Вучић саопштава одлуку о изборима

Премијер Србије Александар Вучић саопштиће вечерас одлуку о ванредним изборима, после чега би требало да упути образложен предлог за распуштање парламента или да поднесе оставку, чиме би се створили услови за расписивање избора.

Србија 01.03.2016 | 12:48
Вучић саопштава одлуку о изборима

То ће бити једанаести парламентарни избори од увођења вишестраначја, а осми ванредни.

Устав Србије прописује да мандат Влади престаје пре истека времена на које је изабрана изгласавањем неповерења, распуштањем Народне скупштине, оставком председника Владе и у другим случајевима утврђеним Уставом.

Најчешћи сценарио до сада, када су у питању ванредни парламентарни избори, били су распуштање парламента или оставка премијера.

Претходни ванредни парламентарни избори одржани су у марту 2014. године, након што је тадашњи премијер Ивица Дачић упутио председнику Николићу образложен предлог за распуштање парламента, а Николић потом потписао указ о распуштању скупштине и одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора.

Према Уставу Србије, парламентарне изборе расписује председник државе, а том одлуком се одређује дан одржавања избора и од када почињу да теку рокови за изборне радње.

Према Закону о избору народних посланика, од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана.

По расписивању избора следи пријављивање странака за изборну трку и подношење изборних листа, као и изборна кампања.

Странке које буду заинтересоване за наступ на изборима имају рок да изборне листе Републичкој изборној комисији доставе најкасније 15 дана пре дана одржавања избора, а РИК их проглашава одмах по пријему или најкасније 24 сата од пријема листе.

Кандидате могу предлагати регистроване политичке странке, коалиције и друге политичке организације, посебно или заједно, као и групе грађана, а изборна листа је потврђена уколико је потписима подржи најмање 10.000 бирача.

Влада којој је престао мандат може да обавља само послове одређене законом, до избора нове Владе, односно само текуће послове, а парламенту не може предлагати законе, нити доносити прописе, изузев ако је њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе држве, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа.

Она не може постављати државне службенике на положај у органима државне управе, а при вршењу оснивачких права Србије може једино да именује или да сагласност на именовање вршиоца дужности директора и чланова управног и надзорног одбора.

Изборе за покрајински парламент расписује председник Скупштине Војводине, а локалне изборе председник Скупштине Србије.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сноуден

01.03.2016 13:54

Ниста боље није уцињено и урадјено доласком Вуцица за градјане Србије биједа неимастина јос гора то показују самоубиства и умирање људи од глади......

ОДГОВОРИТЕ
Name

сабан

01.03.2016 17:24

Хоце ли се и Додик кандидовати. Цувај се Вуцицу

ОДГОВОРИТЕ