Масовно покрштавање избјеглица у Њемачкој

Избеглице из Ирана, Авганистана и Пакистана у својим земљама нису могли да упражњавају хришћанску веру, а сада се масовно покрштавају на базенима у Немачкој.

Свијет 01.03.2016 | 07:14
Масовно покрштавање избјеглица у Њемачкој

"Дојче веле" се пита да ли то чине из убеђења или због добијања азила?

Немачки радио преноси причу о 25-годишњем Иранцу Бењамину који је постао хришћанин након пар секунди које је провео зароњен у води градског базена у Хамбургу. Крстио га је свештеник персијске заједнице. У његовој земљи, онима који пређу у хришћанство, прети смртна казна.

"Данас почиње нови живот – сада припадам Исусу", радосно каже Бењамин.

Како наводи "Дојче веле", такву одлуку није донео само Бењамин, већ више од 70 особа које стоје на ивици базена у белим оделима на крштење. Само ове године у тој заједници је крштено више од 600 особа. И друге заједнице бележе све већи број избеглица које траже учлањење. Заједница Светог Тројства у Берлину прошле године је обавила 185 крштења.

"Разлози који се наводе у захтевима за промену вере су слични. Многи кажу да су разочарани исламом", каже свештеник Алберт Бабајан.

Бењамин немачким новинарима такоде наводи да је разоцаран.

"У Ирану сам поцео да проучавам различите религије. Тада сам се упитао зашто ја у ствари све време живим у страху?", наводи Бењамин и објашњава да је у Хамбургу срео двојицу хришћана из Ирана и да је захваљујући њима пронашао нову заједницу која због све већег броја чланова сада тражи веће просторије.

"Дојче веле" каже да је за немачке власти крштење такозвани "самостално и накнадно створен" разлог за тражење азила, а тиме и део биографије потражиоца који мора да буде проверен. Према наводима Савезног уреда за миграције и избеглице, верска припадност тражиоца азила, чак и ако је особа недавно прешла у другу веру, може да буде разлог за лакше добијање азила, јер тој особи због преласка у другу веру у матичној земљи прети прогон.

Немачки радио преноси речи пастора Алберта Бабајана који тврди да не сумња у људе које је крстио. Ипак, пре него што неко буде крштен у персијској заједници, он мора да прође вишемесецни верски курс. У оквиру тог курса говори се о Библији, али и учи немачки језик.

"После тога не буде свако крштен. Ако стекнем утисак да неко не верује од срца, онда он мора још једном да похађа курс", каже пастор за "Дојче веле".

Тај радио објашњава да прелазак на хришћанство ни у ком случају не спречава присилни повратак азиланата у матичне државе и наводи да ће у једној црквеној заједници у Шлезвиг-Холштајну, која не жели да се њено име наводи, три тражиоца азила ускоро бити присилно враћена у своје домовине.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар