Кокаин у БиХ стизао из Јужне Америке

Држављанин БиХ и још 12 особа, чији идентитет јуче није саопштен, ухапшени су у неколико земаља у међународној акцији "Дунав" због сумње да су шверцовали кокаин из Јужне Америке у Холандију, а затим га продавали у БиХ, Хрватску и Аустрију.

Босна и Херцеговина 01.03.2016 | 10:34
Кокаин у БиХ стизао из Јужне Америке

Ова криминална група сумњичи се да је у 12 наврата током прошле године из Америке у Европу прошверцовала око 34 килограма кокаина вриједног око 1,36 милиона евра.

Полиција је тада у шест одвојених претреса у Хрватској, Аустрији, Њемачкој и Холандији заплијенила око осам килограма кокаина.

Како сазнајемо, међу ухапшенима је шест држављана Хрватске, пет Аустријанаца и два држављанина Србије и један из БиХ.

Према непотврђеним информацијама, мозак шверца дроге из Јужне Америке у Холандију били су Здравко Дабо (66) из Новаље и Данко Јурић (63) из Загреба. Они су наводно прокријумчарену дрогу скривали у складишту Марка М. (62) из Хрватске, који је био настањен у близини Ротердама. Кокаин су одатле тајним путевима помоћу дистрибутера продавали у БиХ, Хрватску и Аустрију.

Извор близак истрази казао је да је током ове велике акције пронађена и одузета већа сума новца, за који се сумња да је стечен препродајом скупоцјеног опијата.

- Одузета је и пословна документација која се доводи у везу са прањем новца - казао је исти извор.

Акцију "Дунав", која је трајала неколико мјесеци, спровела је задарска полиција и УСКОК, у сарадњи са полицијом из Аустрије, Њемачке и Холандије.

Према писању хрватских медија, ухапшени Дабо један је од највећих актера међународног кријумчарења кокаина гдје је опрано на стотине милиона евра. Дабо је наводно увијек вјешто измицао полицији, а један од адута му је било и мијењање идентитета. Једно вријеме имао је документа на име Здравко Смојвер и Кустер Крушер.

Више детаља о овој великој акцији требало би бити познато наредих дана.

Жене дилери
Двије држављанке БиХ ухапшене су протеклог викенда у Врговцима у Хрватској, након што је полиција претресом њиховог возила "бора" пронашли 618 грама хероина.

Претрес поменутог аутомобила извршен је у недјељу.

Оне се сумњиче за кривично дјело недозвољена производња и промет дроге.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар