Јуниори Игокее прваци РС!

Јуниорски тим Игокее је шампион Републике Српске. Ипак тренер тог тима Жарко Милаковић не заноси се титулама, указује на велике проблеме Бх кошарке.

Кошарка 02.03.2016 | 18:15
Јуниори Игокее прваци РС!

Јуниорски тим Игокее нови је шампион Републике Српске.

Млади кошаркаши Игокее, тако су овом тиму обезбиједили први титулу шампиона у млађим категоријама. Прије годину ипо дана у шампиону Босне и Херцеговине одлучили су да више пажње поклоне млађим категоријама. Рад са младима повјерен је Жарку Милаковићу, а резулати се виде.

Повод за разговор била је титула шампиона, међутим пуно је проблема у кошарци у Републици Српској и Босни и Херцеговини, тако да смо се убрзо окренули озбиљнијим темама, а не као што би већина хвалила своје кошаркаше и успјех.

Најприје о титули на завршном турниру у Вишеграду, гдје су савладане екипе Леотара 66:51, потом Шампион Алфом 63:46 и онда у финалу екипа Врела из Чајнича 84:62.

“ Прошле године смо били вице прваци Лиге Младих БиХ, ове године прваци Републике Српске у конкуренцији јуниора. Играчи заслужују све похвале за прихватање, одрицање, упорности и жељом да остаре своје амбиције. Резултат сам по себи јесте лијеп и сатисфакција за даље, али није обавезујући у млађим категоријама . Ако је резултат у служби развоја дјеце и ако је дошао као посљедица великог рада и одрицања уз таленат ових дјечака онда је то у реду. Ми смо само прије неких 17 мјесеци покренули ову идеју око могућности развоја и рада са млађим селекцијама као стварање базе домаћих играча за први тим, који сутра могу да носе највиши ниво лиге на овим просторима АБА-лиге. Сигурно имамо исправан пут и услове да дугорочно обезбједимо квалитетан развој талентоване дјеца са ових простора”, рекао је за наш портал Милаковић.

Свјестан је да талентовани млади играчи веома брзо напуштају наше просторе.

“ Кад кажем талентованих, желим да нагласим да су нам најталентованија дјеца отишла у земље региона и даље, тражеци баш то, боље услове за развој и проходност до најквалитетнијих такмичења. Од 2009. године чак 27 малољетних дјечака је напустило просторе Републике Српске. Ако причамо о овој генерацији јуниора 1998. и 1999. годиште онда су то Симанић Братунац- КК Црвена Звезда, Глишић Бања Лука - Аџић Требиње- КК Партизан, Марић Требиње- Уникаха, Мутић Бања Лука-Реал Мадрид, Сикираш Пале- Стелла Азура... ти дјечаци су носиоци у својим клубовима, па кад на то надовежемо Мусу, Бају, Зубца, Поповића, Тодоровића... замислите да смо успијели да задржимо те талентоване дјечаке на овим просторима да се развију кроз наше лиге као својевремено Кукић, Хукић, Телетовић, Бараћ... онда не би имали проблем са квалитетом лиге и интересовањем публике и спонзора”, износи заиста занимљив податак Милаковић.

Сматра да “суви” таленат није довољан за успјех.

“ Свакако да таленат није довољан за успјех, таленат је обавеза да се улаже, одриче и ради још напорније, како би се он остварио и преточио у квалитет.На жалост, тренутно немамо квалитетна такмичања за млађе категорије на ентитетским нивоима, јасан календар, јасну идеју и визију како можемо да обезбједимо и помогнемо дјеци да имају кроз квалитетно такмичење што бољи развој. Савез константно прави компромис у недостаку ауторитета, пуно ствари ту не штима, и имам утисак да су само личне побуне кочница. Мислим да је то посљедица и недостатк великих и стабилних клубова, јер само они својим ауторитетима и резултатима могу помоћи и фукционисању савеза. Некако се то све разводнило”, каже Милаковић.

Прије двије године формирана је Лига Младих Босне и Херцеговине, која је дала сјајне резултате, а сада је неизвијесно њено одигравање.

“Идеја Лиге Младих БиХ је сјајана идеја и пројекат, али већ послије друге године имамо неизвјеснот да ли ће је уопште бити, опет из неких личних побуна. Та лига је дала девет првака Европе на ЕП за кадете, од којих је пет са подручија Републике Српске. Наглашавам из ентузијазма Емира Халимића који је три године правио базу и кадетске и јуниорске репрезентације БиХ, визију Драгана Бајића да шест млађих играча провуче кроз ЕП У18 који су постали четврти у Европи , таленат Јосипа Панџе који се надовезао и постао првак Европе, гдје су играчи са простора Републике Српске имали велики удио”.

Закључак је да имамо велики играчки и тренерски таленат, али да морају бити испраћени.

“Лига младих БиХ мора бити приоритет у формирању календара такмичења за сваку наредну такмичарску сезону, ако желимо да имамо квалитетно такмичење и што је битније задржимо што већи број талентоване дјеце на овим просторима да би овде свој таленат прерастао у квалитет”, каже Милаковић.

Да његов рад није прошао незапажен свједочи позив Србије, односно селектора У20 репрезентације Александра Бућана да му буде помоћни тренер.

“ Велика је част добити позив Кошаркашкиг Савеза Србије и селектора У20 селекције Александра Бућана, да неко 300 км далеко у другој држави примјети и цијени то шта и како радиш. Надам се да ћу оправдати повјерење и дати свој максимум”, каже Милаковић који је био члан Стручних штабова млађих репрезентативних селекција Босне и Херцеговине.

“ Да, радио сам и са селекцијама КСБиХ, имао сам удио двије године са Емиром Халимићем да селектирамо кадетску репрезентацију која се на крају попела на кров Евопе као највећи успјех на овим просторимаи да помажем у јуниорској репрезентацији Драгану Бајићу, гдје смо остварили циљ - останак у А дивизији и провукли годину дана млађе играче који су прошле године заузели четврто мјесто на ЕП У18 у Грчкој. Зато сам се одлучио да прихватим позив из Србије, из једног јединог разлога- сигурности, због, као што сам већ пар пута рекао несигурности и личних интереса који коче ствари на овом простору”.

Пуно је проблема у кошарци у Републици Српској и Босни и Херцеговни.

Милаковић је био генерални секретар Удружења кошаркашких тренера Републике Српске. На семинаре, који је организовао УКТРС долазили и еминентни стручњаци Душко Вујошевић, Светислав Пешић, Александар Џикић, Борислав Џаковић, Слободан Клипа, Бошко Ђокић, Дејан Радоњић, Александар Трифуновић, Влада Јовановић, Александар Бућан, покојни Александар Петровић…

Сада је све стало.

“ Четри године смо радили са великим ентузијазмом гдје су својим знањем и ауторитеом пуно допринијели Зоран Микеш и Драган Бајић као предсједници УКТРС-а. Био сам извршилац наших идеја, а идеја је та да УКТРС буде непрофитабилна организација која искључиво служи за едуацију и заштитиу тренера. Удружење кошаркашких тренера РС ( УКТРС ) у склопу својих редовних активности организовао је Семинарза Кошаркашке тренере са еминентним предавачима који су нам долазили из Србије и Црне Горе.Успјели смо успоставити тијесну сарадњу са УКТС, ЕАБЦ ( Европска асоцијација кошаркашких тренера), одрадили смо 42 врхунска предавања, као и промоције књига и публикација”, каже Милаковић.

Сматра да ситни интереси “уништавају” кошарку.

“ Нажалост, опет су се ипријечили нечији лични интереси и безидејност да се то подржи и дигне на још виши ниво. Проблеми су ти што је већина тренера лично везана за клуб у смислу да су или предсједници или власници школа кошарке гдје им је у интересу што мање и финансиских и едукативних обавеза, што је разумљиво. Зато опет наглашавам да нам недостају „велики“ стабилни клубови, ауторитети, стабилни календари и квалитетна такмичења”, завршио је причу Мулаковић, којој је повод био освојен шампионат Републике Српске у јуниорској конкуренцији његовог тима, а ипак више смо говорили о великим проблемима у кошарци.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мозе им се

02.03.2016 17:42

Кад им је Баја газда. Ниједан клуб у БХ нема пара оцим ИГокее. А и нису њихове паре, вец насе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цунга Лунга

07.03.2016 20:15

Ма каква игокеа, само отимају дјецу из других клубова