. Ако и не, онда у Јабланици мора да ти замириши јагњетина, па Мостар... Онај правац од Јабланице до Мостара, то је најљепши пут којим сам се икад возио. На тренутке имаш осјећај да идеш кроз Неретву, а не покрај ње.....Ово је прелијепа земља, а то тако ријетко примјећујемо. Не знамо или не желимо, свеједно.

Објашњавати некоме зашто је одрицање од Босне и Херцеговине глупост, зашто је штетно сматрам губљењем времена и увредом за личну интелигенцију. Опет морам потцртати - да нема Босне и Херцеговине, не би било ни Републике Српске, ни Федерације БиХ, и обрнуто.

Историја ове земље, њена култура и, оно најважније, људски однос, нису почели након референдума о независности Босне и Херцеговине од Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, нити од потписивања споразума у Дејтону, већ, срећом по нас, много раније. Радни сто Петра Кочића је у Сарајеву, не у Бањалуци, што је нормално, јер Сарајево је највећи град у земљи, а у највећим градовима уобичајено настају друштвене, пословне и културне елите у земљи. То не мијења чињеницу да је Петар Кочић један од највећих писаца у земљи, српских и босанскохерцеговачких, како год да вам одговара док их читате. Јер писце треба непрестано читати, а на непрестано им бројати крвна зрнца. Да није тако, можда би кућу Бранка Ћопића, чије писмо Зији Диздаревићу зауставља дах, обнављали ми који га читамо, а не Азербејџан. На сваких 50 километара имам неког коме се могу обратити ако ми пукне гума или ми се деси неки сличан белај, а то немам нигдје друго. Иако у мојој земљи причамо различите језике, они су, у најмању руку, необично слични па се, ако хоћемо, добро разумијемо.

На свим језицима у БиХ реченица “Немам ништа осим љубави за тебе” звучи исто... Да ово понављамо и мислимо сваки дан, били би бољи и Ми, и Они и све око нас. Али ми баш зато и нећемо.

Сваке седмице ову земљу напусти неко кога знам. То не волим, јер ко ће остати?

Државу Босну и Херцеговину не волим. Гади ми се овај врхунски паразитски систем због ког је највећи број људи који у њој живи вишак, пука статистика без мрвице достојанства. Не волим ову државу зато што је и законом омогућила да без посљедица можемо бити говна према мањини тамо гдје год смо већина. Не волим што ова држава никако да схвати како је ово лијепа земља и колико у њој има добрих људи. Ова држава нажалост не зна каквих у њој рођака има, рођаци ... "

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Дане

01.03.2016 19:22

Ми смо Титови,Тито је нас! И пробудих се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меса

01.03.2016 19:37

Свака цаст на коментару многи мисле да је Босна иХецеховина стара само 20 и кусур

Name

Пирго 01.03 2016.

01.03.2016 21:43

Свака му цаст. је ес Босну ако Српске нема.

Name

Даидза

01.03.2016 19:32

Свака цаст господину Александру Трифуновицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубав

01.03.2016 19:33

Босна! Два ентитета три народа. Ја волим ентитет РЕПУБЛИКА СРПСКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схадоw

01.03.2016 20:54

Босна и Херцеговина с два ентитета и три народа је свакако украс било гдје да одете лијепо је и најмање вам је важно како се зове она... ја је зовем њеним именом јер јој лијепо стоји уз опис...

Name

загор

01.03.2016 19:39

Здраво размисљање као и твој одраз лица који зраци ведро и позитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добар

01.03.2016 20:00

Свака му цаст.Је.ес земљу која Босне нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нажалост

01.03.2016 20:26

Народ је слуђен, нема осјећаја за љубав!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

01.03.2016 20:40

Сретан вам дан независности Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.03.2016 21:17

И теби 9. јануар! :Д

Name

xxл

01.03.2016 20:44

Управо тако Трифуновићу, све је баш тако како си написао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

01.03.2016 20:47

Браво, свака част! Живјела БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мн

01.03.2016 21:04

Дрзаву бих овакву каква јесте воле једино они сто су се на њеној муци окористили,обогатили,ухљебили сву узу и сиру родбину,омогуцили себи и својим тајкунима,кумовима,јаранима,пријатељима да се енормно обогате без страха да це некад и неком за то одговарати.Нико не воли дрзаву и друство у ком се по оним мањима гази без трунке срама и гризње савјести.Дрзаву у којој је мрзња највеце мјерило патриотизма,завист и злоба према и својим и другима.Дрзаву у којој је морал непозната X неволи нико и велико је питање има ли нам спаса и постоји ли нада за све нас без обзира волимо ли земљу босну и херцеговину,њен дио републику српску,федерацију или неки кантон,опстину,село....???хоце ли ова прелијепа земља остати пуста јер оно сто није уцинио рат изгледа да це наси политицари????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.03.2016 21:11

Удроби човек и природне лепоте, и јагњетину, и пукнуту гуму... Само, заборави рећи да народи имају ружан обичај да се покољу. Да комшије једни другима пале куће, кољу децу, силују жене. И да им се то није једном омакло, него им се 'омиче' сваких педесетак година. Чувати такву земљу може само онај ко то ради из интереса, или је природно глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

01.03.2016 21:37

Свака част за коментар

Name

Милос

01.03.2016 21:40

Свака цаст Драгане! Управо тако,све је лијепо осим репризе убијања и клања!?

Name

СММ

01.03.2016 22:16

Свака част за овај чланак, који је писан за све који "...путују Босном и Херцеговином врло често и свугдје се осјећају добро ...". Добро је знати да нисмо сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

01.03.2016 23:39

Босна и Херцеговина је земља у коју никад није досла ниједна избјеглица. Од оваквих људи, и куга бјези...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуца

02.03.2016 00:16

Ја сам се БИХ одрекао 92' а ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

02.03.2016 05:39

А буљавом буцку син Михаел и не цуди ме сто воли Бих сад му се дјед из два рата окреце у гробу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Србин

02.03.2016 07:25

И ја волим моју Босну и Херцеговину и њене народе,а болеснике из њених народа не волим једнако као што не волим ни болесника из мог народа.Једино што могу да примјетим јесте да они,други народи,своје болеснике зову ослободиоци,а ми наше злочинци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

02.03.2016 08:37

Ко то и када предаде Босну, ил коме предаде Босну.Босна је Српска а други су је само освајали, ратовали у њој, са цвијећем дочекивали окупаторе и непријатеље,дијелили је уздуж и попријеко, ломили јој кости, и вјеру и душу, језик присвајали и и друга именена му давали, воду и природу тровали и дјецу покрштавали,,,,,,,,,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

02.03.2016 11:40

Оваквих нормалних Срба има јако пуно, само сто се не могу цути од дрекаваца као сто су Додик и компанија. Назалост је тако. Колико мрзње сију у насем народу само да би РС била дрзава, мислим и ако буде, није вриједна кад останемо сви затровани мрзњом у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.03.2016 17:41

Расиме, проваљен си!