Србија не може бити врећа за ударање

Србија не може да служи као "врећа за ударање" представницима институција самопроглашеног Косова у приликама као што је седница Савета безбедности УН.

Србија 01.03.2016 | 07:25
Србија не може бити врећа за ударање

То је поручио министар спољних послова Ивица Дачић, истакавши да се Београд не боји и да је то што преговара са Приштином, наша снага, а не слабост.

"Колико год Србија покушава да пружи руку, немамо коме да је пружимо", рекао је Дачић, у оштром тону реагујући на излагање косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку на седници СБ УН о Космету.

Наводећи да изјаве као што су Читаку не доприносе поверењу, већ нас враћају уназад, шеф српске дипломатије је нагласио да није чуо да је Читаку рекла и једну једину реченицу о теми седнице, а то је стање на Космету сада.

"Србија није присутна на КиМ од 1999. Па какве везе Србија има са вашим унутрашњим проблемима? Ви делите лекције Србији, а знате шта се десило са сведоцима у случају Харадинај пред Хашким трибуналом. Више нису живи. Па је ли то сарадња са Хашким трибуналом?", рекао је Дачић.

Он је критиковао Читаку јер говори о злочинима, али не говори о злочинима против Срба.

"Говорите и о томе да Срби малтене нису ни живели на Косову, да су то били војници и полицајци. Па како можете тако да говорите? Добро знате да су Срби пре неколико векова били већина на Косову, то су историјске чињенице", нагласио је Дачић обраћајући се Вљори Читаку.

Он је подсетио да се на Космету налази велики број српских историјских, верских и културних споменика што, како је рекао, и Читаку добро зна.

"Шта хоћете да кажете - да 200.000 Срба не треба да се врате на Космет? Немате право то да кажете. Косово није ни васе ни моје, ни албанско ни српско, већ оних који тамо живе, тј. грађана Косова, а то су и Срби", истакао је сеф српек дипломатије.

Он је упитао Читаку и да ли, када говори о националним мањинама у Србији, хоће да каже да у Србији живи косовска национална мањина.

"А живи албанска. Не може да буде албанска национална мањина и ваша и ових из Тиране. Ви говорите о праву народа на самоопредељење, народа који је то право већ искористио и има своју државу, Албанију", казао је Дачић.

Он је упозорио чланове СБ УН да оно што се десило Србији, може сутра да се деси и сваком од њих.

Шеф српске дипломатије је захвалио свим земљама које нису признале једнострано проглашену независност Косова, и то не зато што су поштовале Србију, већ зато што су поштовале принципе међународног права.

Представнике ЕУ, САД и Британије је замолио да, када говоре са представницима Србије уочи оваквих седница, имају у виду да Србија не може да служи као "врећа за ударање" представницима приштинских институција.

"Ако мислите да се ми тога плашимо, варате се. И то што ми преговарамо, није наша слабост него наша снага", закључио је шеф српске дипломатије.

Читаку је одговорила да се "Космет не боји да прича своју причу и да се хвата у коштац са својом прошлошчху".

"Имали смо грозан рат, али нико не би требало да покуша да ставља знак једнакости између злочина почињених под покровитељством државе и појединачних акција", сматра Читаку.

Она је рекла да ће Приштина спровести све постигнуте споразуме, али не и оне који нарушавају функционисање самопроглашене "државе Косова".

 

Коментари / 0

Оставите коментар